aubergine frietjes met yoghurt-basilicummayonaise

aubergine frietjes met yoghurt-basilicummayonaise

Het keukenMeisje was op een heel klein festivalletje met een aantal foodtrucks. Niet heel bijzonder maar wel gemoedelijk. En het weer zat ook mee, de zon scheen, kinderen renden over het gras en zwommen in het water. De volwassenen zaten ondertussen gemoedelijk aan een tafel wat te kletsen, een drankje te drinken en een houten stuitje te kweken. Toen kwam het moment dat men zich niet langer konden bedwingen: er moest gegeten worden. De keuze viel op een broodje humus. De rij was lang, maar dat is meestal een goed teken. In zo’n lange rij raak je nog wel eens aan de praat, je staat je daar toch gemeenschappelijk te vervelen en ach, dat schept een band. Gelukkig bleef het gebruikelijk geklaag achterwege (wat duurt het lang, moeten die erwten nog ingevlogen worden en meer van dat soort foute opmerkingen) nee, het bleef gezellig. Toen dan uiteindelijk het bestelde broodje kwam was dat een feest. Rijkelijk belegd met humus, biet, ei, augurkjes en van die niet te pittige maar smaakvolle gele peper. En twee plakjes gefrituurde aubergine. Tot verwondering van het keukenMeisje zei haar in-de-rij-gesprekspartner: ik hoef die aubergine niet hooooor. Niet?? Je lust geen gebakken aubergine? Het is zo’n veelzijdige groente. Dus: bij deze een pleidooi voor de rehabilitatie van de aubergine. Om te beginnen maar direct dit recept voor aubergine frietjes met een heerlijke yoghurt-basilicummayonaise.Zo’n lekker hapje, dat kan gewoon niet geweigerd worden.

Nodig:

voor de frietjes: 1 aubergine – melk, ei, bloem voor beslag – eventueel paneermeel – arachideolie

voor de yoghurt-basilicummayonaise: mayonaise – dikke yoghurt – basilicum – citroen

Snij de aubergine in frietjes. Verwijder zoveel mogelijk de zaden. Bestrooi met zout en laat even zweten. Maak ondertussen de mayonaise : evenveel yoghurt als mayonaise mengen. Snij de basilicum heel fijn en roer samen met een paar citroendruppels en een snufje zout door elkaar. Proef even of het lekker zurig is en of er genoeg basilicum doorheen zit.

Maak een beslagen van het ei met bloem en melk. Niet te dik, niet te dun, en wentel daar je frietjes doorheen. In dit recept worden de frietjes daarna nog gepaneerd maar eigenlijk hoeft het niet. Het paneermeel zorgt wel voor een lekker knapperig hapje maar verdoezelt ook snel de smaak van de aubergine. Mocht je ze paneren, doe er dan een paar tegelijk en zorg dat het paneermeel niet te dik op de groente plakt.

Verwarm ondertussen de arachideolie in een bakpan. Deze olie kun je heter verhitten dan bijvoorbeeld olijfolie en is dus uitermate geschikt om in te frituren/ bakken. Bak een bodem frietjes per keer en draai ze na een poosje om zodat ze gelijkmatig garen. Let wel op, dit gaat snel. laat even uitlekken op een keukenpapiertje en serveer dan snel!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *