knoflook planten
En weer loopt ze achter de feiten aan. Dit is zo kenmerkend voor het Meisje: altijd haast, maar nooit op tijd. Niet bij een afspraak met vrienden, niet bij een afspraak met de tandarts. Ze mist treinen en vliegtuigen. En dat was zelfs nog voor het gedoe met de douaneafhandeling op Schiphol. Ze kan er niets aan doen. Haar naam is al meerdere keren door een vertrekhal geschald. In meerdere landen en in meerdere talen. Dat klinkt grappig, maar het is in werkelijkheid behoorlijk stressvol. Soms droomt ze er zelfs van. Het is natuurlijk onzin dat ze er niets aan kan doen. Dat kan ze best en toch doet ze het niet. In haar hoofd heeft ze altijd meer tijd dan in werkelijkheid. Ze zou meer moeten visualiseren, meer rekening moeten houden met tegenvallers, ze zou… Ach wat. Niemand is perfect. Ze laat het gewoon zo.
De lekkerste knoflook
Nu is ze dus eigenlijk te laat met knoflook planten. Knoflook heeft een tegendraadse cyclus in de moestuin. De meeste eetbare gewassen gaan in het voorjaar de grond in. Knoflook wordt juist in het najaar geplant, groeit vrolijk door de winter heen en oogst je in juni.
Als je eenmaal je eigen knoflook hebt geoogst, koop je het nooit meer in de winkel. Daar is de knoflook voor het overgrote deel afkomstig uit China. En nogal smakeloos eerlijk gezegd. Met je zelf verbouwde knoflook heb je daar geen last van. Die kun je in heel veel variëteiten kweken. Jij bepaalt wat je eet. Als je op zandgrond tuiniert heb je nog meer keuze. Zeker de Mediterrane types zoals de Franse – en de Spaanse knoflook houden niet van zware klei. Die blijft voor hen te lang nat en koud.
Bollen in de grond
Knoflook vormt samen met de ui, sjalotten, bieslook en prei één grote fijne lookfamilie. Waarschijnlijk wist je dat al. Maar dat knoflook ook gewoon een bol is, die zich net als tulpenbollen onder de grond vermeerdert, dat had je je misschien niet beseft. Vandaar dat knoflook net als sierbollen, in het najaar worden gepoot. Knoflook planten kan tussen oktober en januari, zolang het maar niet vriest. Omdat het al gevroren heeft is ze nu dus eigenlijk te laat, maar er is niets mis mee om het toch te proberen. De grond is nog warm omdat we zo’n heerlijk najaar hebben gehad.
Knoflook planten
Dat planten is verbazingwekkend simpel. Het Meisje heeft plant knoflook gekocht maar je kunt ook gewoon teentjes van een biologische supermarktknoflook in de grond graven. Zoek de dikste tenen uit en duw die met de punt omhoog zo’n centimeter of drie in de grond. Onderling houd je een afstand aan van vijftien centimeter.
Daarna dekt het Meisje het hele bed af met een laag herfstblad tegen het onkruid. Dat is goed voor het bodemleven en het bladerdek zorgt dat de grond niet uitdroogt. Een super efficiënte maatregel dus en daar is ze gek op: efficiency, snelheid en doelmatigheid. Als ze het element tijd nog eens onder de knie krijgt dan wordt dit Meisje het toonbeeld van doeltreffendheid. Ooit.
Heb je de smaak te pakken gekregen? Plant dan ook nog snel wat bloeiende bollen in de moestuin. Dat is mooi en nuttig tegelijk, zoals je in dit blog kunt lezen.