even geen tuinen in Berlijn

even geen tuinen in Berlijn

Het was een beetje mislukt. De reis. Nou ja, een reis kan natuurlijk niet mislukken. Reizen is altijd fijn. Maar toch…. Dit keer ging de reis maar Berlijn. De stad die het Meisje beschouwt als haar tweede stad. Woonde ze er maar. Ze houdt van de taal. Ze houdt van de mensen. Ze houdt van de rake reacties. Het korte taalgebruik. Daar waar anderen botheid horen, bemerkt het Meisje een snelle geest en een rappe tong. Hoezo roze bril?

De man van toen kwam uit Berlijn. Ze werd direct verliefd. Op de man en op Berlijn. Berlijn is dynamisch, eclectisch. Chic en shabby. Conservatief en vernieuwend. Haastig en relaxt. De bewoners veranderen mee met de tijdgeest.

De eerste keer dat het Meisje er kwam was Berlijn een eiland. Een eiland in een ander land met andere ideeën over vrijheid. Een op zichzelf gericht eiland. Alles moest immers vanuit het westen ingevlogen worden. Nu is het een open stad met veel hipsters en start-ups. Ben je er drie jaar niet geweest dan heb je alles alweer gemist. Ben je niet meer bij. Moet je opzoeken welke wijken of gebieden nu weer hip en happening zijn. Je houdt van Berlijn of je haat het. Er is geen tussenweg.

De man van toen verdween. De liefde voor de stad bleef. Gelukkig deelt de man van nu haar liefde en blijft het Meisje redenen vinden om naar Berlijn te gaan.

Internationale tuintentoonstelling in Berlijn

Het was dan ook niet de reis die mislukte. Meer het doel. Dat viel in het water. Letterlijk. De dag voor aankomst was de hemel boven Berlijn opengebroken. De straten stonden blank. Huizen werden gestut. Voetpaden verdwenen in de aarde. De metro reed niet meer.

Juist tijdens deze reis waren de tuinen van Berlijn het doel van haar bezoek. Er was een goede aanleiding. In Berlijn werd de IGA  gehouden. Een internationale tuintentoonstelling die 1 keer in de 7 jaar gehouden wordt. Daar moest het Meisje bij zijn.

Ze kon dan meteen een aantal bijzondere initiatieven op tuingebied bekijken want Berlijn is een stad met een enorme gemeenschapszin. Dit in combinatie met hipsters en start-ups levert prachtige gemeenschappelijke tuinen op. Schijnbaar. Het Meisje heeft ze nauwelijks gezien.

Even geen tuinen in Berlijn

Na haar eerste tuinbezoek wist het Meisje dat dit het niet ging worden. Ze zag ingestorte moestuinbakken. Fotografeerde verregende oogsten. Nee. Hier werd het Meisje niet vrolijk van. Ook de berichtgeving op de website van de IGA voorspelde niet veel goeds. De paden op de IGA waren niet begaanbaar. Voorbeeldtuinen waren ondergelopen. Nee voor de Man en het Meisje even geen tuinen in Berlijn.

Ze moesten iets anders verzinnen. Eten en drinken zijn dan altijd een goed alternatief. Arm in arm onder de paraplu slenterden ze van café naar café en van restaurant naar restaurant. Zo leerden ze de beste Vietnamees van de stad kennen. Het eten werd met zoveel verse ingrediënten en liefde klaar gemaakt. Wel vreemd dat iedereen hier ijsthee dronk. Daar is het Meisje niet zo gek op. Het is haar te zoet. De ober overtuigde haar van het tegendeel.

IJsthee met basilicumzaad

Op de kaart stond dat alle soorten ijsthee basilicumzaad bevatten. Het Meisje viste eens in haar glas. Was er nu toch echt iets mis met haar Duits? Dit was toch geen zaad? Het was meer een gelei met een zwarte kern. Voorzichtig proefde ze het spul. Hmm. Lekker. Een beetje anijs. Een beetje munt. Dezelfde smaak als van haar eigen Thaise basilicum. Had ze dit al die tijd over het hoofd gezien? Ja zo bleek. De zaden van Thaise basilicum veranderen na aanraking met vocht in een soort kikkerdril. Wist het Meisje veel. Die zaadjes had ze gewoon liggen. Was ze vergeten te zaaien dit voorjaar.

Het Meisjes weet wat haar zomerdrankje gaat worden deze zomer. Zelfgemaakte ijsthee met bloemen en basilicumzaad. Ze gaat samen met het keukenMeisje nog even wat research doen naar het beste recept, maar zelf gemaakte ijsthee wordt haar nieuwe zomerdrank. Als de zomer echt doorbreekt. Volgende week of zo.

Van Thaise basilicum eet je natuurlijk niet alleen het zaad. Het blad is ook overheerlijk en heel erg lekker in dit vegetarische recept.

portabella met magor basilicum-munt pesto

portabella met magor basilicum-munt pesto

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *