de moestuin in februari

Ze kan niet langer wachten. Ze heeft de zomer in haar hoofd. Wat niet gek is met deze temperaturen. Buiten is het 15 graden en de zon schijnt. Ze heeft tijdens het werken in de moestuin te gulzig genoten van de zon en haar neus al verbrand.

Dit is de februari maand met de meeste lentedagen óóit gemeten. Ondanks dat moet ze zichzelf bedwingen. Echt. De nachten zijn nog te koud. De grond daardoor ook. Geduld is niet haar sterkste kant, maar ze zit nu ook weer niet te wachten op het mislukken van de eerste oogst van het jaar. Dat gebeurt later in het jaar nog vaak genoeg. Zonder dat ze daar zelf de hand in heeft.

Herken je die onrust? Die lokroep van de moestuin? Die koortsachtige behoefte om te zaaien en nieuw groen te kweken? Gelukkig is er genoeg te doen in de moestuin in februari.

De moestuin in februari

Omdat de grond nog te koud is, richt je je aandacht op datgene wat zich boven de grond afspeelt. Fruit bijvoorbeeld. De winter is bij uitstek geschikt om klein fruit te planten. Het Meisje twijfelt nog. Ze heeft rode, witte, blauwe en zwarte bessen. Evenals frambozen en bramen. Het wordt tijd voor kruisbessen. Ze denkt aan de kruisbes Ribes uva-crispa “Hinnonmaki Röd”. Dat is één van de lekkerste rode kruisbessen. Bovendien zijn de struiken op dit moment van het jaar te koop met kale wortels (dus zonder pot of kluit). Dat maakt de struik lekker betaalbaar.

Herfstframboos snoeien

Over fruit gesproken. Dit is hét moment om je herfstframboos te snoeien. Moeilijk is dat niet. Gewoon alles vlak boven de grond afknippen. Een herfstframboos houdt wel van een beetje mishandeling. Voor een goede oogst kweek je zoveel mogelijk nieuwe takken. Frambozen dragen vrucht op nieuwe takken. Hoe meer verse takken. Hoe meer oogst. Zo ben je wel heel snel klaar in de tuin.

Grond verbeteren

Je kunt je ook richten op de grond zelf. De bodem is nog te koud om in te zaaien, maar kan in februari nog wel verbeterd worden. Je vraagt gedurende het moestuinseizoen nogal wat van de grond. Ieder jaar wordt deze weer volledig uitgewoond door de groenten die jij kweekt. Ze halen alle voedingstoffen uit de grond die ze nodig hebben. Dat moet ook weer worden aangevuld.

Februari is een goed moment om het herfstblad dat je voor de winter over je moestuinbedden hebt uitgestrooid, voorzichtig de grond in te werken. Dit doe je samen met een flinke laag compost. Vervolgens strooi je nog een paar handen kalk door de grond. Kalk helpt tegen de verzuring van de grond. Daarnaast heeft het nog een fantastische eigenschap. Kalk zorgt ervoor dat jouw moestuin groen voedingsstoffen gemakkelijker opneemt. Als je over een maand de grond nog eens extra bemest, dan weet je zeker dat jouw moestuin klaar is voor een nieuw seizoen.

Wil je toch zaaien in februari? Begin dan met de allersterkste planten die er zijn. Erwten. Dit peulgewas groeit onder alle weersomstandigheden die het voorjaar biedt. Als je nu erwten zaait kun je deze in mei al oogsten. Week ze voor de zekerheid wel een dagje voor in water. Daarna kunnen ze op een beschutte en niet te natte plek, in februari al de grond in.

Theoretisch kan het. In werkelijkheid is het riskant. Toch gaat het tuinMeisje erwten zaaien. Niks wijsheid. Niks ratio. Niets veranderlijker dan een vrouw.

Heb jij een voorkeur voor ander klein fruit, zoals frambozen? Je hebt groot gelijk. Frambozen zijn heerlijk. Jammer genoeg hebben ze een naar trekje, zoals je in dit hilarische blog kunt lezen.

frambozen uit de moestuin

frambozen uit de moestuin

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin