kweekkistje met sla

kweekkistje met sla

Toen het tuinMeisje nog een pubermeisje was, maakte de moeder van het Meisje zelf kleding. Voor beide dochters. Dat kon ze heel goed. Niks scheve naden, slechte pasvorm of afzichtelijke stoffen. Helemaal niet. En toch vond het tuinMeisje het verschrikkelijk. Zij wilde ook gewoon een spijkerbroek en een sweatshirt met een logo. Net als iedereen. Maar goed. Dat zat er niet in.

Nog erger dan het dragen van die zelfgemaakte kleding vond het Meisje de voorbereiding. Dan ging ze met haar moeder winkelen om inspiratie op te doen. Zodra het Meisje dan een leuk shirt, overhemd of broek vastpakte schalde de stem van haar moeder door de zaak. Wat kost dat? Zoveel? Dat kan ik zelf voor veel minder geld maken. Dan zit het nog beter in elkaar ook!

Ineenkrimpend van schaamte verliet het kleine tuinMeisje de winkel weer. Ze keek niet meer achterom omdat ze zeker wist dat het winkelend publiek haar vol medelijden nakeek. Achteraf schaamt ze zich voor zoveel ondankbaarheid jegens haar moeder. Maar ja. Ze was een puber.

Onlangs probeerden de Meisjes in een klein dorpje samen een nieuwe lunchzaak uit. Daarna moest er gewinkeld worden. Het dorpje had een opvallende hoeveelheid bloemenwinkels. Allemaal prachtig gesorteerd. Daar moesten de Meisjes natuurlijk meer van weten.

Het keukenMeisje hield een pakketje omhoog. Een houten kistje, aarde en een zakje slazaad. Een kweekkistje met sla. Het tuinMeisje hoorde zichzelf hardop vragen: wat kost dat? Waarna ze na het horen van dit astronomische bedrag uitriep: zoveel? Dat kun je net zo goed zelf maken. Dat is ook veel goedkoper! Ze lijkt meer op haar moeder dan ze denkt.

Terug naar het kweekkistje met sla. Zoiets is echt heel gemakkelijk zelf te maken.

Een kweekkistje met sla

Zoek een lekkere wijn uit, verpakt in een kistje. Misschien heb je er nog wel eentje staan uit je kerstpakket. Drink de wijn op. Wie zegt dat moestuinieren saai is?

Boor een paar gaten in de bodem van het kistje. Misschien moet je dat niet op dezelfde dag doen. Vul vervolgens het lege wijnkistje met potgrond. Sla kan best wat voeding gebruiken en in potgrond zit meestal voeding. Blijf ongeveer 3 centimeter onder de rand. Koop een zakje gemengde slazaden bij je tuincentrum of leef je uit en koop een paar verschillende soorten. Zorg er wel voor dat je pluksla of bladsla neemt. Kropsla is ingewikkelder om te kweken en neemt meer ruimte in. Geef de grond water. Nu weet je meteen of het water wegloopt door je geboorde gaten. Strooi vervolgens een paar zaden over de aarde. Slazaad is klein. Strooi voorzichtig. De zaden bedek je met een heel dun laagje potgrond. Geef nog een klein beetje water en zet het kistje op een zonnige plek op je balkon of je terras. In totaal kun je zo’n 4 slaplanten in je wijnkistje kwijt. Nu ben je klaar.

Als er teveel plantjes opkomen, waardoor ze elkaar in de weg zitten, haal je er een paar weg. Als je de grond niet uit laat drogen, kun je na een maand al sla oogsten. Dit doe je door de blaadjes eraf te knippen. Makkelijk toch? En GOEDKOOP!

pinterest

2 Reacties

  1. Dominique

    Goede morgen moestuinmeisje; wat een heerlijk en ontroerend stukje was dat weer! Precies zoals ik t leuk vind! En dat kistje heb ik al! Dus ga ermee aan de slag! Fijne dag!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk dat je van het stukje genoten hebt! Dat horen de Meisjes graag. Je krijgt vast plezier van je kweekkistje. Tot de zomer ben jij voorzien van sla.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *