pompoenen oogsten

pompoenen oogsten

De dag was nog maar net begonnen of ze zat al in een crisis. Er was niets aan de hand geweest. Ze had lekker geslapen en liep naar de keuken voor een kop thee. Anders functioneert ze niet. Op de automatische piloot opende ze het theeblik, maar vlak voordat ze het zakje in de mok heet water wilde zakken ging het mis.

Sinds wanneer stellen theezakjes vragen? En wat voor vragen. Het zijn vragen waar je eens goed voor moet gaan zitten. Alleen niet met een kopje thee, maar met vrienden en een fijn glas wijn. Niet als je met je hoofd in slaapstand een theezakje in kokend water hangt.

“Wat is een gekke eigenschap van jou?” Uh…. Is het gek dat ze geen gekke eigenschappen heeft. Ja, dat is vast niet normaal. Ze kan doen alsof ze gekke eigenschappen heeft en om de haverklap, na een vrij gewone uitspraak uitroepen: “gek mens ben ik he?” à la Carla van Puttten, uit Van Kooten en De Bie. Maar dat is ook gek.

Tja, wat is eigenlijk gek? Misschien zijn de eigenschappen die zij heeft voor haar heel normaal, maar voor anderen gek? Kijk, daarom heeft ze dus wijn en vrienden nodig voor dit soort gesprekken. Met een kopje thee gaat dat gewoon niet. Nu is het denken en doordenken begonnen en dat kan nog wel even duren. Die hele kop thee is een enorme inbreuk op haar geestelijk welzijn geworden.

Rust in de tuin

Ze heeft behoefte aan rust zonder contemplatie. Behoefte aan een rustig hoofd en fysieke inspanning. Het is tijd voor de tuin. Daar komt ze tot rust en in deze idiote tijd waarin zij net als iedereen thuiswerkt, is het ook nog eens goed voor haar dagelijkse dosis vitamine D.

Ze gaat haar pompoenen oogsten. Deze hebben in de loop van de nazomer flink wat ruimte geclaimd in de moestuinbedden. Pompoenen hebben nu eenmaal veel speelruimte nodig. Iedere plant neemt zo’n twee vierkante meter in beslag. Als je ze niet tijdig terug knipt, is dat beduidend meer. De plant maakt, overal waar de stengels de grond raken, wortels. Daar komen vervolgens weer nieuwe zijscheuten aan. Voor je het weet nemen ze alle borders inclusief de paden over in hun groeikracht. Dit stopt pas bij de eerste nachtvorst.

Ondanks het onhandige formaat is het leuk om pompoenen te kweken. Alles aan de plant is indrukwekkend. De bladeren zijn gigantisch, maar ook mooi rond. De vruchten al even imposant en ze variëren in kleur van grijsgroen tot knaloranje. Als bonus kun je heel veel soorten kweken die je niet in de winkel ziet liggen. Dat is één van de vele voordelen van een moestuin.

Pompoenen oogsten

In oktober kun je de pompoenen oogsten. Wanneer dat precies is, zie je aan het steeltje waarmee de pompoen aan plant vast zit. Dit droogt in en wordt kurkachtig. Knip de pompoenen af en laat een klein stukje van de steel zitten. Zo verleng je de houdbaarheid van de pompoenen.

Na de oogst bewaar je ze op een droge en koele plaats. De bewaartermijn verschilt per pompoensoort. Je kunt ze natuurlijk ook uithollen en uitsnijden om Halloween te vieren, maar daar is het Meisje inmiddels te laat voor.

Na het werk in de tuin komt ze heerlijk fris en verwaaid weer de keuken binnengestapt. Het is tijd voor een lekkere verwarmende mok thee. Van een ander merk.

Wil je eens iets heel anders maken met je net geoogste pompoen. Probeer de pompoencake met chocola van De Meisjes. Een heerlijke troostende cake voor de herfst. Met een kopje koffie uiteraard.

pompoencake met pure chocola
pompoencake met pure chocola

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *