aalbessen likeur met sinaasappel

Het Meisje zou zo graag een talent hebben. Een écht , onomstotelijk, vaststaand talent. Dat lijkt haar heerlijk. Gewoon, een nuttig talent. Of grappig. Gewoon, talentvol zijn. En dan het liefste iets waar anderen haar om zouden bewonderen, benijden zelfs. Zo van: ‘sjeeeeee, ik wilde dat ík dat kon! Wat doet ze dat goed zeg!’. Zo iets. Daar mogen ze best groen van gaan uitslaan, de andere, talentloze mensen. Maar ja, het Meisje moet het zonder uitzinnige talenten doen. Het Meisje is heel middelmatig.

Het Meisje zou ook graag heel slim willen zijn. Je kent ze wel, die mensen die slechts eenmaal iets hoeven te lezen en dan ook direct het hele spectrum van dat onderwerp beheersen. Mensen met een onstilbare honger naar feiten, wetenswaardigheden, de vraag achter de vraag, de punt achter de komma. Zo zou het Meisje ook graag willen zijn. Maar ja, zo is het Meisje niet. Het Meisje is van lange halen, snel thuis. Niet bijzonder geïnteresseerd in het wetenschappelijke. Of de punt achter de komma. De punt is goed genoeg voor het Meisje. Het Meisje is heel middelmatig.

Het Meisje zou ook heel graag heel knap willen zijn. En stijlvol. Je weet wel, zo iemand dat altijd de juiste combinaties uit de kast trekt. Waar iedereen naar kijkt als het op mode-inspiratie aankomt. Een stijlicoon met kleding die altijd perfect in orde is. Niet met een lubberig vest met rafelige boorden aan de mouw. Geen vetvlekken op het shirt van de dressing van de salade. Geen broek die net te wijd is. Of te smal, te hoog of te laag. Om het even, gewoon nét niet goed. Nogmaals, het Meisje is ook geen stijlicoon. Het Meisje is heel middelmatig, ook op modegebied.

Maar het Meisje is wel heel gelukkig. En weet je hoe dat komt? Omdat het tuinMeisje heel ongelukkig was met haar vele struiken aalbessen. Het tuinMeisje houdt namelijk niet van aalbessen en het keukenMeisje houdt er niet van als het tuinMeisje ongelukkig is. Daarom heeft ze een goede bestemming voor de aalbessen gezocht en gevonden; ze maakte er aalbessen likeur van. En nu zit het keukenMeisje op een mooie zomerse avond buiten met een klein glaasje gevuld met die mooie rode drank. En o, wat is het lekker! Een van de beste dingen die het Meisje ooit gemaakt heeft. Nu kunnen de Meisje alleen nog maar ongelukkig zijn over het feit dat ze te weinig aalbessen-struiken in de tuin hebben staan.

Voor een liter aalbessen likeur met sinaasappel heb je nodig:

ongeveer 500 gram rode, geriste, aalbessen – 300 gram suiker – schil van 1 schone, biologische sinaasappel  – 1 vanillestokje in de lange doorgesneden -300 ml water – 300 ml pure alcohol óf 600 ml wodka, of (graan) jenever.

Doe de bessen in een weckpot van 1 liter en kneus ze een beetje. Doe er de geraspte sinaasappelschil en het vanillestokje bij. Voeg dan de suike en de pure alcohol toe en zet weg. Zeef na 3 tot 6 weken de bessen, vanillestokje en de sinaasappelschil eruit. Plet de bessen nog zoveel mogelijk, er komt nog veel drank uit. Voeg het water toe en giet over in een mooi flesje. Wil je hele mooie heldere likeur? Zeef de vloeistof dan door een schoon (!) pantykousje. Giet over in een mooi flesje en verstop voor de visite. Ook heel lekker koud te drinken of als basis voor een cocktail of met een scheutje prosecco.

Meer fruit uit de moestuin? Maak dan ook eens likeur van zomerfruit

likeur van zomerfruit

likeur van zomerfruit

 

 

 

pinterest

16 Reacties

 1. Mariechristien

  U heeft al zo ontzettend veel talent om zo mooi te kunnen schrijven. ??

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Bedankt, dat vindt het Meisje leuk om te horen!

   Reageren
 2. Suzygirl

  Ziet er heel mooi uit en zal ook lekker zijn als je de ingrediënten bekijkt, alleen jammer ik heb geen aalbessen meer, het seizoen is voorbij. Zal het recept bewaren voor volgend jaar.
  Dank u

  Reageren
 3. Pingback: likeur van zomerfruit - de Meisjes van de Moestuin

 4. Ellen

  Klopt het dat er 2x 300 gr suiker in de ingredientenlijst staat??

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Ellen,
   nee zeker niet. Is aangepast, bedankt!

   Reageren
 5. Pingback: limoncello van grapefruit - de Meisjes van de Moestuin

 6. hans

  Geweldig die verhaaltjes lang geleden zooo gelachen en we gaan de recepten zeker proberen

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   dank je wel!

   Reageren
 7. Hilma

  Hoi Meisjes, ik heb nu dronken witte aalbessen met sinaasappelschil in de brandewijn in de kelder staan.
  Als je goed luistert hoor je ze giebelen,hihi. Ben benieuwd wat het word, word vervolgt. Groetjes van een ander moestuinvrouwtje.

  Reageren
  1. Reny

   Dat wordt lekker!!

   Reageren
 8. Freek

  Top recept, dank je 🙂

  Gaan die weckflessen alleen niet ontploffen?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   nee zeker niet. Ontploffen gebeurd als er gisting optreed. Bijvoorbeeld door vruchtvlees. Maar daar heb je hier geen last van.

   Reageren
 9. Jacqueline S

  Lees dit net op tijd, paar dagen geleden de aalbessen geplukt. Sap is lekker, likeur nog lekkerder ??

  Reageren
 10. Ivan Van Bouwel

  Wat ik eigenaardig vind of je nu vodka (40 graden) of pure alcohol (96 graden) gebruikt de hoeveelheid water/suiker blijft hetzelfde maw de likeur met pure alcohol moet wel heel sterk zijn. Kan je de juiste verhouding geven met pure alcohol.
  Vriendelijke groeten Ivan Van Bouwel ga een pot opzetten.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   de hoeveelheid pure alcohol of wodka is wel anders..daar zit het verschil in.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *