droogbonen oogsten

droogbonen oogsten

Tijdens de lunch ging het over winderigheid. Volgens sommigen niet het ideale onderwerp tijdens het eten, maar het Meisje houdt enorm van poep- en pies verhalen. Desnoods tijdens het eten. Misschien is dat simpel, plat of ordinair. Misschien is het Meisje het kleuterstadium nooit echt ontgroeid, maar dat is dan maar zo. Ze kan er niets aan doen. Zelf is ze niet zo’n verteller, maar ze kan onbedaarlijk lachen om de verhalen van anderen. Haar collega’s in dit geval.

Soms leveren zulke gesprekken zelfs belangwekkende vraagstukken op. Want waarom houdt iemand in het beginstadium van een nieuwe relatie zijn winden in? Zelfs ’s nachts? Tja. Met die vraag zit ze dus al vier dagen. Omdat ze het zelf ook heeft gedaan. En dat is nog ongezond ook. Als het gas niet naar buiten kan, moet het ergens anders naartoe en dus keert het terug in de darmen, waar het kan leiden tot klachten variërend van een opgezette buik, tot hoofdpijn of zelfs uitstulpingen aan de darmen.

Waarom bonen winderigheid bevorderen

Het lunch gesprek herinnerde haar er ook aan dat het tijd werd om naar de moestuin te gaan. Ze moest haar droogbonen oogsten.  Bonen kunnen winderigheid bevorderen. Peulvruchten bevatten koolhydraten die niet verteerd worden. Ze komen dan direct terecht in de dikke darm, waar ze alsnog verteerd worden door de darmflora. Hier komt extra gas bij vrij. Bij het eten van gedroogde bonen heb je minder last flatulentie. Vandaar de gedachtenkronkel. De geest van het Meisje maakt soms rare sprongen.

Droogbonen oogsten

Als jij dat ook eens wilt proberen, droogbonen oogsten, dan laat je de peulen met bonen aan de plant hangen. De peulen worden dan bruin en dor. De plant zelf is nog een zielig staketsel van gedroogde stelen. Het ziet er niet leuk uit, maar droogbonen kweken is ideaal als je in de zomer met vakantie gaat. Juli en augustus zijn de maanden waarop je verse bonen oogst. Ben je er dan niet of heb je geen tijd, dan is er nog niets verloren. Je laat de peulen aan de plant hangen tot oktober of november. Lekker gemakkelijk. Droogbonen oogsten als je wel tijd hebt.

Vervolgens knip je de peulen uit de plant. Als je eraan trekt komt het hele bouwwerk aan bonensteunen mee, dus knippen is handiger. De plant snoei je daarna tot de grond af. Deze kan op de composthoop. De rest laat je staan omdat de wortels nog extra stikstof in de grond brengen. In een moestuin zijn alle beetjes mest welkom.

Droogbonen bewaren

Op een droge en donkere plaats laat je de peulen nog even nadrogen. Als de peulen in je handen breken zijn de bonen droog. Nu kun je de bonen uit hun peulen halen. Laat voor de zekerheid de bonen nog een paar dagen extra drogen in een doos of een kistje. Zo weet je zeker dat al het vocht uit de bonen is. Nu zijn je droogbonen klaar om te bewaren of te eten.

Droogbonen bereiden

Tijdens de bereiding van droogbonen komt het grote voordeel. Gedroogde bonen moet je lang koken. Hoe langer je bonen kookt, hoe minder gasvorming er in de darmen optreedt. Geen gasvorming is geen winderigheid. Misschien is dat nog wel de beste tip bij de start van een nieuwe relatie. Eet alleen gedroogde bonen. Geen verse.

Borlotti bonen zijn overigens de mooiste bonen om te drogen zoals je in dit blog kunt lezen.

borlotti bonen in de tuin en in de keuken
borlotti bonen in de tuin en in de keuken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *