speenkruid

speenkruid

Iedereen dweept met zijn eigen goden. Zo ook het tuinMeisje. Voor haar geen spirituele leraren die ze devoot aanbidt. Geen management goeroe waar ze achteraan rent. Geen tjakka zeggers die ze blind volgt. Nee de godheden die het Meisje adoreert werken bij de Engelse publieke omroep. De BBC. Om precies te zijn bij het tuinprogramma Gardeners World. Elke vrijdagavond stemt ze trouw af op BBC2. In de loop van de tijd overleed er nog wel eens een god. Dan diende zich weer een nieuwe aan  waar ze eerst weer een beetje aan moest wennen, maar die ze na verloop van tijd net zo vereerde als de vorige.

Inmiddels is het tuinMeisje aan god nummer 3 bezig: Monty Don. Monty zit immer vol ideeën, heeft continu nieuwe projecten die het Meisje meteen uit zou willen proberen. Het aanleggen van een writers garden bijvoorbeeld. Of een cutting garden. O, had ze maar meer ruimte. De rituelen, de handelingen. Het is iedere week, op een geruststellende manier, meer van het zelfde. Tenslotte eindigt iedere aflevering met de slotzin: “Things you can do in your garden, this weekend”. Things you can do. Heerlijk zoveel vrijheid. Niets moet. Alles mag en toch ga je natuurlijk als de wiedeweerga aan de slag als Monty dat zegt. Althans. Het tuinMeisje wel.

“Keep ahead of the weeds”, was onlangs de opdracht van Monty. Het tuinMeisje doet haar best. Ze eet het onkruid dat haar tuintje bevolkt zoveel mogelijk op. Van zevenblad maakt ze een heerlijke frittata en zet ze thee. Het keukenMeisje werd eveneens enthousiast en maakte de lekkerste dingen van paardenbloemen en brandnetel. Enige tijd geleden kregen de Meisjes een vraag van een lezeres over speenkruid. Konden we daar ook iets mee? Gelukkig wel.

Speenkruid is een schattig klein plantje. Lieve ronde blaadjes met een kleine gele bloemetjes die in het voorjaar bloeien. Speenkruid is echter een vermomd monstertje. Probeer er maar eens vanaf te komen. Bijvoorbeeld door er een schep onder te steken. Dan heb je een schep vol met blad, bloemetjes en curieuze balletjes. Die overigens direct van je schep afrollen. Deze balletjes zijn de wortelknolletjes. Die zich inmiddels overal hebben verspreid dankzij jouw actie. De wortelknolletjes zijn zo klein dat je ze tussen de aarde niet meer ziet liggen met als gevolg dat je volgend jaar nog meer speenkruid hebt. En op andere plaatsen. Gelukkig is van speenkruid alles eetbaar. Zelfs die kleine knolletjes. Het blad bevat veel Vitamine C en werd vroeger gebruikt tegen scheurbuik. De bloemknopjes kun je inmaken als kappertjes. Van die nare kleine wortelknolletjes schijn je thee te kunnen maken, maar dat heeft het Meisje nog nooit geprobeerd. Ze is wel voorzichtig met het eten van speenkruid. Zodra de bloemen verschijnen vermeerdert zich een gifstof in het plantje dus als het speenkruid bloeit stopt het tuinMeisje met het eten ervan. Anders heeft Monty straks een gelovige minder. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest van zijn opdracht.

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *