limoncello van grapefruit

limoncello van grapefruit

Ach en wee. Het Meisje en haar puber. De puber doet een opleiding. Heel goed, hoort ze je denken. En dat is natuurlijk ook zo. Maar soms denkt het Meisje wel eens dat het haar meer energie kost dan dat het de puber kost, die opleiding van de puber. Want het Meisje wordt nauw betrokken bij de schoolse activiteiten. Heel nauw. Plannen, inlezen, nadenken, uitleggen, begeleiden. Het zijn zomaar een paar ondersteunende taken van het Meisje. Gelukkig is ze jaren geleden al geslaagd voor haar Master in geduld hebben. Ze kan vertellen dat ze die vaardigheid vaak in praktijk brengt. Zo ook recentelijk, tijdens de toetsweek van de puber.

Daar waar het Meisje denkt dat tijdens de toetsweek alles moet wijken om te leren, daar grijpt de puber alles aan om maar níet te hoeven leren. Extra dienstjes vakkenvullen, een vriend geestelijk bijstaan want die heeft acute nood en er is écht niemand anders die troost kan bieden. Even lekker uitslapen want de toets is toch pas om 1 uur vanmiddag. Om vervolgens grote stress te hebben dat een of andere lulhannes zomaar het rooster heeft aangepast en de toets al om 11.30 is. En de puber nog maar met de grootste inspanning (dus met behulp van het Meisje) op tijd kan komen. Maar goed, de puber was er en het Meisje kon even bijkomen van al haar stress.

Maar niet te lang. Want na het werken bij de grootgrutter moet de puber nog leren. En heeft daar hulp bij nodig. Het Meisje zei nog: “maar niet meer om 12 uur ‘s avonds hoor”. Bij wijze van grap. Dacht ze. En eerlijk is eerlijk, 10.30 in de avond is zeker niet te vergelijken met middernacht. Maar wel veel te laat voor een Meisje wat ook nog een kantoorMeisje is.

Bij wijze van uitzondering trok het Meisje zichzelf wat verticaler in de stoel op dit late tijdstip. Plaatste strategische luciferhoutjes om haar ogen open te houden en zocht nog naar een laatste shotje energie in zichzelf. Om zich daarna te belonen. Zo’n uitputtingsslag vraagt om een ware traktatie, een beloning van vloeibaar goud. Goed verstop achterin de vriezer. Onvindbaar voor de puber. Bijna onvindbaar voor het Meisje zelf. De beloning in de vorm van een glaasje limoncello van grapefruit. Een glaasje van dit goddelijke drankje maakt de stres van zo’n toetsweek bijna goed. 1 Glaasje bijna, 2 zeker. Proost, op puber en de opleiding.

Limoncello van grapefruit

1 rode grapefruit – 1 witte grapefruit – 300 ml alcohol* van 90% – 400 ml water – 275 gram fijne kristalsuiker.

Was de grapefruits goed schoon en droog ze af. Schil ze dan zo dun mogelijk, vermijd het wit. Doe de schillen in een weckpot van 1 liter. Pel dan het wit van de grapefruits en haal het vlies van de partjes. Doe het fruit bij de schillen en giet er de alcohol overheen. Laat minimaal 24 uur staan. Giet daarna je weckpot leeg in een zeef boven een kom. Vis de schillen uit je zeef en roer al de alcohol en sap uit het vruchtvlees. Giet het alcohol-sap terug in de schoongemaakte weckpot. Verwarm het water en laat de suiker erin oplossen. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur en giet bij je grapefruit. Probeer je chello zo helder mogelijk te krijgen, eventueel filter je ‘m een keer door een neteldoek. Maar dat is puur cosmetisch! Giet je limoncello van grapefruit nu over in een flesje en leg in de vriezer. En nu maar hopen dat je vrienden er niet van houden.

*In plaats van alcohol kun je ook Wodka gebruiken. Reken dan op 500 ml wodka en 200 ml water. Kun je geen witte grapefruits vinden? Je kunt ook 2 rode gebruiken. Je cello wordt alleen iets zoeter wat wij persoonlijk jammer vinden. Het bittertje van de witte grapefruit is een fijne tegenhang van al dat zoet.

Meer drankjes? De Meisjes hebben ook dit zomerse recept van aalbessen likeur voor je.

aalbessen likeur met sinaasappel

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *