doorgeschoten venkel

doorgeschoten venkel

Het huis is een zee van bloemen. Gekregen van meelevende buren. De voorraad wijn is weer aangevuld. Eveneens dankzij de buren. Buren die waren gewekt door de nachtelijke activiteit in de straat. Politie met auto’s, politie met honden en een politiehelikopter met zoeklicht in de lucht. Ja. Spectaculair was het wel.

De Man van de moestuin is de held van de dag. Rambo noemt het Meisje hem liefkozend. Hij wist zelf ook niet wat hem overkwam. Wist niet dat angst en woede de oermens in hem naar boven kon halen. Woede omdat iemand midden in de nacht had besloten om het huis van de man en het meisje eens van binnen te bekijken. Ongevraagd. Angst omdat de Man en het Meisje het silhouet van de insluiper ineens voor hun slaapkamerdeur op zagen doemen.

Dan zijn er maar twee keuzes: vechten of vluchten. Gelukkig weten ze nu dat ze allebei handelen. Niet bibberend onder het bed gaan liggen. De Man nam het zware deel voor zijn rekening. Hij werkte de insluiper de trap af richting de voordeur. Het Meisje hoefde nog slechts 112 te bellen, de Man van de insluiper af te trekken en de voordeur te openen.

Het liep goed af, maar van slapen kwam niet veel meer die nacht. De volgende dag stond het keukenMeisje op de stoep. Samen met keukenKind, verse vis en bijpassende wijn. De Man en het Meisje konden wel wat troost gebruiken na zo’n zware nacht.

Het tuinMeisje kookte mosselen met knolvenkel, kervel en roomboter. Goed gezelschap, eten en drinken. De bibbers verdwenen weer een beetje naar de achtergrond.

Helaas kwam de venkel niet uit de moestuin. Met de venkel ging iets vreselijk mis dit tuinjaar. De moestuin leverde alleen maar doorgeschoten venkel.

Venkel zaaien

Het Meisje was te enthousiast geweest. Verblind door het succes van voorgaande jaren had ze dit jaar besloten om veel knolvenkel te kweken. Met een beetje goede wil kon ze zelfs twee keer oogsten. Venkel kun je zowel in het voor- als in het najaar zaaien en is na 3 maanden al oogstbaar. Het Meisje rekende zichzelf rijk. Zaaide begin mei om begin augustus te kunnen oogsten. In augustus kon ze dan nogmaals zaaien om in november de laatste venkel van de tuin halen.

Doorgeschoten venkel

Ze zaaide een rijtje in de volle grond. Dunde de zaailingen uit zodat iedere knol uit kon groeien tot de grootte van een tennisbal en wachtte. Wachtte tevergeefs. De zaailingen vormden geen knol maar een potlood en gingen direct over tot bloei. Doorgeschoten venkel dus. Goed het blad is ook lekker. De bloemen vormen zaden die je in de keuken kunt gebruiken, maar het was niet de bedoeling.

Venkel is een lange dag plant.

Wat schortte hier aan? Ze dook in de boeken en kwam tot een nieuwe ontdekking. Had ze op school beter opgelet dan had ze het geweten: venkel is een lange dag groente. Een plant die gemakkelijk doorschiet bij veel daglicht. Door het meten van de hoeveelheid daglicht weet een plant wanneer hij het beste kan gaan bloeien. Hiervoor beschikt de plant over het pigment fytochroom.

Lange dag planten bloeien als er veel licht is. Korte dag planten als er weinig licht is. Bloeien betekent voortplanting en is dus belangrijk. Dat het Meisje liever een knol dan een bloem heeft, kan de venkel weinig schelen.

Weer wat geleerd. Volgend jaar zaait ze venkel na 21 juni. Of misschien nog wel later. Na haar vakantie bijvoorbeeld. Dan kan ze heel vaak mosselen met venkel en kervel eten vanaf oktober. Dat vindt ze een troostrijke gedachte.

Houd je niet van mosselen, maar ben je wel gek op venkel? Bekijk dan dit recept eens.

salade met gegrilde venkel en courgette

salade met gegrilde venkel en courgette

 

 

 

 

 

 

 

Of maak eens lekkere soesjes met doorgeschoten venkel.

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *