gegratineerde pompoen en aardappelschotel

gegratineerde pompoen en aardappelschotel

Het Meisje wil er eigenlijk niet weer over beginnen. Pompoen. Jeugdtrauma. Niet jeugdtrauma nummer 1, maar toch zeker wel in de top 10. Waarom? Omdat de pompoen uit haar jeugd smaakte naar muf. Dikke muf. Saaie, vlakke, dikke muf.

Ze weigerde dan ook halsstarrig de oranje brei te eten. Bleef net zo lang de kiezen op elkaar houden totdat ze in haar eentje aan tafel zat. Natuurlijk verdween de pompoen dan direct in de prullenbak. Gesnapt. Daarna in de wc. Ook overduidelijk. Toen werd het kleine Meisje slim. Op tafel stond altijd een vaas met bloemen. Een ondoorzichtige vaas. Die bloemen kregen dus pompoen. Hoefde het meisje het niet te eten.

Nu weet het Meisje dat pompoen lekker is. Toegegeven, je moet het een beetje lekker maken. Maar daar is niet veel voor nodig. Een beetje kruiden, scheutje room, teentje knoflook. Want knoflook is altijd goed. Toevallig gaan al deze ingrediënten in dit heerlijke winterse gerecht: gegratineerde pompoen en aardappelschotel. Niet muf, wel lekker. Het Meisje eet tegenwoordig dus uit vrije wil pompoen. En graag ook. En de bloemen? Die hebben bij het Meisje thuis nog nooit pompoen gekregen. Denkt ze. Want niet iedereen is zo slim als het kleine Meisje was.

Hoofdgerecht voor 2 personen, bijgerecht voor 4

400 gram aardappelen – een halve pompoen – 1 grote teen knoflook, geperst – 2 of 3 kleine teentjes knoflook, heel – 250 ml slagroom – verse tijm, alleen de blaadjes – 100 gram geraspte (oude) kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de pompoen door de helft. Ontdoe de pompoen van pitten. Het hoeft niet, maar als je wilt kun je de pompoen schillen. Dit gaat vrij gemakkelijk met een dunschiller. Schil de aardappelen. Snij nu de aardappelen en de pompoen in vormen van gelijke dikte. Dus plakjes of blokjes, net wat je leuker vindt.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Begin met een laagje pompoen, dan een laagje aardappel enzovoorts. Stop de hele teentjes knoflook en het meeste van de tijm tussen deze laagjes samen met een beetje peper en zout. Ga door tot de groentes op zijn. Meng nu de geperste knoflook door de slagroom en giet uit over de groentes. Bestrooi met de geraspte kaas en de rest van de tijm. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de oven voor 60 minuten. Als de pompoen gaar is verwijder je de folie. Verhoog de oventemperatuur naar 190 graden. Laat de bovenkant nog ongeveer 15 minuten bruinen. Even laten afkoelen voordat je hem serveert. Lekker met een groene salade.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *