pompoen speculaastaart

pompoen speculaastaart

Je zou denken, het Meisje heeft toch een pompoen trauma? Dat komt tenminste vaak genoeg naar voren in haar blogs. Geen fan van pompoen. Of van bietjes (zoek maar eens op bietjes op de site..). Bietjes, zoete aardappel, gekookte wortel.. ze eet het niet voor haar plezier. Net als pompoen. Dacht ze. En heel eerlijk, dat is nog steeds wel zo. Pompoen? Je moet het een beetje lekker maken. En daar moet je wel wat voor doen.

Een beetje room en wijn in de soep, chocola en specerijen in de cake en ineens is het Meisje toch een beetje een pompoen-fan. Een beetje. Maar genoeg om deze herfstige pompoen speculaastaart te maken. Met genoeg calorieën om het een ‘ guilty pleasure’ te noemen. En anders maakt de speculaasbodem een hoop goed. 

pompoen speculaastaart

Voor de bodem: 200 gram speculaas – 80 gram boter – extra boter om in te vetten

Voor de vulling: 500 gram roomkaas (bijvoorbeeld 250 gram mascarpone en 250 gram monchou of soortgelijk) – 250 pompoenpuree* – 125 gram suiker – 2 eieren – 1 theelepel vanille extract – 2 theelepels koek of speculaaskruiden of naar eigen smaak een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom en piment – snufje zout

Verwarm de over voor op 150 graden. Maal de speculaas  fijn in de keukenmachine of verkruimel in een schone theedoek door er met de deegroller op te slaan.  Smelt in een pannetje of in de magnetron de boter maar laat deze niet verkleuren. Meng de gesmolten boter met de speculaaskruimels.

Vet een taartvorm met losse bodem licht in met boter. Verdeel nu het speculaasmengsel gelijkmatig over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de vorm even in de koeling zodat de boter weer hard kan worden.

In de tussentijd klop je de mascarpone met de roomkaas en de suiker tot een romige massa. Voeg de kruiden toe en de vanille essence, daarna een voor een de eieren en als laatste de pompoenpuree. Meng goed maar niet overmatig!

Giet de pompoen-roomkaas over de speculaas bodem en strijk glad. Zet nu in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 50 minuten gaar. Laat de taart goed afkoelen.  

Wil je nu eens heel iets anders met de pompen doen? Probeer deze crunchy-pompoen-snacks eens!

crunchy pompoen snacks
crunchy pompoen snacks
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *