een voedselbos op het balkon
Het is in de mode. Je kunt geen tuinblad openslaan of er is wel een artikel aan gewijd. Het voedselbos. Iedereen die er een beetje toe doet in tuiniersland heeft een voedselbos, ontwerpt er één, of wil er zo snel mogelijk eentje hebben. Alsof het een buitenkeuken is. Goed, het publiek voor een voedselbos is waarschijnlijk minder groot, maar het slaat wel aan. Nu wil het tuinMeisje ook een voedselbos. Ze is nogal gevoelig voor hypes. Er is één probleem. Ze heeft niet eens ruimte voor een buitenkeuken. Laat staan voor een bos.
Toch laat het idee haar niet meer los. Wat als ze dit op kleine schaal voor elkaar krijgt? Een voedselbos op het balkon. De romanticus in haar ziet het voor zich. ‘s Ochtends opstaan. Met blote voeten het balkon betreden en dan naar hartelust fruit plukken, bessen snoepen of aardbeien oogsten. Het hele jaar door. Zucht. Een levendig visualiserend vermogen is soms lastig.
Maar het moet toch kunnen?
Het basisidee voor een voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos. Een aantal begroeiingsvormen die bestaan uit meerdere begroeiingslagen en een grote diversiteit. Dit kun je nabootsten op je balkon door te denken aan klimplanten, bomen, struiken en bodembedekkers. Gelukkig kun je veel van deze groeivormen ook in pot kweken.
Waar moet je op letten.
- Gebruik geen potten van klei. Potten van terracotta en steen drogen sneller uit dan kunststofpotten. Bovendien vriezen ze stuk in de winter. Er zijn hele goede Italiaanse terracotta potten die gemaakt worden van klei dat weinig water opneemt. Zo kunnen ze strenge winters doorstaan. De prijzen hiervan zijn echter fors. Het Meisje gebruikt dan ook plastic potten. Ja. Ze weet het. Dit klinkt helemaal niet design en authentiek, maar de voordelen zijn groot. Plastic potten zijn licht. Niet onbelangrijk op een balkon. Bovendien zijn ze er in alle kleuren en maten dus je kunt de styling van je balkontuin volledig aanpassen aan je eigen smaak.
- Kies grote potten met een minimale doorsnede en diepte tussen de 20 en 30 centimeter. De wortels hebben nu eenmaal ruimte nodig. Zorg dat het overtollige water aan de onderkant goed weg kan lopen. Boor desnoods een paar gaten onderin de pot.
- Let er op dat planten zelfbestuivend zijn, anders heb je een mannelijke – en een vrouwelijk plant nodig voor de bevruchting. Die ruimte heb je vast niet.
- Het is eveneens handig als struiken of bomen vrucht zetten op 1-jarig hout. Dan kun je de struik elk jaar snoeien en daardoor goed in vorm houden.
- Zorg voor voldoende bemesting. In een echt voedselbos bemesten de planten elkaar. Het blad van de bomen vormt de bemesting van de daaronder liggende planten en struiken. Dat lukt op een balkon niet, maar compost en koemestkorrels maken veel goed.
Goed. Dat was de voorbereiding. Nu de realiteit. Een voedselbos bestaat uit zeven verschillende lagen begroeiing. Zeven! Dat is nog een hele uitdaging op het balkon. Het Meisje heeft meer ruimte nodig. Misschien willen de buren hun balkon afstaan? Dat lees je in het volgende blog.
Ik droom en lees met je mee. Lijkt me geweldig een voedsel is op mijn balkon. Ben benieuwd waar je mee gaat komen ?
Wat heerlijk om te horen! Nog een weekje en dan weet je meer 😉
Hier nog een! Ben al begonnen. Goed begin is het halve werk. Op naar meer!
Goed bezig!