koken met brandnetel

Het Meisje moet het eerlijk toegeven; ‘koken met brandnetel’ is nou niet direct een titel waarvan haar hart sneller gaat kloppen. Het is toch een heel andere invalshoek dan bijvoorbeeld ‘overheerlijke citroen-schuimtaart’ of ‘goddelijk chocoladedessert’. Maar aan de andere kant, koken met dit onkruid is wel veel origineler. Bovendien, wat dacht je van rucola? Dit is ook onkruid en gewoon te koop bij je locale supermarkt. Niets geks aan dus. Wie weet welke andere onkruidsoorten binnenkort ook in de schappen komen te liggen.

Bij het eten van onkruid moet het Meisje eerst altijd een rilling onderdrukken. In haar jeugd werd namelijk nog wel eens een bordje brandnetelsoep voor haar snoetje neergezet. Mét zand. Niet echt lekker. Maar dat lag ook aan het ontbreken van kooktalent van haar moeder. Daarom heeft het Meisje er heel lang voor gekozen de brandnetels te negeren. Tot ze eens pesto van brandnetels proefde. Gemaakt van de jonge toppen van dit onkruid. Een korte surfsessie  op het web opende de ogen van het Meisje verder: brandnetel kun je wecken, drogen, gebruiken als thee, als smaakversterker bij zeezout, eten als groente, op de pizza of in je risotto. Men maakt er naast de eerder genoemde soep ook brandnetelbier van, die wordt zelfs licht alcoholisch! Schijnt dat je dat drankje wel snel moet opdrinken omdat het niet heel lang houdbaar is. Dan kan het maar beter heel lekker zijn.

Nog even een korte uitleg waarom brandnetel naast onkruid ook superfood genoemd wordt: het werkt bloedzuiverend, vochtafdrijvend en anti-allergisch. Bovendien heeft het Meisje gelezen dat het helpt bij eczeem, hooikoorts en astma, om maar een paar dingen op te noemen. Zelfs in je tuin is brandnetel nuttig: brandnetelwater verdelgt luizen en rupsen. Je moet dan eerst brandnetels 24 uur in een emmer koud water weken en daarna de planten uit het water halen. Het water giet je uit. Maar Het allermooiste van het eten van brandnetel is natuurlijk dat het eigenlijk in elke moestuin wel voorkomt. Dus door het eten van dit kruid, ruim je ook je moestuin op. Maar laat wel wat planten staan want rupsen zijn er dol op. En rupsen worden.. juist, vlinders. En daar zijn de Meisjes weer gek op.

Brandnetel-munt thee

Allereerst: gebruik handschoenen als je gaat plukken! Pluk voor je thee de toppen van de jongen loten af. Deze zijn lichter groen van kleur. Knip de bovenste 3 centimeter af of de top. Let goed op waar je de brandnetels plukt als je ze niet in je eigen tuin hebt staan. Vermijd plekken waar auto’s langsrijden of veel honden komen. Pluk  de brandnetels bij voorkeur op een zeer zonnige dag zodat de blaadjes goed droog zijn. Leg ze bij thuiskomst op een blad met absorberend papier, maak ze eventueel nog extra droog en zet ze dan op een droge, donkere plek weg. Leg er wat blaadjes munt tussen om de thee een wat frissere smaak te geven. Het duurt een aantal dagen tot de blaadjes helemaal droog zijn. Je kunt ze daarna in een afgesloten pot lang bewaren.

Zoek je een recept voor brandnetelsoep die wèl lekker is? Kijk dan eens op het blog van Marieke.

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *