vijftig tinten paars
Een paars tuinjaar. Het Meisje ziet het al helemaal voor zich. Een moestuin in vijftig tinten paars. Ze is snel verloren als het om het uiterlijk van planten gaat. Het is haar aloude valkuil. Vorm boven functie. Dat is best bijzonder voor een tuinier. Het gaat toch vooral om eten, voedingswaarde en smaak zou je denken. Niet om esthetiek. Helaas werkt het zo niet bij het Meisje. Ze heeft een zwak voor paarse groentes.
In de loop der jaren kleurde haar tuin langzamerhand paarser. Ooit begon ze met paarse boerenkool. Dat is het mooiste meisje van de moestuin. Zie je paarse boerenkool ergens staan dan draai je je hoofd nog een keer en weet je het zeker. Deze plant moet je hebben. Zelfs als je geen moestuin hebt. Gewoon in een pot op je balkon, of tussen de sierplanten in de tuin. Naarmate de winter kouder wordt, verdiept de kleur van de bladeren zich. Van paars, naar diep donkerpaars. Een feest om te zien.
Paarse groente
Na de paarse boerenkool kwamen er paarse sperziebonen, paarse kapucijners en paarse broccoli. Allemaal schitterend om te zien en minstens net zo lekker als hun groene zusjes. Paarse groente schijnt een goede leverancier van antioxidanten te zijn, maar daarvoor kweekt ze geen paars groen. Ze doet het echt alleen maar voor het uiterlijk. Oppervlakkig? Ach misschien wel, maar wat maakt het uit.
Paarse kruiden
In de kruidenborder staan paarse basilicum en mosterdblad. Dit jaar ontdekte ze voor het eerst het blad van shiso. Paars uiteraard. Schitterend zacht blad met geprononceerde maar toch zachte punten. De smaak van komijn met een vleugje roos. Wat was ze blij dat ze dat gevonden had.
Zelfs onder de grond zet ze haar liefde voor paars voort. Paarse winterpenen die verrassend wit zijn als je ze doorsnijdt. Zwarte rammenas, die zo diep donkerpaars is, dat hij haast zwart lijkt en ze kweekt paarse truffelaardappelen.
Paars en groen staan bijna tegenover elkaar in de kleurencirkel. Door de combinatie met paars lijkt groen groener en naast groen lijkt paars paarser. Het wordt één en al harmonie in de moestuin.
Zaden kopen
Ze vroeg zich af of er plaats was voor nog meer paars en dus toog ze naar haar favoriete winkel. Vreeken’s zaden in Dordrecht. De vader van het Meisje bestelde vroeger zijn zaden al hier. Zo vader zo dochter en dus reist ze met enige regelmaat af naar Dordrecht. De winkel zit in het oude centrum van Dordrecht in een schattig oud pandje.
Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet. Rekken en rekken vol met zaden. Boeken, tuingereedschap, bollen. Overal nieuwe hoekjes, trapjes…en nog meer rekken, nog meer zaden. Keurig en overzichtelijk gerangschikt. Winkel en magazijn gebroederlijk tezamen. Wat een wonder. Wat een bedrijvigheid.
Het tuinMeisje kon haar geluk niet op. Ze dwaalde van de ene stelling naar de andere. De tijd vloog. Binnen de kortste keren was haar mandje vol en haar portemonnee leeg. Zo gaat dat. Maar, ze had wel voor het hele jaar groente ingekocht. Een troostrijke gedachte.
Thuis sorteerde het Meisje haar zaden. Helemaal happy omdat ze haar arsenaal aan paarse groentes had kunnen uitbreiden met paarse radijs, paars gestreepte knoflookbollen, paarse mais en lablab bonen. Je begrijpt vast wat voor kleur deze tropische bonen hebben.
Helaas heeft ze geen kas, anders zou ze zeker een tuin vol aubergines hebben. Of paarse pepers. Maar misschien moet ze het niet overdrijven. Volgend jaar wordt sowieso een tuinjaar in vijftig tinten paars.
Als je toch in Dordrecht bent, rijd dan meteen even door naar Villa Augustus. Dat is ook al zo’n bron van inspiratie.
Heel leuk om te lezen! Bij mij ook steeds een jaarlijks uitstapje naar Vreeken’s zaden en daarna lunchen in Villa Augustus. Hopelijk kan dit terug in het voorjaar 2021 met de start van het nieuwe moestuinseizoen.
Dank voor je compliment! Zo fijn dat alles daar dicht bij elkaar ligt. We hopen met je mee dat we er volgend jaar weer zonder restricties van kunnen genieten.
Aah de paarse groenten. Ik vind ze geweldig! Alleen jammer dat de kleur er meestal afkookt, buiten aubergine.
Een van de reden waarom ik bvb paarse peultjes of boontjes zaai, is door het feit da ze makkelijker te onderscheiden zijn van de plant. Dan blijven er niet teveel hangen die plots veel te dik worden en dus minder lekker.
2020 was voor mij het eerste jaar dat ik Purple Sprouting zomerbroccoli had gezaaid. Wat een prachtige broccoli! Die intense kleuren ? en dan al die kleine extra broccolietjes achteraf. Dit jaar start ik een nieuwe, grotere moestuin en komt er ook de winter versie bij.
Hallo Jan, fijn dat wij niet de enigen zijn. We hebben een enorm zwak voor paars groen. Wat een heerlijk idee om met een nieuwe en grotere moestuin te starten. Veel plezier ermee!