knoflook
Hoe is het toch mogelijk dat De Meisjes nog nooit over knoflook hebben geschreven? Ze koken graag Mediterraan en dan is knoflook als smaakmaker onontbeerlijk. Dat geldt overigens niet alleen voor de Mediterrane keuken. Knoflook wordt overal ter wereld gebruikt. Het tuinMeisje heeft jaren geleden in Londen zelfs in een knoflook restaurant gegeten. Het etablissement had een nogal vampierachtige uitstraling. Dat vond het Meisje niet erg gezellig, maar de gerechten waren heerlijk. Alles werd er van knoflook gemaakt, zelfs het dessert en de drankjes. Het laatste was meer een curiositeit dan echt lekker maar dat mocht de pret niet drukken. Bovendien had ze de volgende dag geen muffe zwavelsmaak in haar mond, maar misschien heeft het tuinMeisje dat verdrongen.
Knoflook planten in het najaar
Knoflook vormt samen met de ui, sjalotten, bieslook en prei 1 grote fijne familie look. Waarschijnlijk wist je dat al. Maar dat knoflook ook gewoon een bol is, die zich net als tulpenbollen onder de grond vermeerdert, had je misschien niet beseft. Daar het nu tijd is om de bollen in je siertuin te planten, is het ook tijd om deze smaakvolle bol te planten.
Knoflook kweken in een pot
Dat is verbazend simpel en je hebt er maar een heel klein plekje voor nodig, zelfs een pot voldoet. Dus als je in de winter ook een beetje groen wilt zien, poot dan nu knoflook. Je kunt plant teentjes kopen, maar ook gewoon een teentje van een biologische supermarktknoflook poten. Zoek de beste tenen uit en plant die met de punt omhoog zo’n centimeter of 3 onder de grond. De teentjes kunnen prima tegen de winter maar hebben wel een beetje zon nodig. Je zult al snel een groen neusje boven de grond zien komen. In mei verschijnen de bloemen. Die hebben een hele zachte knoflook smaak. Lekker, maar eigenlijk moet je de bloemen eruit halen. Zo zorg je dat de energie naar de bol gaat en niet naar de bloem. Je oogst de knoflook als het loof bijna bruin is. Dan is het tijd om je bollen boven de grond te halen.
Heb je nu geen tijd/zin. Dan kun je knoflook ook in het voorjaar planten. Het enige nadeel is dat het bolletje kleiner blijft waardoor je sneller door je keukenvoorraad heen bent. Zonde toch?