Vangplanten in de moestuin

vangplanten in de moestuin

Ze vindt het een beetje een rare naam: vangplanten. Minder eng dan vleesetende planten, dat wel. Bij die benaming trekken er aan haar geestesoog bloederige taferelen met afgerukte ledematen en uitstulpende ingewanden voorbij. Bij vangplanten zijn de tableaus wat minder heftig, maar wel heel actief. Vangplanten in de moestuin zijn bij afwezigheid van het Meisje druk bezig. Ze springen op om vliegen uit de lucht te halen en buigen zich voorover naar de slootkant om vissen te vangen. Je begrijpt het al, een levendig voorstellingsvermogen op basis van slechts één woord kan vermoeiend zijn.

Bloeiende planten

In werkelijkheid zijn vangplanten in de moestuin vooral passieve vangers. Het is meer bijvangst in feite. Toch doet dat niets af aan het belang van hun functie: schadelijke insecten aantrekken waardoor deze beestjes jouw eetbare gewassen met rust laten.

Vangplanten in de moestuin zijn gelukkig allemaal bloeiende planten dus je maakt je moestuin er meteen een stuk aantrekkelijker mee. En opvallender, want de meeste vangplanten zijn oranje. Ok, dat is niet de mooiste kleur ter wereld, maar het ziet er wel vrolijk uit.

Oost-Indische kers

De aller maar dan ook allermooiste vangplant is Oost-Indische kers. Dit gewas trekt zwarte bladluis aan. Luizen die vaak op tuinbonen te vinden zijn. Doordat de luizen liever op de Oost-Indische kers zitten, blijven je bonen luizenvrij. Naast bladluizen trekt het gewas ook wortelvliegen naar zich toe evenals witte vlieg en koolwitjes. Het Meisje verspreidt Oost-Indische kers dus door haar hele tuin.

Het fijne aan Oost-Indische kers is dat alles (behalve de door insecten bezochte delen) eetbaar is: de bloemen, de blaadjes en zelfs de zaaddozen. Oost-Indische kers is er ook in het rood, diep donkerrood en geel dus als je net als het Meisje niet dol bent op oranje dan heb je genoeg andere keuzes.

Goudsbloemen

Goudsbloemen voelen zich goed thuis in de zanderige grond in de tuin van het Meisje. Ze zaaien zich dus nogal rijkelijk uit. Dat is niet erg want ook goudsbloemen zijn vangplanten. Ze trekken naast bladluizen, witte vlieg aan waardoor deze insecten niet aan je groente beginnen.

Van goudsbloemen zijn de bloemblaadjes eetbaar. Ze zijn een beetje bitter, maar door de feloranje kleur zien je salades er wel direct heel zomers uit.

Afrikaantjes

Tja, over oranje gesproken. Een vettere oranje kleur dan die van afrikaantjes (tagetes) is bijna niet te vinden. Dit zijn vangkampioenen als het om aaltjes gaat. Met name de oppervlakkige soorten aaltjes die op zandgrond voorkomen en daar je wortels en aardappels te grazen nemen. Daarnaast vinden mieren dat deze planten zo stinken dat ze er een blokje voor om lopen. Allemaal.

Barbarakruid

Een plant die het Meisje nog niet eerder in haar tuin had is barbarakruid. Niet oranje gelukkig, maar geel. De koolmot legt zijn eitjes liever op barbarakruid dan op jouw kolen. Barbarakruid is zelf ook lid van de kolenfamilie en eetbaar. Altijd fijn, zoveel functies in één gewas. De bladeren zijn een beetje bitter en kun je bijvoorbeeld gebruiken als vervanging van waterkers. Barbarakruid kan wel een meter hoog worden en dat staat niet alleen leuk in de moestuin, het heeft ook een verwarrende functie. Veel vliegende insecten gaan af op de vorm van de gewassen waardoor het handig is om niet al te veel van hetzelfde gewas te kweken en de hoogte af te wisselen zoals je op de website van Velt kunt lezen. Daar las het Meisje dat insecten eerst een hapje proeven. Als dat vies is, vliegen ze een stukje verder.

Hoe passief vangplanten zijn in de moestuin dus ook zijn, je kunt er niet zonder. En dat wil je ook helemaal niet. Het vergroot de biodiversiteit en je moestuin wordt veel aantrekkelijker om te zien.

Heb je liever eetbare bloemen in de moestuin die echt smaakvol zijn? Dan is dit jouw blog.

favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen
favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen
pinterest

4 Reacties

  1. Karen

    Hai Moesmeisje, leuke naam en leuke site. Ben een beginneling met moestuinieren, vorig jaar al mijn jonge, zelf opgekweekte groentes volledig door naaktslakken opgegeten. Van stenen, plastic rand, knoflook, cacaodoppen en koffiedrap geprobeerd. Nu heb ik weer mooie zelf opgekweekte groentes klaar staan om uit te planten, maar wat kan ik tegen de naaktslakken doen. In de avond zie ik er al heel veel.

    Reageren
    1. Amber

      je kunt ze natuurlijk een voor een wegplukken… maar daar zouden we zelf de puf niet voor hebben.
      We lazen laatst dat je ongesponnen en ongewassen schapenwol kunt gebruiken. Dat is natuurlijk nog lekker vet. Misschien dat de slakken daar geen zn in hebben? Het is in ieder geval het proberen waard!

      Reageren
  2. M van Delft

    Mierik werkt in het voorjaar en vroege zomer als vangplant voor naaktslakken.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor de tip!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *