groene gesuikerde vijgen

groene gesuikerde vijgen

Het is herfst. Het tuinMeisje kan er niet meer omheen. Er ligt inmiddels meer blad op de grond dan er aan de bomen hangt. Het betekent dat ze ook niet meer om het probleem met haar vijgen heen kan. Deze worden niet meer rijp. Definitief niet.

Elk jaar droomt ze weer van heerlijke donkere, zoete en sappige vijgen uit eigen tuin. Zo’n oogst zoals ze ooit in Zuid- Frankrijk meemaakte. Waar de vijgen direct van de boom in haar mond terecht kwamen.  

Dat hoeft ze met haar onrijpe vijgen niet te proberen. Die zijn oneetbaar als je ze zo van de boom plukt. Onrijpe vijgen moet je verwerken voordat ze eetbaar zijn. Gelukkig is het Meisje daar inmiddels creatief in geworden. De vijgen in haar tuin worden namelijk nooit rijp. Iets onzinnigs als te weinig zon in de achtertuin. Wie weet worden ze volgend jaar wel rijp. Of het jaar daarna. Dromen erover kan altijd.

Onrijpe vijgen oogsten

Pluk de onrijpe vijgen met handschoenen uit de boom. Onrijpe vijgen scheiden een melkachtig wit sap uit dat jeuk kan veroorzaken.

Zijn onrijpe vijgen eetbaar

Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen. Mocht je latex op het keukengerei morsen dan gaat dit er met wasbenzine heel gemakkelijk van af.

De vijgen zijn het lekkerst als er al zaden in de kern zitten. Dit geeft een fijne bite. Beperk je niet tot deze vijgen. Ook de andere onvolgroeide vijgen smaken goed. Zeker als ze gekonfijt worden. Niet eens zoet, maar zacht en kruidig.  

Groene gesuikerde vijgen

300 gram onrijpe vijgen – 1 pond suiker – 150 ml water – theelepel citroensap – 1 kardemompeul – snufje kaneel

Was de vijgen en prik met een breinaald een gat in de vijg. Doe dit met handschoenen aan, want de witte latex substantie is behoorlijk kleverig.

Laat daarna de vijgen een paar uur afkoelen in een pan met flink wat koud water.

Kook vervolgens de vijgen 15 minuten in hetzelfde water. Daarna giet je ze af. Pak een pan koud water en dompel de vijgen daarin onder. Als de vijgen zijn afgekoeld giet je ze weer af.

Vul de pan nu met schoon koud water en kook de vijgen nogmaals 15 minuten. Doe ze over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Nu ben je alle latex kwijt.

Breng vervolgens een pond suiker en 150 ml water aan de kook. Roer dit goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg hier de vijgen aan toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 15 minuten goed doorkoken.

Koel daarna de vijgen af in de siroop en laat het geheel 12 uur staan.

Haal de vijgen uit de vloeistof . Stamp de kardemompeul in een vijzel zodat de peul openbarst. Verwijder de harde schilletjes en stamp de resterende zaadjes fijn.

Kook vervolgens het suikerwater met het kardemomzaad, de kaneel en het citroensap in tot een siroop.

Voeg de vijgen toe aan de siroop. Kook nog een paar minuten in, totdat de siroop dik genoeg is en de vijgen ondergedompeld zijn in de vloeistof. Doe er nog wat water bij als je niet genoeg siroop hebt. Kook het geheel dan nog even in.

Doe de gekonfijte vijgen samen met de siroop over in een schone pot. Draai het deksel erop en klaar zijn je groene gesuikerde vijgen.

Zijn jouw vijgen wel rijp? Maak ze dan in met port. Heerlijk voor de komende wintermaanden.

pinterest

14 Reacties

 1. Annelies

  Hey,
  Mijn vijg staat tegen de zuidmuur van mijn boerderijtje. Boven wat vroeger de gierkelder was. Wortelt door het beton heen vermoed ik opzoek naar het water daar beneden. Hij is ooit met liefde opgekweekt door mijn vader. Sinds een aantal jaar, is de tweede oogst zo overvloedig dat ik iedereen blij maak met vijgen. Een plekje in de zon en uit de wind – lijkt nét genoeg te zijn om het mediterrane klimaat na te bootsen. Dank voor het recept voor de overgebleven kleintjes. Liefs Annelies

  Reageren
  1. Amber

   Hi Annelies,

   wat een leuk bericht! We zien zo het boerderijtje met de vijg voor ons!

   liefs,
   de Meisjes

   Reageren
 2. Marijn Burkunk

  Ha Meisje,

  De Jongetjes van de Pruttelpot vinden het een spannend recept. De vraag is wel of je de vijgen met of zonder siroop in de schone pot deed.
  Het Jongetje ziet uit naar je volgende recept, dat iets lekkers maakt van “onbruikbare” oogst.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Heerlijke vijgen hè? De vijgen gaan met siroop en al in de schone pot. Dank voor de aanvulling. We zullen het recept verduidelijken. Meer recepten met onbruikbare oogst volgen zeker. Er gaat vaak genoeg iets niet helemaal volgens plan. Liefs van De Meisjes aan de jongetjes.

   Reageren
 3. Ronald

  Haal de vijgen uit de vloeistof…
  Bij mij is de vloeistof keihard geworden.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hè dat is jammer. Waarschijnlijk is het inkoken een beetje te hard gegaan. Opnieuw verwarmen met meer water doet wonderen. Succes!

   Reageren
 4. Ronald

  Heb ik inderdaad inmiddels gedaan en ze drijven nu in een mooi siroopje. Je kunt ze nu eten, maar worden ze beter als je ze een poos laat staan?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoe langer ze staan, hoe meer de smaak in de vijgen trekt, maar ze worden nooit mierzoet. Ze houden een zekere hartigheid die wij erg lekker vinden. Als je ze toch liever zoeter en warmer van smaak wilt hebben kun je de kardemom vervangen door een kaneel- en een vanillestokje.

   Reageren
 5. Fien

  Ik wil het graag maken! Met wat kan je ze allemaal opeten? Hebben jullie suggesties waarbij ik de vijgjes dan kan eten?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Voorlopig eten we de vijgen met vanille roomijs of juist hartig bij een kaasplankje, maar Amber heeft nog meer heerlijke ideeën die ze nog in de praktijk wil testen, dus houd ons blog in de gaten!

   Reageren
 6. Ronald

  Ik heb van de week een cake gebakken met die vijgen erin, was erg lekker.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hé wat leuk. Dat klinkt heerlijk!

   Reageren
 7. Joke

  Hallo meisjes!
  Ik heb dit recept al toegepast met onrijpe vijgen, erg lekker!
  Dit jaar werden maar enkele vijgen rijp. Er hangen er nog steeds veel aan, maar halfrijp. Hebben jullie het recept ook al met halfrijpe vijgen geprobeerd?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Joke, wij stoppen de halfrijpe vijgen er gewoon bij en behandelen ze dus op dezelfde manier. Wel zo gemakkelijk!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *