gele reuzenpompoen

gele pompoen

Het leek het tuinMeisje weer eens iets anders. Gewoon eens even van het gebaande pad afwijken. Het tuinpad in dit geval. Bovendien vindt ze het leuk om groente te kweken die ze niet in de supermarkt of bij de groenteboer kan kopen. Voor haar dit jaar dus geen oranje maar gele pompoenen. Gele pompoenen steken zo prachtig af tegen het groen. Deze waren ook niet zomaar een beetje gelig maar echt geel. Knalgeel. Glanzend geel. Toch was het geen slimme keuze. Aan de kleur lag het niet. Dat was duidelijk. Wel aan haar onoplettendheid. Het Meisje had kunnen bedenken dat een gewas dat op het zaadzakje als Gele Reuzenaar aangeduid worden, geen kleine vruchten oplevert. Ook de soortnaam curcubita maxima deed nog geen belletje rinkelen. Dat is wijsheid achteraf. Daar heeft ze nu niets meer aan. Nu heeft ze gele pompoenen. Gele reuzenpompoen. En de smaak is niet al te best. Ook dat nog.

Gelukkig heeft ze de hele zomer van de bloemen kunnen genieten. Pompoen is familie van de courgette en van beiden kun je de bloemen eten. Het tuinMeisje heeft er een overheerlijk recept voor op onze site staan.

 

Hoe kweek je pompoenen

Bij het zaaien was er nog niets aan de hand. Het tuinMeisje had ze keurig binnen voor gezaaid. 1 Zaadje per potje. Na IJsheiligen (15 mei) gingen de zaailingen naar buiten. Het meisje gaf veel extra mest want ze tuiniert op zandgrond. Niet de allerbeste grond voor pompoenen.

Daarna trad de versnelling in. En hoe. Pompoenen hebben veel ruimte nodig. Iedere plant neemt zo’n 2 vierkante meter in beslag. Als je ze niet tijdig terug knipt, is dat beduidend meer. De plant maakt, overal waar de stengels de grond raken, wortels. Daar komen vervolgens weer nieuwe zijscheuten aan. Als je niet uitkijkt nemen ze je hele tuin in beslag. Bij terugkomst na de vakantie had de pompoen het heft al in eigen handen genomen. Het Meisje moest flink ingrijpen. Nog ging er geen belletje rinkelen. Sterker nog. Ze genoot van de prachtige felgele kleur van de pompoenen in haar borders.

Nu is het eind oktober en de pompoenen zijn rijp. Dat zie je omdat het steeltje van de pompoen verdrogen.

Het Meisje heeft bij het oogsten een klein stukje van de steel laten zitten. Dat verlengt de houdbaarheid van de pompoenen. Maar ze wil ze helemaal niet behouden. Ze zijn namelijk heel erg groot. En helemaal niet zo lekker. Wateriger, minder zoet dan gewone pompoenen. Goed, er valt vast nog wel een lekker soepje van te maken, zoals de makkelijke pompoensoep van het keukenMeisje, maar echt blij is het tuinMeisje niet met haar gele pompoenen. Gelukkig is het volgende week Halloween. Dan kan ze sier maken met een gigantische uitgesneden gele reuzenpompoen naast de voordeur. En ja. Ze kan de pitten ook drogen om daarna te verorberen als een gezonde snack. Vorig jaar was dat echter ook geen succes. Afijn. Fouten zijn er om van te leren. Kan ze volgend jaar weer nieuwe fouten maken.

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *