gegratineerde aardappelen en prei

gegratineerde aardappelen en prei

Het blijft een dingetje: wat zullen we vanavond eten? Zelfs het Meisje heeft niet altijd zin om na een dag noeste arbeid een maal te bereiden. En met pubers die altijd ergens anders zijn maar ze weet nooit waar, is het ook nog maar de vraag of ze a) thuis eten, b) op tíjd thuis zijn als ze thuis eten en c) nog iets éten als ze thuis eten. 

Voor de mensen die zich nu afvragen wat ze in godesnaam aan het lezen zijn volgt hier de uitleg: de pubers zitten vol goede bedoelingen en voornemens, maar worden onderweg wel eens afgeleid. Bijvoorbeeld als ze wel thuis zouden eten maar het ergens anders eigenlijk veel gezelliger is. Of als ze wel thuis zouden eten en ook komen, maar net daarvoor met een groepje vrienden pizza’s hebben zitten eten (of ander fastfood of chips of…) en dus eigenlijk helemaal niet meer hoeven te eten. Of als ze toch ergens worden opgehouden en appen dat ze wat later zijn maar dat ze hun portie wel opwarmen. Wat ze in de meeste gevallen eigenlijk niet doen omdat ze in de tussentijd natuurlijk trek kregen en iets te eten hebben gehaald.

Af en toe vraag het Meisje zich af waarom ze nog vraagt aan de pubers waar ze zin in hebben en of ze thuis eten. Er zijn momenten dat ze tegendraads is en gewoon iets maakt waar ze zelf zin in heeft, op het moment dat het haar zelf goed uitkomt. Zoals deze ovenschotel van gegratineerde aardappelen en prei. Heerlijk warm comfortfood. En bovendien perfect om op te warmen mochten de pubers toch later komen en toch nog trek hebben.

gegratineerde aardappelen en prei – voor 4 personen

3 eetlepels boter- 400 gram prei – 3 teentjes knoflook – 1 eetlepel tijm – 800 gram aardappelen – 250 ml groentebouillon – 250 gram room brie – 2 eetlepels Parmezaan –  2 eetlepels paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Was en snij de prei in ringetjes. Schil de aardappelen en snij in plakjes, niet al te dik. Smelt de boter in een pan en kook daar de prei in 10 minuten zacht in. Voeg dan de knoflook, tijm, zout en peper toe en laat alles nog een paar minuten doorkoken.

Vet nu een ovenschaal in met een beetje boter. Leg daar een laagje aardappelplakjes in en bestrooi met wat peper en zout. Verdeel er wat prei over. Snij de brie in brokjes en verdeel net zoveel brie als prei over de aardappelen. Herhaal dit  en eindig met een laagje aardappelen. Giet de bouillon over de groentes. Strooi als laatste de Parmezaan en paneermeel over en dek de schaal af met aluminiumfolie.

 Plaats de schotel 45 minuten in de oven bakken. Haal daarna de folie weg en laat nog 15 minuten gratineren tot de bovenkant mooi goud en knapperig is. 

Waar we ook intens van kunnen genieten zijn perfect geroosterde aardappeltjes Lees in dit blog hoe je die maakt.

de lekkerste geroosterde aardappeltjes met verse kruiden
de lekkerste geroosterde aardappeltjes met verse kruiden
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *