zelf zoete chilisaus maken

zelf zoete chilisaus maken

Een zekere jaarwisseling vierden de Meisjes in Frankrijk. Weg van die overkill van familie die je alle kerstdagen al hebt gezien, maar ook weg van die eindeloze reeks rotjes waarvan de Meisjes zich elke keer weer lam schrikken. Een hele week relaxen. Badschuim en pantoffels mee en een boek wat het hele jaar al op je nachtkastje ligt om gelezen te worden. Het keukenMeisje had haar super koelbox gevuld met een voorraad aan zelfgemaakte bitterballen. Vleesch- en garnaal. Je bent per slot van rekening een weekje weg en na een wilde wandeling door de grijze buitenwijk van een nog grijzer gehucht lust je immers wel wat naast je glaasje wijn. Het leuke was dat het tuinMeisje zelf zoete chilisaus had gemaakt. Heerlijk bij de garnalenbitterballen! Ja, de Meisjes hadden het niet slecht in Frankrijk. Zie je het voor je? Na een verregende en winderige wandeltocht ( het blijft Noord-Frankrijk in de winter) terug in de Gite, de open haard aansteken. Glaasje Port of Pommeau erbij en dan zo’n lekker hapje. Het mooie is dat zelf zoete chilisaus maken heel gemakkelijk is. Je draait er je hand niet voor om. In tegenstelling tot de bitterballen van garnalen, daar heb je wel vijf handen voor nodig. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare tempura garnalen kopen, wel zo makkelijk. En makkelijk, daar houden de Meisjes óók van!

Dit heb je nodig voor een flesje van 250 ml:

3 fijngehakte Spaanse pepers – 125 ml appelazijn – 1 tl zout – 185 gram witte suiker – 1 teen geperste knoflook

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat de suiker is opgelost en laat het dan tegen de kook aankomen. Laat ‘t een minuut of vijf zachtjes koken tot de saus de dikte van siroop heeft. Giet daarna voorzichtig in een leuk (schoon!) flesje en bewaar op een koele, donkere plek.

 

pinterest

8 Reacties

  1. Pingback: courgettekoekjes met tonijn - de Meisjes van de Moestuin

  2. Willemien

    Hoe lang kun je de chilisaus bewaren?

    Reageren
    1. Reny

      Hoi Willemien, Dat weten we niet precies. Bij ons is hij altijd al snel op, maar 3 maanden bewaren moet zeker kunnen.

      Reageren
  3. Anita Willems

    Doen jullie de zaadjes van de pepers er ook bij?

    Reageren
    1. Reny

      Ja, wij doen de zaadjes er ook bij. Mocht je dat te pittig vinden dan kun ook de helft van de zaadjes erbij doen.

      Reageren
  4. Anita Willems

    dank voor je reactie!

    Reageren
  5. Therese-Lova

    Hallo keukenMeisjes,

    Jullie zeggen dat de zoetzure chillisaus minder pittig wordt door de helft van de pitjes erin te doen.
    Volgens mij is dit niet juist, de zaadlijsten geven de meeste pittigheid af en niet de pitjes.
    pepertje schoonmaken met een theelepeltje, daardoor verdwijnen de zaadlijsten en de pitjes desnoods weer toevoegen. Pepertje in de lengte hiervoor opensnijden.
    Leuk geschreven en met een glimlach gelezen. Ga zo door.

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Theresa,
      dank je wel voor je opmerkzaamheid! We wisten dit niet, wij dachten dat het door de zaadjes kwam. Weer wat geleerd 🙂

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *