groene gesuikerde vijgen

groene gesuikerde vijgen

Het is herfst. Het tuinMeisje kan er niet meer omheen. Er ligt inmiddels meer blad op de grond dan er aan de bomen hangt. Het betekent dat ze ook niet meer om het probleem met haar vijgen heen kan. Deze worden niet meer rijp. Definitief niet.

Elk jaar droomt ze weer van heerlijke donkere, zoete en sappige vijgen uit eigen tuin. Zo’n oogst zoals ze ooit in Zuid- Frankrijk meemaakte. Waar de vijgen direct van de boom in haar mond terecht kwamen.  

Dat hoeft ze met haar onrijpe vijgen niet te proberen. Die zijn oneetbaar als je ze zo van de boom plukt. Onrijpe vijgen moet je verwerken voordat ze eetbaar zijn. Gelukkig is het Meisje daar inmiddels creatief in geworden. De vijgen in haar tuin worden namelijk nooit rijp. Iets onzinnigs als te weinig zon in de achtertuin. Wie weet worden ze volgend jaar wel rijp. Of het jaar daarna. Dromen erover kan altijd.

Onrijpe vijgen oogsten

Pluk de onrijpe vijgen met handschoenen uit de boom. Onrijpe vijgen scheiden een melkachtig wit sap uit dat jeuk kan veroorzaken.

Zijn onrijpe vijgen eetbaar

Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen. Mocht je latex op het keukengerei morsen dan gaat dit er met wasbenzine heel gemakkelijk van af.

De vijgen zijn het lekkerst als er al zaden in de kern zitten. Dit geeft een fijne bite. Beperk je niet tot deze vijgen. Ook de andere onvolgroeide vijgen smaken goed. Zeker als ze gekonfijt worden. Niet eens zoet, maar zacht en kruidig.  

Groene gesuikerde vijgen

300 gram onrijpe vijgen – 1 pond suiker – 150 ml water – theelepel citroensap – 1 kardemompeul – snufje kaneel

Was de vijgen en prik met een breinaald een gat in de vijg. Doe dit met handschoenen aan, want de witte latex substantie is behoorlijk kleverig.

Laat daarna de vijgen een paar uur afkoelen in een pan met flink wat koud water.

Kook vervolgens de vijgen 15 minuten in hetzelfde water. Daarna giet je ze af. Pak een pan koud water en dompel de vijgen daarin onder. Als de vijgen zijn afgekoeld giet je ze weer af.

Vul de pan nu met schoon koud water en kook de vijgen nogmaals 15 minuten. Doe ze over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Nu ben je alle latex kwijt.

Breng vervolgens een pond suiker en 150 ml water aan de kook. Roer dit goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg hier de vijgen aan toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 15 minuten goed doorkoken.

Koel daarna de vijgen af in de siroop en laat het geheel 12 uur staan.

Haal de vijgen uit de vloeistof . Stamp de kardemompeul in een vijzel zodat de peul openbarst. Verwijder de harde schilletjes en stamp de resterende zaadjes fijn.

Kook vervolgens het suikerwater met het kardemomzaad, de kaneel en het citroensap in tot een siroop.

Voeg de vijgen toe aan de siroop. Kook nog een paar minuten in, totdat de siroop dik genoeg is en de vijgen ondergedompeld zijn in de vloeistof. Doe er nog wat water bij als je niet genoeg siroop hebt. Kook het geheel dan nog even in.

Doe de gekonfijte vijgen over in een schone pot. Draai het deksel erop en klaar zijn je groene gesuikerde vijgen.

Zijn jouw vijgen wel rijp? Maak ze dan in met port. Heerlijk voor de komende wintermaanden.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *