moestuin in de schaduw
Het was licht. Te licht. Het Meisje zag het meteen toen ze een paar weken geleden op de moestuin kwam. Ze was naar de moestuin gelopen. Ze was nieuwsgierig. Wilde weten hoe de tuin er uit zag onder een donzig laagje witte sneeuw. De tuin was een plaatje. Betoverend mooi zoals je op het Instagram account van De Meisjes kunt zien. Maar er was meer. Het was licht. Lichter dan anders. Natuurlijk, de weerkaatsing van de zonnestralen op het witte sneeuwdek zorgde voor meer licht, maar dat was niet alles. Het Meisje keek wat beter om zich heen. De bomen naast het moestuincomplex waren gesnoeid. Er was er zelfs één compleet verdwenen. Net naast de tuin van het Meisje. Wat een mazzel had ze toch.
Tot nu toe was de moestuin van het tuinMeisje niet erg zonnig. Maar tussen zonnig in de reguliere betekenis en zonnig in de tuinterminologie ligt een wereld van verschil. Volgens deze definitie had het Meisje zelfs een moestuin in de schaduw.
Wanneer heb je een moestuin in de schaduw
Zonnig betekent dat een plant in de zomer minimaal 5 uur per dag zon moet hebben. 5 Uur! Dat is best veel. Als het tuinMeisje 5 uur in de zon zit ziet ze er uit als een Britse toerist op zijn eerste vakantiedag. Nee. Niet in een kort strak rokje op witte killerheels. Wel roodverbrand. Daar hebben zon minnende gewassen dus geen last van.
Halfschaduw betekent dat het gewas tussen de 2 en 4 uur per dag zon nodig heeft. Als je in de stad tuiniert is dat meestal al heel wat.
Schaduw betekent in tuinjargon dat je plant alsnog zon nodig heeft. Niet veel, maar toch. In de zomer ongeveer 2 uur per dag.
De tuin van het Meisje werd dankzij het snoeiwerk van Rijkswaterstaat in een keer geüpgraded van een moestuin in de schaduw naar een moestuin in de zon. Haar dank is groot.
Groente in de schaduw
Tuinier jij in de stad? Dan heb je ook vast last van schaduw. Het Meisje weet er alles van. Geen nood. Er zijn genoeg kruiden en groenten die van schaduw houden.
Deze bladplanten doen het erg goed in de schaduw.
- Andijvie
- Spinazie
- Snijbiet
- Kropsla
- Bladsla
- Raapstelen
- Rucola
Er zijn ook een paar koolsoorten die gek zijn op schaduw.
- Paksoi
- Amsoi
- Broccolo
- Bloemkool
- Koolrabi
Ondergrondse groentegewassen kunnen meestal ook erg goed tegen schaduw ook al steekt een deel van het gewas boven de grond uit.
- Aardappel
- Zoete aardappel
- Asperges
- Bietjes
- Lente-ui
- Knoflook
- Worteltjes
Let er wel op dat je de grond goed voedt met mest, compost of bladaarde. Verder is het geen enkel probleem om een moestuin in de schaduw aan te leggen. Je kunt het hele jaar uit je tuin eten en nog gevarieerd ook! En wat te denken van de voordelen voor de tuinier zelf. In de schaduw hoef je minder water te geven omdat de zon minder water verdampt. Bovendien kun je de hele dag in je tuin aan het werk zijn zonder te verbranden. Het tuinMeisje gaat haar moestuin in de schaduw nog missen.
Heb jij een moestuin in de schaduw en wil je iets spectaculairs kweken? Lees dan ook dit blog.
Je kunt natuurlijk ook een kruidentuin aanleggen in de schaduw. Lees voor de beste tips dit blog.
bedankt voor deze tips!
Graag gedaan!