raapstelen

raapstelen

Het tuinMeisje heeft het inderdaad tegen het keukenMeisje gezegd: “binnenkort komen de raapstelen van de tuin”. Gewoon om het zo te kunnen zeggen. Van de tuin. Het tuinMeisje vindt eigenlijk dat ze best nog een stapje verder kan gaan. Binnenkort komen de raapstelen van het land. Dat bekt nog beter. Ook al is het maar een landje. Dat weet het keukenMeisje heus wel. Tot voor kort teelde het tuinMeisje al haar groen in een pot maar dan zei ze: “binnenkort zijn de raapstelen klaar”. Klinkt toch heel anders vindt ze. Blijkbaar doet het bezit van een moestuin meer met het Meisje dan ze denkt.

Terug naar de raapstelen. Ook al zo heerlijk aards. En lekker! Fris en licht pittig van smaak. Raapstelen mogen dan ouderwets klinken, ze zijn heerlijk eigentijds te verwerken zoals je in het blog van het keukenMeisje kunt lezen. Bovendien is dit groen super gemakkelijk te kweken. Ook als je helemaal geen groene vingers hebt. Zodra het warmer is dan 10 graden kun je raapstelen al zaaien. Na 6 weken heb je de eerste teelt op je bord. Zo gemakkelijk is het.

Raapstelen zaaien

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Vul een pot met aarde. Strooi de zaden erover heen. Bedek de zaden met een heel dun laagje aarde en de natuur doet de rest. Ok, je moet water geven, maar dat is dan ook het enige. Instant bevrediging. En al vroeg. Dit groen is zo ongeveer het eerste wat kunt oogsten. Raapstelen zijn echter geen zonaanbidders. Zodra het te warm gaan ze in de hoogste versnelling. Ze schieten de grond uit en in bloei. Niet lekker meer. Geen nood. Op de lege plek plant je groen waar je de hele zomer van kunt eten zoals courgettes of tomaten. Als de zon weer zakt, het minder warm wordt en je tuin al leeg gegeten is, komen de raapstelen weer in beeld. Kortom, de ideale stand-in.

Is er dan echt niets moeilijks aan deze groente? Ja. De indeling. Daar kwam het tuinMeisje nauwelijks uit. Gek werd ze van die hele koolfamilie. Uiteindelijk bleek het heel simpel te zijn. Raapstelen is geen groentesoort. Het blad wat je oogst is eigenlijk onvolgroeide kool. Je raapt dus de stelen van de kool voordat deze kool wordt. Voor het tuinMeisje is dat de gemakkelijkste manier om te onthouden. De koolsoorten die je daarvoor kunt kiezen zijn verschillend. Je hebt raapstelen van Chinese kool, van meirapen of knolrapen en alles heeft een andere benaming en een iets andere smaak. Een duidelijke uitleg vind je op http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raapstelen/

Het Meisje teelt gewone groene. Dat klonk bij aankoop het gemakkelijkste. Oogsten doet ze door het blad vlak boven de grond af te snijden. Met een beetje geluk is er dan nog kans op een 2e oogst. Daarna verdwijnt het groen. Wacht dus niet langer. Teel raapstelen. Het kan nog net voordat ze het te warm krijgen.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *