geroosterde groente met tabil van korianderzaad

geroosterde groente met tabil van korianderzaad

Een poosje terug plaatste het tuinMeisje een blog met een prachtige foto. Wit, mystiek, zelfs een beetje feeƫriek. Bloemig en romantisch. Gewoon prachtig. Het was een foto van de koriander uit haar tuin. Wacht eens even? Koriander? Oeps. Nou houden de Meisjes wel van koriander maar dat doet niet iedereen. De keukenKinderen bijvoorbeeld vinden het hele vieze peterselie.

Koriander. Je houdt ervan of je vindt het naar zeep smaken. Tenminste, dat is zo met verse koriander. Korianderzaad – het schijnen eigenlijk geen zaadjes te zijn maar gedroogde bloemetjes – smaakt heel anders. Het geeft een beetje nootachtige, pikante smaak met een tintje citrus aan gerechten.

Het keukenMeisje waadde zich buiten haar – Zuid-Europese -keukenpaden en verwerkte de gedroogde korianderzaden in een fijne kruidenmix. Ze maakte geroosterde groente met tabil met korianderzaad. Niets zepigs aan!

geroosterde groente met tabil van korianderzaad

Kies de groentes die je in huis hebt of uit de tuin haalt. Wortel, knol, knoflook, courgette bijvoorbeeld. Leg ze in gelijke stukken op een met bakpapier bekleed blik. Bestrooi met een scheutje olijfolie en wat grof zout. Rooster ze in een voorverwarmde oven op 225 graden voor ongeveer 30 minuten.

Maak in de tussentijd de tabil. Hiervoor heb je nodig:

2 theelepels korianderzaad – 2 theelepels karwij – 1/2 theelepel venkelzaad – 1/2 theelepel chilipoeder – 1/2 theelepel zwarte peperkorrels – 1/4 theelepel komijn (zaad of poeder) -1/4 theelepel kurkuma (tumeric of geelwortel zijn andere benamingen) – 1/4 theelepel gemalen kruidnagel – 1/4 theelepel kardemom – 1/4 theelepel knoflookpoeder – olijfolie

Doe alle kruiden, behalve de kruidnagel, kardemom en knoflookpoeder in een warme pan en laat voor ongeveer 2 minuten roosteren. Voeg dan de andere kruiden toe en maak de zaden fijn met een vijzel. Giet er wat olijfolie bij zodat je een dik papje hebt.

Tien minuten voordat de groentes klaar zijn verdeel je de tabil erover.

Wil je nu weten hoe je zelf koriander uit de tuin kunt halen dan moet je dit blog eens lezen. En kijk nu zelf de foto van de koriander waar het Meisje het over had. Wat een mooi plantje!

koriander zaaien
koriander zaaien
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *