koriander zaaien

koriander zaaien

Afwezig plukte het Meisje korianderzaden tussen de bloemschermen vandaan. Intussen een gesprek voerend met Bob de bouwer die haar huis aan het renoveren was. Ze bespraken in de tuin de verschillende mogelijkheden die er technisch gezien waren. Bob rookte. Het Meisje plukte. Even niet bedenkend dat ze de zaadhoofden eigenlijk had willen drogen. Ze kan blijkbaar niet multitasken.

Tijdens het praten zocht ze naar een bakje om de zaden te bewaren. Dat vond ze niet, maar ze wilde het gesprek ook niet onderbreken. Afijn. Ze stopte de zaden voorlopig wel in de kruidenbak waar ze naast stond. Tegen de tijd dat het zaad ontkiemde verplaatste ze de plantjes wel.

Het besluit was genomen. Bob ging weer aan het werk. Het Meisje ook. Het korianderzaad vergat ze snel.

Hoe vaak had ze immers al koriander gezaaid. Hoe vaak was haar zelf gezaaide koriander al niet verworden tot een hoopje iele takjes. Aan twee blaadjes koriander in een gerecht heb je echt niks.

Zaaien in het voorjaar

Koriander zaaien doe je normaal gesproken in april of mei. Daartoe verzamel je in het najaar de zaadhoofden, tezamen met een stukje van de stengel. Korianderzaden worden eerst gedroogd. Tijdens dit droogproces kan er van alles misgaan en voor je het weet zit je met een bundeltje schimmel. Om dit te voorkomen verzamel je de zaden als het buiten droog is. Knip de zaden van de plant en stop ze in een papieren zak. Het tuinMeisje gebruikt daar enveloppen voor. Die heeft ze nu eenmaal altijd bij de hand. Bewaar het zaad op een donkere en droge plaats. Schuur, garage, kast of zolder zijn allemaal prima plekken om zaden te bewaren. Als deze maar goed kunnen drogen.

Maar ook dan kan er nog van alles misgaan zoals het Meisje had ervaren. Het ontkiemen lukte meestal nog wel. Het oogsten van de eerste blaadjes ook. Maar daarna werd het blad zielig. De stelen ielig. Nooit had ze een flinke bos koriander. Ze was er al van overtuigd dat koriander kweken niet voor haar was weggelegd.

Tot dit jaar. Al een paar weken na het gesprek met Bob, kwamen de plantjes met hun neusjes boven de grond. Fris ontluikend groen tussen afgevallen herfstblad. Dit kon toch nooit goed gaan? Het was november. Het was koud. Afijn. Ze kon niets meer ondernemen. Uitplanten in de moestuin leek nu al helemaal geen goed idee. Ze legde zich erbij neer. Ze had weer een jaar geen koriander van eigen kweek. Ze liet de ontkiemde zaden staan en strooide er nog wat extra herfstblad overheen.

Koriander zaaien in het najaar

Dat was het beste besluit dat ze had kunnen nemen. Koriander zaaien in het najaar levert namelijk veel sterkere koriander op dan koriander die in het voorjaar is gezaaid.

Eigenlijk is het logisch. Koriander die je in de tuin laat staan, laat zijn zaden ook vallen in het najaar. Dat moet het goede moment zijn. Anders zou hij zichzelf niet kunnen vermenigvuldigen. Vroeger was het in Nederland ’s winters waarschijnlijk te koud voor koriander. Het is van oorsprong een plant uit het Midden-Oosten, wat het advies om te zaaien in april of mei verklaart. Van echte kou is in de tuin van het Meisje al jaren geen sprake meer.

Het frisse groen van november, werd stevig groen in april. Twee maanden eerder dan andere jaren. In mei had ze een hele bos koriander. Die al snel in bloei stond, maar dat hoort bij koriander. De kruiden groeien snel, maar zijn ook snel over hun oogstmoment heen. Daar is niks mis mee. De bloemen zijn namelijk ook lekker. En, als je ze laat staan heb je weer nieuwe zaden. Die je zaait in het najaar. Dat heeft het Meisje inmiddels wel geleerd.

Koriander kun je prima in de schaduw kweken. Net als de andere kruiden uit dit blog is het een schaduwkruid.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin