Oost-Indische kers in de tuin en in de keuken
Stel dat je helemaal geen groene vingers hebt en al het groen in jouw tuin binnen de kortste keren zieltogend staat weg te kwijnen. Dan hebben De Meisjes een tip: zaai Oost-Indische kers. Succes verzekerd.
Oost-Indische kers kweken
Zonder enige hulp of toevoeging gaat de kers zijn eigen gang. Elke grondsoort is goed zolang hij niet met zijn voeten in het water staat. Mest? Een overbodige luxe.
Koop je een soort die niet klimt dan heb je binnen de kortste keren een bos van 40 cm2 staan. De voorkeur van De Meisjes gaat echter uit naar de klimmende soort. Die klimt overal tegenop. Zelfs als er niets in de buurt staat waar de Oost-Indische kers zich aan op kan trekken dan zoekt hij over de grond verder totdat hij ergens anders zijn eigenwijze gang kan gaan. Kijk, daar houden De Meisjes van.
Het is een plant waaraan alles klopt. Als door een designer ontworpen ronde bladeren, kleurrijke bloemen in elke gradatie via geel, naar oranje en bijna zwart. En het allerfijnste: alles aan de Oost-Indische kers is eetbaar, lekker, en zit vol met vitamine C.
Oost-Indische kers in de tuin en in de keuken
Bladeren, bloemen en onrijpe zaden. Alle onderdelen kunnen in de keuken gebruikt worden. De bladeren eet je door de salade of als je van pittig houdt, eet je het blad als salade. De smaak doet denken aan rucola, waterkers of mierikswortel. De bloemen strooi je als een pittig accent over je gerechten.
Zaai je Oost-Indische kers in de moestuin dan krijg je een extra bonus. Doordat de plant luizen aantrekt, blijft je andere groente luizenvrij. Geweldig toch? Het betekent natuurlijk wel dat je de bladeren met luis niet meer kunt eten, maar de kers maakt zoveel blad aan dat er meer dan genoeg overblijft.
Er is één nadeel aan de Oost-Indische kers. Hij is niet winterhard. Zodra de eerste nachtvorst zich aandient geeft hij het op. Kwijnt weg. Verdwijnt. Gelukkig geldt dit niet voor de zaden. Die doorstaan de winter glansrijk. Ze overwinteren onderaan de voet van de plant waardoor zelfs het zaaien je uit handen wordt genomen. Volgend jaar vormt hij weer een nieuwe plant vol vrolijkheid.
Gelukkig is het nog lang niet zover en kun je van de zaden die nu aan de plant zitten alvast kappertjes maken. Daarmee maak je het favoriete zomergerecht van De Meisjes.
Vitello tonnato
Zij gebruiken hiervoor het recept van een oude dame uit Alessandria, een stadje in de buurt van Turijn. Zij maakte de tonijnsaus met hard gekookte eieren en met azijn. De saus is minder mayonaise-achtig dan je wellicht gewend bent maar veel lekkerder, echt! Eigenlijk moet je deze schotel maken met kalfsvlees, maar dat is tegenwoordig niet te betalen. Daar had de oude dame een uitstekend alternatief voor: kipfilet.
Wat heb je nodig
500 gram vlees – 2 hardgekookte eieren – 5 ansjovisfilets – 1 eetlepel kappertjes – 1 blikje tonijn- zonnebloemolie – (witte) wijnazijn
Kook het vlees gaar en laat afkoelen. Wanneer het koud is, snij er dan dunne plakken van en leg die op een schaal.
Per blikje tonijn twee hardgekookte eieren met 5 ansjovisfilets fijnmalen in de keukenmachine. Voeg zonnebloemolie toe om de saus te binden. Als laatste voeg je eventueel nog wat zout toe en dan de (wijn) azijn naar smaak. maak de saus fris zurig, dat combineert mooi met de hitte buiten! Eventueel voeg je op het laatst nog 1 of 2 eetlepels zuur mayonaise toe.
Opdienen op mooie schalen met een frisse groene salade en een stukje knapperig brood. Meer hebben De Meisjes niet nodig.
Ben je benieuwd hoe je kappertjes maakt van Oost-Indische kers? Het recept vindt je hier.
Mag ik vragen waarom jullie kiezen voor een klimmer in plaats van een grote mooie bos? Lekker veel kersen 😀
Natuurlijk mag je dat vragen! We kiezen voor een klimmer omdat we dat ongecontroleerde eraan leuk vinden. Bovendien neemt een grote bos Oost-Indische kers teveel ruimte in van de postzegel moestuin die we hebben.
Ziet er leuk uit! En nog lekker ook waarschijnlijk. 🙂
Pingback: gegrilde courgette in witte balsamico - de Meisjes van de Moestuin