fruit kweken in de schaduw

fruit kweken in de schaduw

Ze kan het best goed. Plannen maken. Georganiseerd als ze is heeft ze overal lijstjes voor. Zo heeft ze ook elk jaar een lijstje met haar nieuwe moestuin wensen. En is ze altijd in de herfst een beetje teleurgesteld omdat er weer iets is mislukt.

Tuinieren gaat over de toekomst. En daardoor over verwachtingen. De verwachting dat het gewas op jouw grond goed gedijt. De verwachting dat je op het juiste moment in de tuin bent om water te geven. De aanname dat je dit jaar wel genoeg tijd hebt om in de tuin door te brengen. De hoop dat je voldoende mest hebt gegeven. Hoop dat je oogst niet door ongedierte verorberd wordt. Hoop dat het weer een beetje meezit. Dromen, verwachting, aannames. De planning van een moestuin is erop gebaseerd. En op geduld. Niet de beste eigenschap van het Meisje.

Fruit kweken in de schaduw

Nu heeft ze alweer geen tijd om terug te kijken. Vooruit moet ze. Blunderend onderuitgaan en weer door. Door naar de tuin van volgend jaar.

Wat ze wel in de hand heeft is een goede voorbereiding. Volgend jaar wil ze meer fruit kweken. Ze heeft echter een piepkleine moestuin die omringd wordt door hoge bomen.

Ze kweekt al fruit. Dat is een erfenis van de vorige eigenaresse van de moestuin. Die was gek op aalbessen. Haar moestuin staat dan ook vol met aalbessen. Rode en witte.

Daar heeft ze inmiddels een framboos bij gezet, die ook goed gedijt in de schaduw, maar je kunt meer soorten fruit kweken in de schaduw. Daarom heeft ze voor zichzelf een lijstje gemaakt, waar ze dit najaar uit gaat kiezen.

Het beste kleinfruit in de schaduw

Blauwe bessen

De struik is een sieraad voor de moestuin. Hij bloeit met prachtige witte bolle bloemetjes, krijgt in de zomer zijn wasachtige donkerblauwe bessen en beloont je tenslotte in de herfst met schitterend rood verkleurend blad.

Zwarte bessen

Dit is familie van de rode en witte aalbessen die het Meisje al in de tuin heeft staan. De bloemen zijn nogal onopvallend, maar de dikke diepzwarte bessen die daarop volgen zijn dat zeker niet.

Kruisbessen

Het Meisje is gek op de frisgroene kleur van kruisbessen. Op de knapperige zachtzure smaak. Niet op de enorme stekels die de struik heeft. Gelukkig zijn er inmiddels ook doornloze kruisbessen.

Japanse wijnbes

De vruchten van de Japanse wijnbes smaken een beetje naar bramen. Het is al net zo’n woeste groeier. Die zal ze dus flink in toom moeten houden, door hem met zijn rug tegen een muur te zetten. Dat het eveneens familie van de roos is, merk je aan de vele kleine stekels rondom de bessen. Ze moet het ervoor over hebben, want de vruchten schijnen heerlijk te smaken en zijn niet te koop in de winkel. Een behoorlijk pré vindt het Meisje.

Honingbes

Ze twijfelt nog over de honingbes. Wat deze bes als grote voordeel heeft is dat hij er uit ziet als een blauwe bes on steroids. De bessen zijn volledig over top. Groot, dik en blauw. De jam ervan schijnt ongeëvenaard te zijn. Het nadeel is dat de honingbes zichzelf niet bevrucht, waardoor je er een tweede struik naast moet zetten. In een tuin ter grootte van een postzegel zou dat weer eens een gevalletje vorm boven functie zijn.

Jostabes

De jostabes is een kruising tussen de kruisbes en de braam en doet het net als zijn beide ouders prima in de schaduw. Het zijn grote zwarte bessen met een smaak die verwant is aan kruisbessen en bramen.

Als ze haar keuze uit heeft gemaakt, zet ze bosaardbeien onder de struiken. Zo geniet ze van een dubbele opbrengst op dezelfde oppervlakte. Wie geen ruimte heeft moet slim zijn. 

Aan de voorbereiding en de organisatie ligt dus het niet. Aan haar dromen ook niet. Nu nog een klein beetje geluk en goed weer en dan kan het Meisje bergen fruit kweken in de schaduw. Misschien heeft ze volgend jaar wel een kleine fruitkwekerij. Of verwacht ze nu teveel?

Wil jij ook fruit kweken in de schaduw? Houd er dan rekening mee dat er een een groot verschil is tussen jouw idee van schaduw en schaduw in termen van tuinaanleg? Hoe dat zit lees je in dit blog.

moestuin in de schaduw
moestuin in de schaduw
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *