roze bleekselderij
Goede voornemens. Je kent ze waarschijnlijk wel. Per 1 januari ga je het allemaal grondig anders doen. Echt, dit jaar ga jij het verschil maken. Je wordt een betere versie van jezelf. Gezonder, socialer, gelukkiger of alle drie tegelijk. 1 Februari is dan de jammerlijke datum waarop die goede voornemens alweer aan diggelen liggen. Het Meisje begint er dan ook niet meer aan. Voor haar geen dry januari, dagelijkse meditatie, meer sporten of minder eten. Het is allemaal niet aan haar besteed. Ze weet dat ze het toch niet volhoudt.
Toch heeft ze in de loop van het jaar wel degelijk voornemens om zaken te veranderen. Zeker in de moestuin. Sommige groente kan ze niet kweken omdat haar grondsoort er niet geschikt voor is. Andere planten wil ze niet meer kweken omdat ze deze saai of niet lekker vindt. En juist op dit punt ging het Meisje de mist in. Hield ze zich weer eens niet aan haar voornemens. Ze kon zoals zo vaak geen weerstand bieden aan zaden. Wat dat betreft is ze gewoon een slappeling. Zet haar in een snoepwinkel en ze loopt naar buiten zonder dat haar winkelmandje is gevuld, maar zet je haar in een tuincentrum dan gaat ze helemaal los. Zelfs als ze het vanwege de lockdown, met virtuele winkels op het internet doen.
Roze bleekselderij
Nu heeft ze dus opnieuw bleekselderij gekocht, terwijl ze dat eigenlijk een doodsaaie plant vindt. Daar zou ze nooit meer aan beginnen. Bleekselderij staat maar te staan in de tuin. Het lijkt alsof er tijdens de groeiperiode helemaal niets gebeurt, alsof ze naar groeiend gras staat te kijken, wat natuurlijk nergens op slaat. Het Meisje is gewoon ongeduldig en dat conflicteert nogal met het groeiproces van bleekselderij. De bleekselderij die het Meisje nu had gekocht zou alles anders maken. Deze bleekselderij is roze. En alleen al vanwege dat feit wordt ze week en gaat ze door de knieƫn. Roze bleekselderij! Dat wil je toch in je tuin hebben staan? Dat is juist weer niet saai.
Geduld
Dan gaat het er nu wel om dat ze geduldig moet zijn, want bleekselderij is een traag type. Het zaad is heel fijn en kiemt niet snel. In mei zaai je bleekselderij direct in de volle grond op een zonnige plek. Voorzaaien in de vensterbank kan ook. Dan kun je vanaf maart al beginnen met zaaien. Bedek de fijne zaden daarna met een heel dun laagje aarde of zand, want bleekselderij is een lichtkiemer. Dit betekent dat de zaden licht nodig hebben om te ontkiemen. Daarna begint een langzame maar gestage groei. Er verschijnt een klein plantje met dunne stelen en met wat blad. Ongemerkt worden de stengels dikker, krijgen ze meer ribbels en dan weet je zeker dat het bleekselderij gaat worden. Roze bleekselderij in dit geval.
Winterhard
Deze bleekselderij Apium graveoloens Chinese pink heeft buiten de kleur nog meer voordelen. Zo kan deze soort beter tegen vorst dan de reguliere bleekselderij. Dat is fijn, want bleekselderij is eigenlijk een tweejarige plant, waarvan je in het 1e jaar de stengels in delen oogst terwijl je het hart van de plant intact laat. Zo groeit hij telkens opnieuw uit. In het 2e jaar verschijnen dan de prachtige schermbloemen die de zaden verspreiden voor een nieuwe oogst in het jaar daarop. Als alles goed gaat heeft ze volgend voorjaar een moestuinbed vol met roze steeltjes. Het Meisje ziet het al voor zich. Nu moet ze alleen nog even geduld kweken. Waarom had ze dat eigenlijk niet bij haar goede voornemens staan?
Wist je dat je selderij opnieuw kunt kweken door de bips van de roze bleekselderij in een glas water te zetten? Daarna groeit er opnieuw blad uit de kern. Bleekselderij is overigens niet de enige groente die je opnieuw kunt kweken zoals je in dit blog leest.