moestuin vakantieklaar maken

moestuin vakantieklaar maken

Goede voornemens verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon. Het was dan ook ironisch bedoeld toen het tuinMeisje zich vorig jaar voornam om de moestuin volgend jaar vakantieklaar te maken. Haarzelf kennende ging dat toch niet lukken. Er is altijd wel iets. Het regent en ze gaat toch niet in de stromende regen in de tuin aan de slag? Of ze is te druk met werk. Of ze heeft een agenda vol met sociale afspraken die veel te leuk zijn om af te zeggen. Of er worden in haar stad weer zoveel culturele activiteiten gepland worden waar ze bij moet zijn.

Tot haar verbazing is het dit jaar allemaal anders. De moestuin heeft haar veranderd. Ze voelt verantwoordelijkheid voor hulpeloos groen. Bovendien wil ze na al die inspanningen van de afgelopen maanden nu toch echt oogsten. Er moet dus iets gebeuren. Vooruit met de geit. De moestuin vakantieklaar maken vraagt voorbereiding. Hierbij de beste vakantie voorbereidingstips.

Tuinoppas

Neem een tuinoppas. Tja het is de gemakkelijkste tip die er te verzinnen is, maar als je de moestuin door jouw zomervakantie heen wilt helpen is een oppas onontbeerlijk. Laat je oppas in ruil daarvoor van je oogst snoepen. Voor wat, hoort wat.

Zaaien

Je moestuin vakantieklaar maken vraagt enig voorwerk. Meestal begin je al vroeg met de voorbereiding voor je vakantie. Begin dan ook met die van je moestuin. Pas de zaaiperiodes aan. Kijk op het zaadzakje hoeveel tijd er zit tussen zaaien en oogsten en zaai eerder of later. Zo valt de oogsttijd niet in je vakantie. Soms is het allemaal veel gemakkelijker dan je denkt.

Zaai voordat je weg gaat alvast voor het najaar. Zaai 3 weken voor vertrek bijvoorbeeld boerenkool, andijvie of venkel gezaaid. Dan kun je de kiemplantjes voor je vakantie nog koesteren. Tijdens jouw vakantie zijn ze sterk genoeg. Zo overleven ze een eventuele vergeetachtige tuinoppas.

Planten

Tenslotte de planten zelf. Die kun je ook voorbereiden op jouw vakantie. Oogst wat je kunt oogsten. Sommige planten, zoals bonen, zet je daardoor juist aan tot meer productie. Altijd fijn. Is het fruit of je groente nog helemaal niet klaar? Lekker laten zitten. Die oogst is voor je tuinoppas. De rest is voor jou als je terug bent.

Tomaten moet je dieven voordat je met vakantie gaat. Daar is niets crimineels aan. Een dief is een zijscheut die groeit in de oksel van de plant. Het plekje tussen de hoofdstengel en een zijtak. Deze dief remt de groei van je tomaten omdat hij energie steelt. Zorg vanwege hetzelfde fenomeen dat je de hoofdtak afknipt boven de vierde of vijfde tros. Hierdoor stopt de groei wat het rijpen van je tomaten weer bevordert.

Van courgettes snijd je de zijscheuten af en knip je de bloemen. De bloemen vul je met behulp van het overheerlijke recept van het keuken Meisje. Dit knippen en snijden zorgt voor hernieuwde plantengroei en dat betekent weer nieuwe bloemen en courgettes als je terugkomt van vakantie.

Kruiden

Tenslotte de kruiden. Die knip je af. Als je terug bent hebben ze weer nieuw blad gemaakt. De afgeknipte kruiden droog je zodat je in de winter nog steeds van je eigen oogst kunt genieten.

Zie je dat je moestuin vakantieklaar maken eigenlijk helemaal niet moeilijk is? Het vraagt enige planning, maar het kost geen tijd. Die heb je toch nooit. Volgend jaar evenmin.

 

 

 

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. Ellen Gerrits

    HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

    Reageren
  2. Pingback: tomaten in de tuin en in de keuken - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *