de beste kolen van de moestuin

rode kool

De winter komt er weer aan. Het Meisje treedt dit seizoen met gemengde gevoelens tegemoet. Ze is niet gek op de Nederlandse winters. Ja vroeger. Toen er nog sneeuw en ijs was. Maar nu, met al die storm en regen, temperaturen die net niet koud, maar ook zeker niet aangenaam te noemen zijn. Nou nee. Mag ze dit seizoen even overslaan?

Aan de andere kant. In de winter kan ze kolen oogsten. Daar is ze gek op. Deze kweekt ze in alle soorten en maten.

Kool is niet alleen lekker, maar ook gezond. Kolen zitten vol met vezels, antioxidanten, en vitamines. Een hele trits vitamine B en vitamine C en K. Hoog tijd om de beste kolen van de moestuin eens op een rijtje te zetten.

Boerenkool

Boerenkool is zo ongeveer de gemakkelijkste kool om te kweken. Bovendien plant je boerenkool uit op het moment dat je zomergroen is geoogst. Geen lege plekken in de moestuinbak. Geen kans voor onkruid.

De paarse boerenkool heeft daarnaast als voordeel dat hij niet gevoelig is voor ziektes, super winterhard is en zelfs in de schaduw groeit.  

Broccoli

Bij deze koolsoort staat het woord moeilijk op zijn voorhoofd geschreven. Broccoli wil graag onder regelmatige omstandigheden groeien. Geen kou, geen droogte, geen natte voeten maar wel veel water en veel mest. Maar broccoli is te lekker om niet te kweken.

Om het zichzelf niet nog moeilijker te maken koopt ze in het najaar kleine broccoliplantjes bij de kweker. Het kan zijn dat broccoli pas na de winter eetbare bloemhoofdjes produceert, maar niet getreurd. Het blad van broccoli is ook erg lekker.

Rode kool

Rode kool behoort tot de sluitkolen. Dat klinkt technisch, maar het betekent dat de kolen zichzelf, naarmate ze groeien, blad voor blad inpakken totdat ze een mooie vaste bol vormen. Prachtig toch, dat de natuur zoiets kan maken? Dit is eveneens een moeilijk typje. Rode kool zaai je buiten voor onder glas, in een zogenaamde koude bak.

Die heeft het tuinMeisje niet, dus deze plantjes koopt ze ook bij de kweker. Daarna is het een kwestie van veel mest, water in geval van droogte, en uiteraard aandacht en liefde.

Mosterdblad

Ook mosterdblad is lid van de omvangrijke familie van de kolen, en hoort wat het Meisje betreft thuis in het rijtje met de beste kolen van de moestuin. De bladeren zijn fantastisch. Opvallend diep donkerrood blad en een lichtgroene nerf. Andere bladeren zijn groen met een hint van paars. Ze smaken ook goed. De smaak wordt sterker naarmate de bladeren groter worden. Als ze nog klein zijn, smaken ze naar radijs. Wordt het blad groter dan smaakt het pittig. Enorm pittig. Denk mierikswortel pittig. 

Mosterdblad is uitermate geschikt voor winterteelt omdat het goed tegen kou kan. Zelfs tegen vorst en sneeuw. Als we dat ooit weer krijgen.

Rucola

Nee. Rucola is geen familie van sla. Rucola is lid van de brassica familie en hoort dus thuis in je kolenbed. Het is het gemakkelijkste familielid om te kweken, maar niet helemaal winterhard. Zaai in een pot of in de vaste grond. DekĀ hetĀ geheel af met een flinterdun laagje grond. Geef water en klaar ben je.

Rucola is in elk stadium eetbaar. De kiemplantjes kun je door de sla mengen. Van de blaadjes maak je salade en als het gewas in het voorjaar begint te bloeien strooi je de bloemen, die een hele zachte rucola smaak hebben, over je gerechten.

Ben je op zoek naar een niet alledaags recept met een van de beste kolen van de moestuin? Dan moet je zeker deze burrata met brocolli-pesto proberen.

burrata met broccoli-pesto
burrata met broccoli-pesto
pinterest

2 Reacties

 1. Jeanine Vugts

  Hoi moestuinmeisje,

  ik volg je/jullie blog nu al een tijdje met veel plezier. Mag ik vragen waar jij je koolplanten koopt? Worden ze ook zo laat in het seizoen nog verkocht?

  Ik hoor het graag,
  Vriendelijke groeten,
  Jeanine

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Jeanine, wat leuk om te horen dat je ons met plezier volgt. Ik hoop dat je dit nog lange tijd zult doen.
   Mijn groenteplantjes koop ik bij tuincentrum Haan in Santpoort. Dit is een klein tuincentrum waar ze zelf veel verschillende groentes uit zaad opkweken. Twee weken geleden was de keuze nog groot, dus ik denk dat dit nog steeds zo is.
   Veel succes!
   Liefs van beide Meisjes.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *