groene gesuikerde vijgen

groene gesuikerde vijgen

Het is herfst. Het tuinMeisje kan er niet meer omheen. Er ligt inmiddels meer blad op de grond dan er aan de bomen hangt. Het betekent dat ze ook niet meer om het probleem met haar vijgen heen kan. Deze worden niet meer rijp. Definitief niet.

Elk jaar droomt ze weer van heerlijke donkere, zoete en sappige vijgen uit eigen tuin. Zo’n oogst zoals ze ooit in Zuid- Frankrijk meemaakte. Waar de vijgen direct van de boom in haar mond terecht kwamen.  

Dat hoeft ze met haar onrijpe vijgen niet te proberen. Die zijn oneetbaar als je ze zo van de boom plukt. Onrijpe vijgen moet je verwerken voordat ze eetbaar zijn. Gelukkig is het Meisje daar inmiddels creatief in geworden. De vijgen in haar tuin worden namelijk nooit rijp. Iets onzinnigs als te weinig zon in de achtertuin. Wie weet worden ze volgend jaar wel rijp. Of het jaar daarna. Dromen erover kan altijd.

Onrijpe vijgen oogsten

Pluk de onrijpe vijgen met handschoenen uit de boom. Onrijpe vijgen scheiden een melkachtig wit sap uit dat jeuk kan veroorzaken.

Zijn onrijpe vijgen eetbaar

Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen. Mocht je latex op het keukengerei morsen dan gaat dit er met wasbenzine heel gemakkelijk van af.

De vijgen zijn het lekkerst als er al zaden in de kern zitten. Dit geeft een fijne bite. Beperk je niet tot deze vijgen. Ook de andere onvolgroeide vijgen smaken goed. Zeker als ze gekonfijt worden. Niet eens zoet, maar zacht en kruidig.  

Groene gesuikerde vijgen

300 gram onrijpe vijgen – 1 pond suiker – 150 ml water – theelepel citroensap – 1 kardemompeul – snufje kaneel

Was de vijgen en prik met een breinaald een gat in de vijg. Doe dit met handschoenen aan, want de witte latex substantie is behoorlijk kleverig.

Laat daarna de vijgen een paar uur afkoelen in een pan met flink wat koud water.

Kook vervolgens de vijgen 15 minuten in hetzelfde water. Daarna giet je ze af. Pak een pan koud water en dompel de vijgen daarin onder. Als de vijgen zijn afgekoeld giet je ze weer af.

Vul de pan nu met schoon koud water en kook de vijgen nogmaals 15 minuten. Doe ze over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Nu ben je alle latex kwijt.

Breng vervolgens een pond suiker en 150 ml water aan de kook. Roer dit goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg hier de vijgen aan toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 15 minuten goed doorkoken.

Koel daarna de vijgen af in de siroop en laat het geheel 12 uur staan.

Haal de vijgen uit de vloeistof . Stamp de kardemompeul in een vijzel zodat de peul openbarst. Verwijder de harde schilletjes en stamp de resterende zaadjes fijn.

Kook vervolgens het suikerwater met het kardemomzaad, de kaneel en het citroensap in tot een siroop.

Voeg de vijgen toe aan de siroop. Kook nog een paar minuten in, totdat de siroop dik genoeg is en de vijgen ondergedompeld zijn in de vloeistof. Doe er nog wat water bij als je niet genoeg siroop hebt. Kook het geheel dan nog even in.

Doe de gekonfijte vijgen samen met de siroop over in een schone pot. Draai het deksel erop en klaar zijn je groene gesuikerde vijgen.

Zijn jouw vijgen wel rijp? Maak ze dan in met port. Heerlijk voor de komende wintermaanden.

pinterest

38 Reacties

  1. Annelies

    Hey,
    Mijn vijg staat tegen de zuidmuur van mijn boerderijtje. Boven wat vroeger de gierkelder was. Wortelt door het beton heen vermoed ik opzoek naar het water daar beneden. Hij is ooit met liefde opgekweekt door mijn vader. Sinds een aantal jaar, is de tweede oogst zo overvloedig dat ik iedereen blij maak met vijgen. Een plekje in de zon en uit de wind – lijkt nét genoeg te zijn om het mediterrane klimaat na te bootsen. Dank voor het recept voor de overgebleven kleintjes. Liefs Annelies

    Reageren
    1. Amber

      Hi Annelies,

      wat een leuk bericht! We zien zo het boerderijtje met de vijg voor ons!

      liefs,
      de Meisjes

      Reageren
  2. Marijn Burkunk

    Ha Meisje,

    De Jongetjes van de Pruttelpot vinden het een spannend recept. De vraag is wel of je de vijgen met of zonder siroop in de schone pot deed.
    Het Jongetje ziet uit naar je volgende recept, dat iets lekkers maakt van “onbruikbare” oogst.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Heerlijke vijgen hè? De vijgen gaan met siroop en al in de schone pot. Dank voor de aanvulling. We zullen het recept verduidelijken. Meer recepten met onbruikbare oogst volgen zeker. Er gaat vaak genoeg iets niet helemaal volgens plan. Liefs van De Meisjes aan de jongetjes.

      Reageren
  3. Ronald

    Haal de vijgen uit de vloeistof…
    Bij mij is de vloeistof keihard geworden.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hè dat is jammer. Waarschijnlijk is het inkoken een beetje te hard gegaan. Opnieuw verwarmen met meer water doet wonderen. Succes!

      Reageren
  4. Ronald

    Heb ik inderdaad inmiddels gedaan en ze drijven nu in een mooi siroopje. Je kunt ze nu eten, maar worden ze beter als je ze een poos laat staan?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoe langer ze staan, hoe meer de smaak in de vijgen trekt, maar ze worden nooit mierzoet. Ze houden een zekere hartigheid die wij erg lekker vinden. Als je ze toch liever zoeter en warmer van smaak wilt hebben kun je de kardemom vervangen door een kaneel- en een vanillestokje.

      Reageren
  5. Fien

    Ik wil het graag maken! Met wat kan je ze allemaal opeten? Hebben jullie suggesties waarbij ik de vijgjes dan kan eten?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Voorlopig eten we de vijgen met vanille roomijs of juist hartig bij een kaasplankje, maar Amber heeft nog meer heerlijke ideeën die ze nog in de praktijk wil testen, dus houd ons blog in de gaten!

      Reageren
  6. Ronald

    Ik heb van de week een cake gebakken met die vijgen erin, was erg lekker.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hé wat leuk. Dat klinkt heerlijk!

      Reageren
  7. Joke

    Hallo meisjes!
    Ik heb dit recept al toegepast met onrijpe vijgen, erg lekker!
    Dit jaar werden maar enkele vijgen rijp. Er hangen er nog steeds veel aan, maar halfrijp. Hebben jullie het recept ook al met halfrijpe vijgen geprobeerd?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Joke, wij stoppen de halfrijpe vijgen er gewoon bij en behandelen ze dus op dezelfde manier. Wel zo gemakkelijk!

      Reageren
  8. Ilse

    Geconfijte vijgen. Nogal een bewerkelijk recept.
    En nogal zoet met veel suiker.
    Gewone droge vijgen lijken mij lekkerder en gezonder.

    Reageren
    1. Amber

      ja het is zeker bewerkelijk. Maar het gaat hier om onrijpe vijgen en die kun je dus niet zomaar eten.

      Reageren
    2. Reny (Auteur bericht)

      Het is zeker een bewerkelijk recept! Maar het is ook zonde als je vijgen niet rijp worden waardoor je niet kunt oogsten. Daar is dit recept voor bedoeld.

      Reageren
  9. Ilse

    Ik begrijp het dan hebben de onrijoe vijgen toch hun nut
    Het lijkt mij toch wel erg zoet.

    Reageren
    1. Amber

      je kunt altijd iets minder suiker gebruiken natuurlijk!

      Reageren
  10. Jos van jaarsveld

    Ik heb een boom vol onrijpe vijgen je mag ze plukken

    Reageren
    1. Amber

      dat is lief! we hebben alleen nog genoeg voorraad.

      Reageren
  11. Simone

    Er is een soort vijg die een speciale wesp nodig heeft om rijp te worden. Kan het zijn dat jij dit soort vijg hebt? de mijne zijn in oktober pas rijp, maar soms maakt de boom aan het uiteinde van de tak zo veel kleine vijgen dat ik de tak afknip tot de grotere vijg zodat de energie daarheen kan.(niet te veel tegelijk ivm bloeden van de boom). groetjes

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      We denken dat onze vijg niet voldoende zon krijgt. Onze vijg is een brown turkey en die zou rijpe vijgen moeten geven. Gelukkig heeft hij dat deze warme zomer ook gedaan dus het kan wel! Dank voor je tip om de kleintjes af te knippen. Dat kunnen we zeker in een minder mooie zomer eens proberen.

      Reageren
  12. Hilde

    Bedankt voor het recept. ik heb deze gemaakt zoals beschreven, maar ze zijn niet zacht, eerder tamelijk gedroogd. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Hilde, ik denk dat je niets verkeerd hebt gedaan. Gekonfijt worden de onrijpe vijgen helaas nooit zo zacht en sappig als rijpe vijgen. Ze zijn tenslotte nog niet rijp, maar ze zijn wel heerlijk zacht van smaak. Misschien zat daar het misverstand?

      Reageren
  13. Christien

    Leuk recept. Ik snap alleen niet waarom je de vijgen na het inprikken moet laten afkoelen in water. Ze zijn immers niet warm.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Christien, dat klopt. Je legt ze in het koude water om zeker te weten dat je vijgen goed koud worden. Dat stopt het “bloeden” van de vijgen.

      Reageren
  14. Monique De Temmerman

    Hallo meisjes van de moestuin. Ik heb vandaag 600 g groene vijgen gekookt. Volgend jullie recept 2 keer 15 minuten. Geen probleem. Maar … hoe krijg ik de latex afzetting uit mijn inox kookpot? Ik heb alcohol, aceton 🙁 en azijn met bicarbonaat geprobeerd. Azijn helpt wel wat maar de latex boord uit de kookpot krijgen is ook hiermee niet evident. Hoe doen jullie dat?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Monique, wij gebruiken daar wasbenzine voor. Een paar druppeltjes op een stukje keukenrol en je pan is weer schoon.

      Reageren
    2. Anja

      Gewoon met een metalen sponsje gaat het ook wel.

      Reageren
  15. Joost

    Ik heb dit jaar weer de onrijpe vijgen gekonfijt maar ze erg hard geworden ,dit was vorig jaar niet zo
    Heb het zelfde recept gebruikt
    Weet alleen niet meer of het vorig jaar het al een nachtvorst geweest was toen ik ze plukte
    Wel jammer heb 2kg die bijna niet te eten zijn zo hard

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hè wat jammer dat het dit jaar niet is gelukt. Volgend jaar weer beter!

      Reageren
  16. Jwkock

    Zo graag willen weten hoe dit komt als iemand een tip heeft sta ik voor open

    Reageren
  17. Chris

    Ik heb het recept geprobeerd, maar in plaats van basterdsuiker rietsuiker genomen. De stroop kristaliseerde in het potje en ik moest de vijgen er zo’n beetje uit beitelen. Au bain marie de boel met potje en al weer verwarmd en vervolgens kon ik er van genieten. Heerlijk:)

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat een goed verhaal! Gelukkig is het toch nog goed gekomen.

      Reageren
    2. Amber

      gelukkig is het toch nog goed gekomen 🙂

      Reageren
  18. Anja

    Dit jaar hadden we echt een mooie oogst van een boompje dat 3 jaar geleden in de volle grond werd gezet. Er hingen ook nog heel wat onrijpe vijgen aan en dus probeerde ik dit recept. (wel verhouding van 500gr suiker op 1kg fruit, is nog zoet genoeg). Van de eerste bereiding had ik er nog een paar over + siroop dus had die in de koelkast bewaard. Deze week geproefd en zijn echt wel heel lekker. Echt geconfijt. Lijkt me heerlijk bij ijs of inderdaad iets hartigs als kaas, denk ook aan wildpaté. Dus deze week nog de laatste binnengehaald en behandeld. Blij met dit recept! Ik had geen kardamonpeulen maar gebruikte op 1kg fruit, 3kaneelstokken, poederkaneel en muskaatnoot (deze mengeling zou ter vervanging van de kardemonpeulen zijn vond ik op Mr/Mme Google) en het sap van één limoen. Ik leg de vijgen nog een dagje, op een bord of een vergiet op de vloerverwarming, ook de rijpe vijgen leg ik nog even binnen achter glas in de zon en dan een dagje koelkast waardoor, de rijpe, heel sappig zijn. Dank je wel voor dit recept! (de latex uit de kom kan je makkelijk schoonmaken met een metalen sponsje)

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dat klinkt heerlijk inderdaad. Wij maken ze ook wel eens ‘warmer’ van smaak met kaneelstokjes en kaneel, maar limoen erbij is nieuw voor ons. Dat gaan wij ook een keer proberen!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *