vijgenboom snoeien in de winter

vijgenboom snoeien in de winter

Het is werkelijk heel onhandig, maar ze leert ermee te leven. Het tuinMeisje heeft een voorliefde voor Mediterrane planten. De oplettende lezer weet dat het tuinMeisje enige tijd in Zuid-Frankrijk verbleef. Daar is ze verliefd geworden op de Mediterrane flora. Verliefd geworden op het geheel aan plantenfamilies en soorten uit deze omgeving. Verliefd geworden op de eenvoud en diversiteit van de Provençaalse keuken. Het eten dat je ter plekke plukt of oogst. De recepten met veel groente, olijfolie, tomaten en kruiden. Ze kan sentimenteel worden als ze denkt aan de geuren. Ze verlangt naar het zonlicht.

Eenmaal terug in Nederland heeft ze geprobeerd om die liefde vast te houden. Wat natuurlijk helemaal niet lukt. Ze probeert het eveneens terug te laten komen in haar moestuin. Wat helaas ook maar met mate lukt. Ze tuiniert nu eenmaal zonder kas. Ook daar leert ze mee te leven.

Mediterrane groente kweken

Het ontbreken van warme zomers is niet eens het probleem voor het kweken van Mediterrane groente. Daar krijgen we bovendien steeds meer van als de voorspellingen uitkomen. Nee. Onze winters vormen een probleem. Die zijn voor Provençaals groen gewoon te koud. Terwijl wij het koud vinden als er een Elfstedentocht gereden kan worden, is dat voor deze planten geen graadmeter. Die vinden een temperatuur onder de 5 graden al heel bedreigend.

Vreemd genoeg is juist die kou, het beste moment om je vijg te snoeien. En dat is nu. De vijg kent namelijk een winterslaap en daar maak je gebruik van. Je overvalt hem er gewoon mee, zonder dat hij het door heeft. Snoeien op een later tijdstip kan ook, maar dan scheidt hij een melkachtig sap af. Hij bloedt. Dit ‘bloed’ irriteert op je huid dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken.

Vorig jaar was een lastige winter. Omdat er toen in maart nog sneeuw viel, snoeide het Meisje haar vijg pas in april. Dat was niet slim. Het leidde niet tot oogsten.

Dat zit zo. Een vijg heeft een bizarre groeikracht. Een meter per jaar is niets voor een vijg. Als hij eenmaal hoog in de lucht rijkt, maakt hij blad aan. Veel blad. Dit blad is overigens ook eetbaar. Je kunt het drogen en er thee van zetten, maar je kunt het ook zo van de boom plukken en vullen met vis. Over Provençaals gesproken.

Maar ja. Je hebt geen vijg in je tuin vanwege het blad. Je wilt vruchten. Door het late snoeiwerk van het Meisje begon haar vijg pas in juli vrucht te dragen. Vruchten die, ondanks de lange hete zomer van vorig jaar, niet rijp werden.

De vijgenboom snoeien in de winter

Dat gebeurt haar niet nog een keer. De zon schijnt. Het is februari. Het Meisje gaat haar vijg snoeien. Daar is enige aandacht voor nodig.

Eerst zorg je ervoor dat je vijg een stam krijgt. Zoek een mooie recht opgaande tak uit, en laat deze staan. Alle andere takken snoei je tot aan de grond af. De basistak knip of zaag je af op een hoogte die bij je tuin past. In het voorjaar verschijnen er op deze hoogte nieuwe takken. Deze takken knip je in de winter weer weg. Zorg ervoor dat je daar snoeit waar een knop naar buiten groeit.

vijgenboom snoeien in de winter

vijgenboom snoeien in de winter

Nu ziet je vijg eruit als een pas geknotte wilg. Dat is bedoeling. Zo houd je een open kroon. Vijgen houden nu eenmaal van zonnebaden. Door het bladerdek open te snoeien krijgen de vijgen meer zon.

Net als het Meisje verlangen ze naar Zuid-Frankrijk. Zal ze alvast boeken?

Is deze manier van snoeien je te rigoureus? Dan kun je ook deze methode volgen.

 

pinterest

11 Reacties

  1. Leny

    Weet je toevallig ook hoe het met een olijfboompje moet? Die heeft bij heel veel blad, nog geen olijf gezien. Ik heb die nu al zo’n 5 jaar. De olijvenplukkers al afgezegd.
    Groetjes Leny

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Leny,
      Het is sowieso goed dat je de olijfplukkers afgezegd hebt. Olijven oogsten in Nederland is al met elkaar in tegenspraak. Maar het is een prachtige boom die instant heimwee naar de Méditerranée met zich meebrengt. Ook olijfbomen moeten goed gesnoeid worden. Ze zijn alleen minder winterhard dan vijgen. Dus wacht je met snoeien tot maart of april. Daarna zorg je voor veel licht en lucht in de kroon. Veel horizontale takken. Weinig opgaande takken dicht bij de stam. In Engeland zeggen ze dat je zo moet snoeien dat er een vogel tussendoor kan vliegen. Kun je hier iets mee?
      Veel succes en liefs.

      Reageren
  2. Mischa

    Wat een fijne tip! Ik heb in 2017 een zaadje van de lekkerste vijg ooit uit Spanje meegenomen. Begin 2018 zaadjes in water laten kiemen en nu in 2021 heb ik eindelijk vijgen! Hoewel ik me redelijk ingelezen heb op het snoeien doe ik het eigenlijk een beetje op gevoel (die vijg voelt bijna als mijn kindje haha!). Ik ga hem aankomend jaar snoeien zoals hier aangegeven en hoop op een enorme opbrengst volgend jaar!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk! We snappen het helemaal dat je zo’n adoptie kind helemaal wilt vertroetelen. Als je een mooie open struik wilt krijgen sla je het eerste deel van het advies over. Wij hebben een kleine tuin en kweekten dus een vijgenboom op stam. Voordeel is dat je eronder dan weer iets anders kunt planten. Succes deze winter!

      Reageren
  3. Nikki

    Wat een fijn artikel is dit! Wij hebben nu sinds twee maanden een vijgenstek in de grond staan, afkomstig van een grote vijgenboom met veel vruchten. Wij houden de plant nu binnen in pot en willen het over 1,5 jaar in pot in onze nieuwe tuin zetten. Wij willen de vijgenboom graag op een halfhoge stam kweken.
    Nu lezen we dat het vooral wordt aangeraden om in de winter te snoeien. Maar geldt dit ook voor ons kleine boompje van 20 cm die binnen wordt gehouden? Wat zijn daar de adviezen voor?
    Ik ben erg benieuwd!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hi Nikki, Dank voor je compliment. Fijn om te horen! Wij hebben zelf nog nooit een vijg binnen gehouden, en hebben ook geen kas dus daar hebben we geen ervaring mee. Voorlopig gaan we ervan uit dat het advies hetzelfde blijft. Als het blad er afvalt, gaat de vijg in winterslaap. Je kunt een vijg overigens het hele jaar snoeien, maar dan moet je voorzichtig zijn met het witte sap dat op de snijwond verschijnt als je de takken snoeit. Dat kan verbrandingsverschijnselen opleveren. Als je je vijg op een ander moment snoeit, doe het dan niet al te rigoureus. Succes.

      Reageren
  4. E.Smit

    Hallo ik heb een klein vijgenboompje. Dit jaar zijn er last in de zomer ineens veel vijgen aan gekomen die nu klein zijn natuurlijk niet meer rijpen. Moet ik de vijgen voor de winter eraf halen of kunnen ze gewoon eraan blijven?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Als ze nog heel klein zijn en de afmeting van een knikker hebben, dan is dit je oogst van volgend jaar in wording. Als het echt kleine vijgen zijn, dan worden ze niet meer rijp en vallen ze deze winter vanzelf van de boom. Gewoon laten hangen dus, tenzij je zin hebt om ze in te maken. Op ons blog vind je daar een heerlijk recept voor.

      Reageren
  5. E.Smit

    Dank je wel.

    Reageren
  6. Rita

    Help mijn vijgeboom laat nu al wat blad vallen, hij gaat nu toch niet in winterslaap? Staat hij te droog of te nat

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Als er blad afvalt dan is dat een teken van stress. De struik kan te nat of te droog staan, maar gezien het watertekort deze zomer verwacht ik dat hij te kort water heeft. Op zich is het niet heel erg. Gewoon water blijven geven en volgend jaar is je vijg er weer.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *