frambozen uit de moestuin

frambozen uit de moestuin

Het tuinMeisje heeft een haat-liefde verhouding met de framboos in haar moestuin. Enerzijds geniet ze elke zomer van haar frambozen. Frambozen zijn een feestje voor de smaakpapillen. Zoet en zacht van smaak. Vol met vitamine C en antioxidanten. Anderzijds is het een plant met een flinke eigen wil en pijnlijke stekels.

Frambozen zijn de playboys van de moestuin

Het lijkt op vallen voor een foute man. Je wordt op romantische wijze aan de haak geslagen door zijn overweldigende verleidingstechniek, mooie woorden en romantische beloftes. Heeft hij je eenmaal ingepalmd en ben je er als een blok voor gevallen, dan merk je pas dat hij 10 maanden per jaar uit doornen en eigenzinnige stengels bestaat. Maar ja, die vruchten in de resterende twee maanden. Die maken alles weer goed.

De manier waarop het tuinMeisje haar framboos kreeg, bleek al veelzeggend. Hij werd haar geschonken door een buurvrouw die altijd heel smakelijk kan vertellen over haar ervaringen met foute mannen. Zoiets overkomt het tuinMeisje natuurlijk niet. Ook niet in de tuin. Zij zou deze framboos wel even in toom krijgen. Ze had beter moeten weten.

Frambozen in de moestuin

Een framboos is een overspelig type en krijgt uitlopers die rustig een meter verder pas weer boven de grond komen. De framboos moet dus flink in toom gehouden worden. De uitlopers snoeit het tuinMeisje af, maar ze wil ook snoeien om meer vruchten te krijgen. Daarvoor is het belangrijk om uit te zoeken of ze een zomer- of een herfsttype heeft. Beiden vragen een andere benadering.

Haar exemplaar bleek een herfstframboos te zijn. Deze begint vrucht te dragen in augustus. Het voordeel van deze late dracht is dat ze na de winter alle takken af kan knippen. Vlak boven de grond. Dat geeft een lekker opgeruimd gevoel, maar dat is schijn. In het voorjaar komt de framboos in veelvoud terug.

Frambozen in een pot

Sinds dit jaar probeert ze hem in een pot te temmen, maar dan gaat hij narrig doen. Veel voedsel en water eisen omdat hij nu eenmaal oppervlakkig wortelt. Wel voorkomt het tuinMeisje zo dat hij zijn wortels uitstrekt naar de tuin van de andere buurvrouw om zijn verleidingstactieken op haar uit te proberen.

Thee van frambozenblad

Enige tijd geleden sprak het tuinMeisje in de natuurwinkel een zwangere straatgenote die frambozenblad thee kocht. Zij vertelde dat deze thee de bevalling gemakkelijker maakt. Dat vindt het tuinMeisje dan weer onverwachts zorgzaam van haar playboy framboos. Waarschijnlijk blijft ze toch aan hem hangen.

pinterest

2 Reacties

  1. Joyce

    Hahahaha en ik had hem ook weer gekregen. Zal natrekken waar hij zijn oorspronkelijke roots had.
    Joyce

    Reageren
  2. Pingback: frambozen cheesecake met pijnboompitten - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *