Pompoen- en paprikasoep uit Pioppi hét kookboek

pompoen- en paprikasoep uit Pioppi hét kookboek

Het was een koude middag in februari maar het keukenMeisje was blij. Erg blij. Ze mocht namelijk naar een leuke happening op het Westergasterrein: Little Italy. En bij zo’n festivalnaam gaat de zon vanzelf schijnen toch? Figuurlijk dan, want het was koud, bar koud. Binnen en buiten.

Als eerste mocht ze luisteren naar Onno Kleyn, die vertelde over echt Italiaans eten. Nu denkt het meisje daar zelf best het een en ander over te weten maar haar kennis is nog geen 10% van wat de Meester haar kan vertellen. Overigens op een ongeëvenaard leuke en smaakvolle wijze.

Daarna ging ze met een groepje gelijkgestemden naar de grote hal waar een pop-up van Roberto’s was. Het Meisje kreeg daar heerlijke hapjes voorgeschoteld en een exemplaar van Pioppi hét kookboek aangereikt. Veel beter wordt het leven niet hoor voor een keukenMeisje: eten, drinken en een kookboek. Gelukzaligheid viel het Meisje ten deel. Of dat ook iets te maken had met die heerlijke bubbels die ze ingeschonken kreeg laat ze even in het midden. Maar een geslaagde middag was het.

Pioppi het kookboek

Pioppi het kookboek

Thuisgekomen bladerde ze het kookboek door. Ze had al bemerkt dat de schrijfster behoorlijk slank was, dat wil het keukenMeisje ook wel zijn. Gelukkig geeft Pioppi hét kookboek handvaten voor een dun, gezond en lekker leven. Of daar ook geluk bij komt kijken dat durft het meisje dan weer niet te beweren. De uitgangspunten voor deze levensstijl komen overigens van Aseem Malhotra en Donal O’Neill. Ze noemen het zelf een ‘upgrade’ van het bekende mediterrane dieet.

Dieet? Het Meisje hoort je denken. De Meisjes houden namelijk niet van een dieet. De Meisjes houden wel van lekker en gezond. Gelukkig staan er in Pioppi hét kookboek genoeg lekkere recepten die goed aansluiten bij hoe de Meisjes graag eten. Het tijdelijk vasten en het nagenoeg uitsluiten van koolhydraten zien ze even door de vingers maar verder zijn ze het roerend eens met de pijlers van deze leefwijze: veel groentes, het vermijden van toegevoegde suikers en bewerkte voeding.

Er staan fijne en toegankelijke recepten in het kookboek. Dat is precies waar de Meisjes van houden. Niet altijd even verassend maar dat betekent ook dat je niet stad en land af hoeft op zoek naar de juiste ingrediënten. Ingedeeld naar ontbijt, lunch en diner, basis- en bijgerechten. Zelfs een lijst met favoriete ingrediënten is opgenomen. Heel handig voor de harcore Pioppi koker maar zelfs de kok die niet zo dieet-vast is heeft het merendeel van de genoemde producten in huis of onder handbereik. Door de toegankelijke recepten en de goed verkrijgbare ingrediënten is Pioppi hét kookboek goed om als Basiskookboek te gebruiken.

Pompoen- en paprikasoep uit Pioppi hét kookboek

4 personen/ 40 minuten

1 pompoen – 2 teentjes knoflook – 2 uien – 2 (oranje) paprika’s – 4 cm gember – kokosolie voor het bakken – 400 ml kokosmelk – 800 ml bouillon* of water  – 1 theelepel zout – peper

Halveer de pompoen (niet schillen) en verwijder de zaden met een eetlepel. Snijd in stukjes. Pers de knoflook. Snijd de ui en de paprika in stukjes en snijdt de gember fijn. Smelt de kokosolie in een grote soeppan en bak hierin de knoflook, ui, paprika en gember enkele minuten. Voeg de pompoen toe aan de pan. Voeg dan de kokosmelk, bouillon of water, peper en zout toe en laat 20 minuten sudderen tot de pompoen zacht is. Haal de pan van het vuur af en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel extra water toe om de soep te verdunnen. Schenk de soep in kommen en serveer met een topping van yoghurt en fijngesneden koriander.

* in het boek gaan ze uit van zelfgemaakte (botten)bouillon. Het Meisje gebruikte gewoon groentebouillon. Ook schrijft het recept kokosolie voor, het meisje gebruikt lekkere olijfolie.

Pioppi hét kookboek, Dr. Aseem Malhotra, Donal O’Neill en Nora French (ISBN 9789045217529) is een uitgave van Karakter en te koop voor €19,99

NB: dit boek werd ons als recensie-exemplaar gegeven. De bespreking hier is de mening van het keukenMeisje.

Nog meer trek in soep? Deze paddenstoelensoep is ook een favoriet van de Meisjes!

romige paddenstoelensoep met gepofte knoflook

romige paddenstoelensoep met gepofte knoflook

pinterest

2 Reacties

 1. Ton Verstraaten

  Klopt de hoeveelheid zout wel: 1 eetlepel!! Kan niet gezond zijn zoveel zout

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Ton, bedankt voor je oplettendheid. We passen het aan!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin