zwarte wortels

zwarte wortels

Halloween en wortels. Dat heeft helemaal niets met elkaar te maken. Ja. Halloween en pompoen, maar Halloween en wortel? Dat slaat nergens op. Verkeerd gedacht. In Duitsland worden Halloween wortels verkocht. Zwarte wortels. Kastanjewortels. “ Halloween Karotte: Karotten mit Grusel Farbe”. Het moet niet gekker worden.

Blijkbaar wekt alleen de kleur van de kastanjewortel al voldoende griezeligheid op. Goed. De kastanjewortel is zwart. Of eigenlijk dieppaars. Maar om dat nu als eng te vermarkten. Na aanvankelijk smalend bij het schap te zijn weggelopen, sloeg de fantasie van het tuinMeisje op hol.

Uren dacht ze aan Halloween vierende kinderen met zwarte wortels. Wat gingen ze daarmee doen. Uithollen? Nee. Daarvoor is zo’n wortel veel te hard en smal. Langzaam en met rollende ogen voor de ogen van vriendjes in hun mond steken? Kijk ik durf een zwarte wortel te eten? Gruselig zeg. In hun hand houden en zo de bewoners bij wie ze aanbellen bang maken? Nee vast niet. Dat ziet er eerder knullig dan angstaanjagend uit. Het Meisje kon het niet bedenken.

Gelukkig heet deze wortel in Duitsland geen Halloween Karotte. Dat is een oprisping van een diepgezonken marketeer. Een korte zoektocht levert de benaming Urkarotte op. Dat klinkt een stuk logischer. Oerwortel.

Zwarte wortel

De zwarte kastanjewortel is namelijk de grootvader aller wortels. Al in de 10e eeuw werden in Afghanistan paarse wortels gegeten. Niet vanwege de griezelige kleur maar vanwege de hoge voedingswaarde. Wortels zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels.

Dat wij alleen oranje wortels kennen hebben we aan onszelf te danken. Oranje wortels zijn in Nederland ontstaan door kruisingen van de oorspronkelijke zwarte wortel met gele en witte wortels. Volgens overlevering wilden de Nederlanders als eerbetoon aan Willem van Oranje grote, zoete, oranje wortels kweken. Ze stonden tenslotte niet voor niets bekend als plantveredelaars. Het lijkt het tuinMeisje wat overdreven. Dat met die Oranjes. Feit is wel dat de Nederlandse caroteen worteltjes de wereld veroverden. Waarschijnlijk gewoon omdat ze zo lekker zoet waren.

De Spaanse zwarte kastanjewortels die het Meisje kweekt zijn iets minder zoet. Het uiterlijk van de wortel maakt dit ruimschoots goed. Dieppaars van buiten. Witgeel van binnen. Van de opbrengst moet je niet veel verwachten. Een groot aantal wortels schiet direct in bloei. Deze bloemen zijn echter zo mooi dat ze zelf al een aanwinst zijn. Ze staan prachtig in boeketten. Bruinrood bij het openen van de bloemschermen. Langzaam verkleurend naar crème/wit. Een lust voor het oog.

Volgend jaar verhuizen de kastanjewortels dan ook naar het bloemenbed van het Meisje. Ze gaat deze wortel vooral voor de bloemen kweken. Daar heeft ze een hele zomer plezier van. Tegen de tijd dat het Halloween is, kan ze haar buren alsnog angst aanjagen met de laatst resterende zwarte wortel in de hand. Griezelig hè?

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *