goudsbloemen drogen

goudsbloemen drogen

Het is natuurlijk klein bier op de schaal van de wereldwijde corona problematiek, maar het Meisje heeft haar droomvakantie naar een ver land moeten annuleren. Ze heeft het tot het laatste moment uitgesteld. Tegen beter weten in gehoopt dat de reis toch door kon gaan. De reis die de Man en het Meisje zouden maken omdat ze een lustrum vieren samen. Die reis die ze al een half jaar aan het voorbereiden zijn. Die gaat dus niet door.

Dat betekent dat het Meisje thuisblijft deze zomer. Voor het eerst in haar leven, ze heeft dan ook niets te klagen. Maar een beetje piepen mag wel, vindt ze.

Gelukkig ziet ze ook voordelen. Ze kan naar haar moestuin deze zomer. De zomeroogst is dit jaar niet voor de tuinoppas, maar voor De Meisjes. Dat is toch een fijne bijkomstigheid.

In een regulier jaar is ze twee weken bezig om de tuin voor te bereiden op de vakantie. Vervolgens kost het haar nog zeker twee weken om haar moestuin na de vakantie weer toonbaar te krijgen. Wat een rust dat ze daar nu geen tijd aan hoeft te besteden. 

Goudsbloemen in de moestuin

Ineens heeft ze tijd voor oogst gerelateerde nieuwigheid. Ze kan goudsbloemen drogen bijvoorbeeld. Haar goudsbloemen moesten dit jaar massaal het veld ruimen om plaats te maken voor courgettes en pompoenen. Andere jaren belandden ze op de composthoop. Hoeveel pijn dat ook doet, maar ze heeft nu eenmaal niet overal tijd voor. Dit jaar is alles anders. Het Meisje gaat haar goudsbloemen drogen.

Goudsbloemen voelen zich behoorlijk thuis in de zanderige grond in de tuin van het Meisje. Van mei tot november is de tuin van het Meisje één grote oranje bloemenzee als ze de bloemen niet in toom houdt. Ze heeft ze eenmalig gezaaid. Daarna doen de bloemen de rest. En niet zo’n beetje ook. Ze zaaien zichzelf rijkelijk uit. Dat is niet erg. In de moestuin zijn het nuttige planten. Ze behoren tot de categorie vangplanten. Dit betekent dat ze bladluizen en witte vlieg aantrekken waardoor deze insecten niet aan je groente beginnen.

Geneeskrachtige goudsbloemen

Calendula officinalis is de Latijnse benaming voor goudsbloemen. Nu gaat je misschien een belletje rinkelen. Calendula is een geneeskrachtig kruid. Calendula werkt ontsmettend, bestrijdt bacteriën en schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking. Vandaar dat ze het al die jaren best zonde vond om deze planten naar de composthoop te verwijzen.

De bloembladeren van goudsbloemen vormen het geneeskrachtige ingrediënt, maar ze zijn ook eetbaar. Ze zijn licht bitter van smaak en geven een oranje kleur af, als je ze verwarmt. Qua kleur is het een prima alternatief voor saffraan.

Goudsbloemen drogen

Je kunt de hele bloem drogen, maar dat duurt even. Het hart van de bloem is vrij groot en compact. Het Meisje droogt de geplukte blaadjes. Dat is even een klusje, maar de blaadjes laten zich in één keer van de bloem aftrekken als je ze allemaal tegelijk samenvouwt en omhoogtrekt.

Als je Calendula wilt drogen dan kun je dit het beste doen op een zonnige dag, zodat de bloemen droog zijn. Pluk de blaadjes van de bloemen en leg ze op een vel bakpapier op een rooster in de oven. Zet de oven op de laagste stand en sluit de oven niet helemaal af. Klem een pollepel tussen de deur, zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen. Blijf erbij totdat de blaadjes droog zijn. Dat is per oven verschillend. Calendula is droog als de blaadjes nog steeds oranje zijn en je er gemakkelijk een stukje af kunt trekken.  

Bewaar ze in een glazen pot op een donkere plaats, dan blijven ze mooi van kleur.

Het Meisje gaat eens bedenken wat ze er nu mee gaat doen. Goudsbloem thee lijkt haar het gemakkelijkste, maar ze kan er ook goudsbloemolie van maken. Of eerst olie en dan zalf. Ze heeft tenslotte een hele zomer de tijd.

Ga jij wel met vakantie? Dan lees je hier hoe je je moestuin vakantieklaar maakt.

moestuin vakantieklaar maken
moestuin vakantieklaar maken
pinterest

2 Reacties

  1. Inostrate

    Wat een leuk blog om doorheen te struinen, mooie foto’s en prettige teksten!

    Reageren
    1. Amber

      Dank je wel! Dat vinden we leuk om te horen.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *