steeketiketten
Het ene moment beweert het Meisje nog met droge ogen dat zij bij het team buiten zaaien hoort. Ze zaait gewoon graag direct in de volle grond. Dit omdat ze een luie tuinier is, weinig tijd heeft of een combinatie van beide. De resultaten bevallen haar goed, want deze aanpak resulteert in sterke planten. Onlangs werden De Meisjes gevraagd te helpen met de groeicampagne van Wiltfang. Een gaaf evenement waarbij 400 deelnemers hun groene vingers testen door tomaten en courgettes te kweken. Zo ontstaat een gezellige online gemeenschap waarin de deelnemers gezamenlijk offline het proces van zaaien, kweken en oogsten doorlopen. Daar wilden De Meisjes bij zijn natuurlijk! Dat is wat ze zelf ook graag doen: tuiniers verleiden om te starten met het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden om vervolgens met de opbrengst daarvan eenvoudige, maar o zo bijzondere gerechten op tafel te toveren. Ze delen dan ook met liefde hun tips tijdens deze groenevingerchallenge. Van de weeromstuit is het Meisje nu ook gestart met het binnen voorzaaien van cherrytomaatjes en courgettes. Niets veranderlijker dan een Meisje. Vanaf vandaag hoort ze bij het #teambinnenzaaien.
Steeketiketten
Of je nu bij het team buiten zaaien of het team binnen zaaien hoort, bij het zaaien heb je plantenstekers nodig. Het lijkt overdreven, zeker in een kleine moestuin zoals die van het Meisje, maar je wilt niet weten hoe vaak ze wanhopig naar de grond staarde. Onwetend wat voor groen er omhoogkwam. Dan was het handig geweest als ze haar zaaigoed had gelabeld. Daarvoor heb je steeketiketten nodig.
De vraag is alleen: welke. De keuze is namelijk enorm. De kans op teleurstelling achteraf ook. In de loop der jaren is het Meisje door schade en schande wijs geworden en weet ze wat wel en wat niet werkt.
De beste plantenstekers voldoen aan een aantal voorwaarden:
- De plant labels gaan meerdere seizoenen mee
- De etiketten zijn elk jaar opnieuw te beschrijven
- De tekst op de etiketten is aan het einde van het moestuinseizoen nog steeds leesbaar
Materialen
Als je deze voorwaarden bij elkaar optelt, resteren een paar materialen: plastic, hout, gegalvaniseerd staal of aluminium. De laatste soort plantenstekers heeft het Meisje sinds kort ontdekt en het is haar nieuwe favoriet geworden. Deze steeketiketten gaan jaren mee. Langer zelfs dan verzinkt staal, haar vorige liefde.
Aluminium steeketiketten zijn er in allerlei soorten. Zoek je een strak en stevig uiterlijk of juist Victoriaans barok? Kleine of grote etiketten? Er is altijd een maat is die past bij je zaailingen. Zaai je binnen dan heb je kleine etiketten nodig. Zaai je direct buiten in de tuin, dan heb je grote etiketten nodig, anders vind je ze niet meer terug tussen je volwassen groente. Aluminium labels beschrijf je met een grafietpotlood. Zon, regen en wind hebben geen invloed op de tekst, waardoor je handschrift aan het einde van het moestuinseizoen nog steeds leesbaar is. Als het seizoen dan ten einde is haal je de tekst ervan af met een gummetje of een schuursponsje. Nu ben je weer klaar voor het nieuwe seizoen, waarin je weer nieuwe fouten maakt en nieuwe meevallers hebt. Juist dat werken met de seizoenen maakt een moestuin juist zo leuk.
Een heimelijk genoegen
Wist je dat het Meisje nog een heimelijk genoegen beleeft aan het beschrijven van steeketiketten? Ze krijgt extra zin in het moestuinseizoen. Het schrijven van een op het steeketiket betekent dat het seizoen is begonnen. Ze heeft gezaaid, ze kan uitkijken naar gewassen met heerlijk klinkende namen als amaranth, asperge erwt of ladyslipper. Het beschrijven van een steeketiket is de start van het moestuin seizoen. Een seizoen waarin alles weer mogelijk is, dus kom maar op!
De Victoriaanse steeketiketten van de grote foto zijn ons toegestuurd door Wiltfang en kosten 11 euro voor 10 stuks. Zijn ze niet schattig?
Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van andere steeketiketten? Dat lees je in dit blog.
Ik zet gewoon een nr op de stekers, maar ja dan moet je natuurlijk wel noteren welk nr welk zaaigoed is. Of geduld hebben?
Hoi Mart, het is wel lekker snel, maar dan hebben we nog een administratie nodig welk nummer wat is. Zo georganiseerd zijn we nu ook weer niet 😉
Ik gebruik een oude luxaflex.
De lamellen heb ik in stukken geknipt. Ze gaan jaren mee. Ik beschrijf ze met een goed potlood, dus geen china-kwaliteit. Aan het eind van het seizoen is het etiket nog steeds leesbaar. Idd ff een gummetje er over en in een sopje.
Hoi Anja, Dat is ook een goed idee. Super duurzaam! Je hebt gelijk, de kwaliteit van het potlood is erg belangrijk anders regent alle informatie er gewoon weer vanaf.