microgroenten zaaien in de moestuin

microgroenten zaaien in de moestuin

Daar heeft ze helemaal geen zin in. Echt niet. Van dit soort initiatieven wordt ze dwars. Gaan haar nekharen overeind staan. Het Meisje kreeg een oproep van haar tuinvereniging om eind september gezellig met zijn allen de tuinen op te ruimen. Klaar te maken voor de winter. Maar gezamenlijk tuinieren vindt zij helemaal niet gezellig. Ze is niet zo’n groepsmens. Bovendien is het nog veel te vroeg om de tuin op te ruimen. Met dit mooie weer kan ze zeker nog tot half november tuinieren.

Er staat nog zoveel in de moestuin. Er kan nog zoveel in de winter geoogst worden.

De dagen worden korter waardoor het zaaigoed niet zo snel meer zal ontkiemen. Ze heeft dan ook iets anders bedacht. Ze gaat microgroenten zaaien in de moestuin. Gelukkig gaan de tuinen in de winter niet op slot zodat zij het helemaal anders kan doen dan de anderen. Ze is in de contramine. Ze gaat zaaien.

Microgroenten zaaien in de moestuin

In de winter kun je microgroenten zaaien in de vensterbank, maar in het najaar kun je nog microgroenten zaaien in de moestuin. Zeker als het zo warm is als dit jaar.

Van microgroenten oogst je de onvolgroeide plant. Omdat deze nog maar een babyformaat heeft, zit het groen bomvol met smaak en voedingsstoffen. Alle grondstoffen zitten namelijk al in geconcentreerde hoeveelheden in dit babygroen. En dat proef je.

De snelste groenten ontkiemen al na een dag of 10. De langzamere doen er een paar weken over, maar dat is nog ruim voordat de winter invalt. En dus op tijd.

Een zaaibed maken

Om microgroenten te zaaien maak je eerst een zaaibed. Haal op de plek waar je wilt zaaien, het onkruid weg en hark de aarde aan totdat deze heerlijk rul is. Zo rul dat de zaden geen strijd hoeven te leveren. Niet met onkruid. Niet met aardkluiten.

Vervolgens trek je geultjes, net zo diep als je wilt zaaien. Houd daarbij ongeveer 1 x de dikte van het zaad aan. Maak de geul recht. Dat lijkt overdreven netjes, maar achteraf ben je blij met jezelf. Onkruid groeit namelijk veel sneller dan jouw zaailingen. Als je dan uit de losse pols gezaaid hebt, weet je straks niet meer wat gewenst en wat ongewenst groen is.

Als je op zandgrond tuiniert maak je dit zaaibed daarna vochtig. Nu heb je een lekker los en vochtig bedje voor je zaden gemaakt. Ideaal. Je kunt beginnen met zaaien.

Zaaien kan dicht op elkaar omdat je alleen de steeltjes en de eerste bladeren van de groente eet. Veel ruimte heeft zo’n plantje dus niet nodig. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Daarna is het belangrijk om de grond vochtig te houden. Je wilt het je microgroenten namelijk niet te moeilijk maken. Bemesten is overbodig. Microgroenten moeten alleen ontkiemen. Daar is geen mest voor nodig.

De gemakkelijkste microgroenten

Je kunt niet alle zaden gebruiken als microgroente. Voor deze manier van zaaien ben je afhankelijk van snelle groeiers zoals bladmosterd, broccoli, snijbiet of rucola. Maar je kunt ook denken aan het blad van radijs. Dat is ook eetbaar. Of zaai erwtjes en eet de erwtenscheuten. Deze zijn heerlijk zacht en knapperig.

Microgroenten oogsten

De eerste blaadjes die je ziet zijn zaadlobben. Dit zijn nog niet de echte blaadjes. Je wacht op het volgende stel blaadjes. Dat is het moment om je microgroente te oogsten. Knip deze vlak boven de grond af. De plant zal daardoor niet meer opnieuw uitgroeien maar dat is ook niet de bedoeling van deze manier van kweken.

Gaat het snel? Dan kun je nog een keer zaaien en oogsten. Net zolang tot de winter invalt. Tegen die tijd zijn alle tuinen om haar heen opgeruimd, en heeft het Meisje het hele tuincomplex voor zichzelf. Dat is een rustgevende gedachte.

Heb jij ook nog geen zin om te stoppen met tuinieren? In dit blog lees je wat in oktober nog meer kunt doen in de moestuin.

de moestuin in oktober
de moestuin in oktober
pinterest

2 Reacties

  1. agnes van wingerden

    Zit altijd te emmeren met die microgroenten in glazen schaaltjes
    met zeef er boven. Jullie idee voor in de tuin ga ik ook doen, gewoon in bakken, zie wel wat er van komt. Maar heerlijk hoor, alles vers.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hi Agnes, dat is heel herkenbaar. Wij vinden dat ook teveel gedoe. In de tuin gaat het prima en kun je al snel oogsten.
      Veel succes!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *