rabarber bleken

rabarber bleken

Ze wil al jaren haar rabarber bleken maar op de een of andere manier komt het er steeds niet van. Vanwege haar hang naar schoonheid wilde ze het liefste rabarber bleken in een daarvoor bestemde bleekpot. Je weet wel. Zo’n prachtige hoge pot van terracotta met een deksel erop. Maar die potten zijn prijzig. Ze heeft er al zo vaak mee in haar handen gestaan en toch loopt ze er niet mee naar de kassa. Stel je voor dat die pot op de moestuin gestolen zou worden! Een tijd terug liep ze tegen een bleekpot aan met een van/voor prijs. Hoewel dat haar favoriete prijs is, nam ze ook nu de pot niet mee. Ze was op de fiets.

En zo is er dus altijd wel wat. Vorig jaar was ze ineens klaar met haar eigen getreuzel. Ze zou haar rabarber bleken door er een grote emmer bovenop te zetten. Dan maar geen design. Helaas was ze al te laat. De rabarberstengels hadden zich door het warme weer in recordtempo ontvouwen. Hier viel niet meer tegenop te bleken.

Wanneer rabarber bleken

Dit jaar viel alles op zijn plaats en was ze op tijd. Je moet zorgen dat je rabarber het licht ontneemt zodra je in het voorjaar de knoppen tevoorschijn ziet komen. Dat kan afhankelijk van de soort rabarber die je kweekt, al in januari zijn. Zodra je de vette gekreukelde knoppen ziet, zet je er een pot overheen. Of een emmer in dit geval. Verzwaar de emmer met een steen, want de groeikracht van rabarber is immens.

De smaak van gebleekte rabarber

Door deze stengels in het donker te zetten, forceer je ze tot groei. De warmte binnenin draagt er ook aan bij dat de rabarber sneller groeit. Zo kun je een paar weken eerder oogsten dan normaal. Dat is niet het enige voordeel. Door het gebrek aan licht bevatten de stengels minder oxaalzuur, waardoor je er geen stroeve tanden van krijgt. Hoewel je meestal leest dat de stengels zoet worden, zou het Meisje ze niet zoet noemen. Hooguit minder zuur. Wel is de schil zachter terwijl de stengel lekker knapperig blijft. De smaak deed het Meisje denken aan Granny Smith appels, dus waarschijnlijk zijn ze rauw heel goed te verwerken in een salade.

Tijdens het groeiproces kun je af en toe even spieken hoever je rabarber is. Je kunt ook wachten tot de stelen het deksel van de bleekpot optillen. Dat gebeurt vanzelf. Na drie weken had de rabarber de met stenen verzwaarde emmer al omhooggeduwd. Zoveel kracht hebben de stengels! 

Rabarber oogsten

Ze heeft nu prachtige bleekroze lange stelen van zo’n centimeter of dertig. Als deze zo rond de dertig of veertig centimeter lang zijn kun je ze oogsten. Dit doe je door de stelen onderaan de plant vast te pakken en een stukje te draaien. Dan laat de steel vanzelf los. Lossnijden kan tot gevolg hebben dat er schimmels of bacteriën in de plant terecht komen en daar wordt je rabarber niet beter van. Snijd wel meteen het blad van de stelen. Zo houd je ze stevig.

Oogst niet alle rabarberstelen. Rabarber is een vaste plant die elk jaar weer terugkomt. Om sterk te blijven heeft hij blad nodig om zijn voedingsstoffen op te nemen.

Het Meisje weet nu in ieder geval dat ze volgend jaar een hogere emmer moet nemen. Of zal ze toch een bleekpot kopen? Het oog wil tenslotte ook wat.

Het keukenMeisje maakte voor Koningsdag een overheerlijke clafoutis van oranjebitter met gebleekte rabarber.

clafoutis met rabarber en oranjebitter
clafoutis met rabarber en oranjebitter

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *