verse perentaart met limoncello

Verse perentaart met limoncello

Een aantal weken geleden werd de social media van het Meisje overspoeld met de oproep om gratis perenbomen op te halen. Het hoe en waarom is ze in de tussentijd een beetje vergeten, het had iets met koelcellen te maken. Afijn, het Meisje heeft geen ruimte voor een perenboom dus deze gratis struinactie ging aan haar voorbij. Hilarisch was wel dat ze op het acht uur journaal een bekende met twee perenbomen op de elektrische vouwfiets geïnterviewd zag worden. Toch eens vragen hoe het met de bomen is.

Recentelijk werd ze uitgenodigd om te lunchen in een restaurant op een heuse Buitenplaats. Mooi, statig en landelijk. En het eten was heerlijk. Na de lunch besloot ze het vorstelijke gevoel nog even vast te houden en de toeristische route naar huis te nemen. Langs de mooiste landhuizen reed ze op een kronkelige weg. En daar zag ze het, een bord met de tekst: gratis peren. Gratis peren? Dat is zoveel beter dan gratis perenbomen! Ze stopte haar kleine bolide keurig aan de kant van de weg. Keek terloops of ze niet in het ootje werd genomen en ontfermde zich vervolgens over een tiental peren. Niet te hebberig zijn, nooit meer meenemen dan je kunt opmaken. Zo hebben andere mensen ook nog profijt van de gratis peren. 

Ze maakte van haar gratis oogst onder andere deze verse perentaart met Limoncello.  Niet alleen lekker en gemakkelijk. Ook heel erg gratis. Voor de vrienden van het Meisje dan. 

Verse perentaart met limoncello

1 rol vers deeg uit het koelversschap – 250 gram mascarpone – 60 gram witte basterdsuiker  + 1 eetlepel – 1 ei – 1 theelepel vanille extract – 1 eetlepel bloem – schil van 1 citroen – 3 + 2 eetlepels limoncello – 3 rijpe peren –  1 eetlepel abrikozenjam 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Prik er met een vork ruim gaatjes in.

Klop nu de mascarpone los zodat er geen klontjes meer zijn. Voeg 3 eetlepels Limoncello toe, de suiker, vanille extract, de bloem en het ei en mix tot een geheel. Bestrijk het deeg met het mascarpone mengsel. Schil de peren, halveer ze en ontdoe ze van de klokkenhuizen. Snij ze in plakken en leg de plakken peer in een waaiervorm op de mascarpone. Leg een rond stukje peer in het midden. Bestrooi de peer met wat suiker. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar, tot het deeg goudgeel is en de peren zacht zijn. Verlaag eventueel  de temperatuur van de oven iets of wanneer het deeg te snel kleurt dek je het af met aluminiumfolie. 

Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met de overige 2 eetlepels Limoncello. Laat even zachtjes koken totdat de jam gesmolten is. Bestrijk de peren met het jam-Limoncello mengsel.

Maak je liever zelf je deegbodem? Kies dan voor zanddeeg of maak een bodem van biscuitjes. 

Je kunt Limoncello ook heel goed gebruiken om je stoofpeertjes in te koken.

Limoncello stoofpeertjes
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *