genderneutraliteit in de moestuin

genderneutraliteit in de moestuin

Wat had ze een verdriet destijds. Net gescheiden. Net verhuisd. Voortaan samen met haar kat in een nieuw appartement. In een nieuwe stad. Vanaf dat moment kon het alleen maar beter worden. Dacht ze…

Helaas. Haar kat vertrok binnen een week hoogbejaard richting kattenhemel. Dat kon het Meisje niet aan. Er moest een nieuwe kat komen en snel. Bij voorkeur een grijs kittig dametje. Het Meisje had even genoeg van mannen in huis.

Grijs bleek niet op korte termijn beschikbaar. Zwart/wit wel. Zwart en wit vormen samen ook grijs bedacht het Meisje optimistisch.

De poes was een snoezebeest. Een klein zwart dametje met drie witte sokken en een witte kniekous. Grote gele ogen en lange haren. Smilla werd haar naam, naar de hoofdpersoon uit het boek van Peter Høeg: Smilla’s gevoel voor sneeuw.

Het Meisje kon al haar liefde kwijt aan deze schattebout. Wat een troost in barre tijden.

Na enkele maanden moest haar beminde worden ingeënt. Het Meisje toog met een fors tegenstribbelende en ineens niet meer zo lieve kat naar het spreekuur van de dierenarts. Deze was onder de indruk. “Zo zie je ze niet zo vaak meer” waren zijn eerste woorden. Wat een geweldige kater.

Het Meisje was sprakeloos. Kreeg letterlijk geen woorden meer uit haar mond. Zat ze weer met een vent in huis. Een vent met een meisjesnaam.

Genderneutraliteit in de moestuin

Het is duidelijk. Het tuinMeisje heeft geen verstand van mannen/vrouwen gedoe. Vandaar waarschijnlijk ook haar voorliefde voor onzijdige planten. Planten die niet kiezen. Man en vrouw in een zijn. Zichzelf bevruchten. Dat vind ze zo knap.

De meeste planten hebben extra hulp nodig voor de voortplanting. Dit kan hulp zijn in de vorm van bijen, vlinders, vogels of de wind. Er zijn echter een paar moestuinplanten die al die onzin niet nodig hebben. Meestal levert dit fruit op zoals frambozen, zwarte bessen, kweeperen of morellen.

Dat klinkt ergens nog logisch vindt het tuinMeisje. Maar ze wist bijvoorbeeld niet dat sla ook aan zelfbevruchting doet. En nog snel ook. De bloemen van sla staan maar een paar minuten open en produceren dan al zaad.

Ook peulvruchten zijn genderneutraal. Zowel stambonen als stokbonen. Snijbonen als erwten.

De laatste groente die zichzelf bestuift zit in de familie van de nachtschades. Dit zijn bijvoorbeeld tomaten, pepers en aubergines. Het voordeel van al deze zelfbestuiving is dat de planten die uit het zaad komen precies dezelfde eigenschappen hebben als de moederplant.

Leuk. Lekker ook. Als de smaak van de moederplant je bevalt. Het Meisje vindt het vooral gemakkelijk. Is een groot voorstander van zo weinig mogelijk werk.

Herken je dat? Dan weet je nu waar je op moet letten als je een moestuin inricht. Gewoon genderneutraal groen.

Ontwerp jij liever een vrouwelijke moestuin? Dan is dit jouw blog.

een romantische moestuin

een romantische moestuin

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *