Vlierbloesem-rozen champagne

Vlierbloesem en rozen champagne

Party-hardy. Dat deed het Meisje vorig weekend. Heel gezellig, met wat vriendinnen het café in. Wijn, bijkletsen, meer wijn, betere verhalen, nog meer wijn, sterkere verhalen. Je vraagt je af waar zo’n avond eindigt. Maar je weet wel dat je de volgende dag weinig afspraken moet plannen. De day-after is hersteldag.

Behalve als je het Meisje bent. Die gaat gewoon door naar het volgende feestje. Al is ze geen 18 meer, ze laat zich geen uitje ontzeggen. Alleen werd het wel een alcoholarm feestje. Want tsja, de lever van het Meisje is ook geen puber meer. 

Wil je nu een keer feestelijk proosten maar geen aanslag op je hoofd of lever plegen? Deze vlierbloesem-rozen champagne is verfrissend lekker met een lichte bubbel en een ietsie pietsie alcohol. Zo voel je je de dag erna ook nog feestelijk.

4 liter vlierbloesem-rozen champagne

15 bloemen van de vlier (schermen)- een goede handvol, ongeveer 2 a 3 bloemen (roze)rozenblaadjes – 4 liter water – 2 eetlepels witte wijnazijn – 600 gram suiker – 1 citroen – 4 a 5 flessen

 Als je de bloemen van de vlier hebt geknipt kun je ze het beste even voorzichtig uitschudden. Er zitten namelijk wat beestjes in en die ben je liever kwijt dan rijk. Je kunt de schermen ook een nachtje op een theedoek buiten laten liggen en hopen dat de diertjes elders heen gaan. 

Knip nu de groene stelen van de bloemen af. Haal de rozenblaadjes los. Vul een grote pan met 4 liter water en doe daar de vlierbloesems en de rozenblaadjes bij. Voeg dan de suiker en de witte wijnazijn toe. Pers de citroen uit en doe het sap van de citroen ook in de pan. Roer alles even om, doe de deksel op de pan. Zet nu de pan koel weg (niet in de koelkast) en laat 24 tot maximaal 36 uur staan.

Bekleed dan een vergiet met een schone kaasdoek, of theedoek. Hang het vergiet boven een grote kom en giet de pan erboven leeg. Nu heb je een doek vol blaadjes, dat is afval. Het vlierbloesem-rozenwater schenk je in de flessen met beugeldop. Schenk ze niet helemaal vol want er komt druk op te staan en je wilt niet dat je flessen exploderen. Zet de flessen nu 2 weken op een donkere plek weg. Nodig daarna je beste vriendinnen uit om te proosten!

Ga je nu liever voor compleet alcoholvrij? Dan is deze zomerse vlierbloesem basilicum ice tea echt een aanrader.

vlierbloesem basilicum ice tea
pinterest

5 Reacties

 1. Lilette

  Ha Amber, klinkt heerlijk, behalve de vlierbloesem?. Vlierbloesem en ik gaan niet goed samen. Wat zou een alternatief daarvoor kunnen zijn?
  Groetjes Lilette

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Lilette,
   ik denk dat je het kunt vervangen door Lindebloesem. Ga dan uit van een kommetje bloesem per liter water, misschien zelfs iets meer.
   Liefs, Amber

   Reageren
 2. Roos

  Hoi! Klinkt heel lekker! Kan het ook met rode rozen blaadjes? Die heb ik namelijk in de tuin?
  En enig idee hoeveel alcohol er ongeveer in zit?
  Groetjes Roos

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   het kan met elke soort rozen uit de tuin. Hoe meer geur, hoe meer smaak!
   Het alcoholpercentage is minimaal, meer voor het idee zeg maar 🙂

   Reageren
 3. Esther

  kan ik dit recept ook met seringen maken ipv met vlierbloesem

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *