gember concentraat

gember concentraat

O, wat kan het Meisje toch geestig doen over mannen die ziek zijn. Want Mannen en griep…geen fijne combinatie. Griep natuurlijk sowieso niet, het is niet te vergelijken met een feestje of een andere prettige gebeurtenis. Maar het Meisje denkt stiekem wel dat sommige mensen er toch een beetje van genieten. Van ziek zijn.

Want wanneer je ziek bent krijg je ook aandacht. Er wordt goed voor je gezorgd: kopje thee, glaasje vers sap, kommetje soep en een aai over je bol. Van je moeder dan. Maar eenmaal volwassen valt ziek zijn helemaal niet meer mee. Als je groot bent is het enige leuke aan ziek zijn, aandacht en verzorging, tot een minimum beperkt. Meestal moet je jezelf maar zien te redden. Ziek zijn is dan lang niet meer wat het vroeger was. Ziek zijn is geen lolletje.

Zieke mannen

Helemaal als je het Meisje als partner treft. Ze is namelijk heel goed in het negeren van zieke mannen.  Ze is een partner die eigenlijk denkt dat het wel meevalt met de ziekte.  Ze wil best wel de basisvoorzieningen verzorgen maar verder is ze ook heel goed in het negeren van een zieke Man. Waardoor de Man dan weer extra zijn best doet om opgemerkt te worden. Even een steelse blik werpen op het Meisje om te kijken of ze echt wel in de gaten heeft dat de Man zowat ten onder gaat. Net even een flinke kreun wanneer ze de kamer inloopt. Jullie snappen wel dat het geen pijnloze griep is is die de Man in zijn greep heeft.

Het Meisje is toch wel een beetje aardig

Het Meisje weet wel dat het niet helemaal eerlijk is om met haar ogen te rollen bij elke kreun. Om net te doen of ze het hoesten niet opmerkt en om niet volledig mee te gaan in de griep-beleving. Dus om haar geweten een beetje te sussen maakt ze gember concentraat. Zodra er in het nieuws melding van griep gemaakt wordt, zodra de eerste vrienden en collega’s geveld worden dan maakt ze haar voorraadje vast. Gember is namelijk naast lekker ook erg gezond. Het helpt bij misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Daarnaast wordt gember al heel lang gebruikt voor ordinaire griepklachten. Het Meisje ziet hier een win-win situatie. Met het gember concentraat kan ze namelijk in een handomdraai een super ochtenddrankje maken door het concentraat aan te lengen met kokend water. Garneer met een paar schijfjes sinaasappel of partjes limoen en zoet met een lepeltje honing. En het allermooiste is natuurlijk dat je lekker veel van dit concentraat kunt maken. Genoeg om er wanneer iedereen weer beter is een lekkere mix met gin of Prosecco mee te maken. Het meisje kan bijna niet wachten tot de Man weer ziek is. Of beter. Of eigenlijk heeft ze gewoon dorst. Proost!

Gember concentraat

50 tot 60 gram verse gember, geschild en in kleine stukjes gesneden – 500 ml water.

Doe de gember met het water in een pannetje en zet op het vuur. Laat aan de kook komen en laat een paar minuten koken. Zet dan het vuur laag en doe de deksel met een kiertje op de pan. Laat het vocht inkoken tot ongeveer de helft. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Zet het vuur dan uit en laat het even afkoelen. Zet daarna de staafmixer op de stukjes gember en pureer zo fijn mogelijk, zodat je zoveel mogelijk sap uit de gember krijgt.  Giet het concentraat dan door een zeef, druk met een lepel aan en het vocht eruit. Giet over in een leuk flesje en zet in de koelkast. Daar kun je het zeker twee weken bewaren.

Tips

Dit is zeer sterk. Je kunt je concentraat wat zachter maken daar er honing aan toe te voegen. Voeg ongeveer 200 gram goede honing toe aan je concentraat wanneer je het gezeefd hebt maar de vloeistof nog wel warm is. Ben je een ongeduldig type of gewoon een fan van verse gember? Je kunt ook het water en de gember direct heel fijn pureren met de staafmixer. Pers zoveel mogelijk sap door de zeef. Deze rauwe versie kun je ook zeker twee weken goed houden in de koelkast.

Denk je nu dat jouw Man echt wel beter is binnen die tijd? Je kunt bijvoorbeeld de helft van het gember concentraat invriezen in een ijsblokjesvorm. De Meisje hebben alvast een paar ideeën om je gember concentraat in te gebruiken:deze  sinaasappel- gember mojito of dit versterkende ochtenddrankje. Je moet de receptuur wel een beetje aanpassen maar dat kun je. Het tuinMeisje schreef overigens een geweldig blog over het kweken van je eigen gember.

 

heerlijke detox smoothie van aardbei en gember

heerlijke detox smoothie van aardbei en gember

pinterest

6 Reacties

 1. Koen

  wat een lekkere genderstereotypering hier.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Koen, alles met een knipoog!

   Liefs,
   de Meisjes

   Reageren
 2. DeMan

  Ik ginger vanuit dat het voor de hand lag maar als jij het niet doet doe ik het. Gemberstereotypering?
  Gemiste kans.

  Reageren
  1. Reny

   Je hebt helemaal gelijk! Deze grap hadden we echt moeten maken 🙂 🙂

   Reageren
 3. Roel

  Ik heb enkele keren gemberconcentraat gemaakt op basis van deze methode, maar de laatste keren begint het concentraat binnen de week al dikker te worden. Het lijkt alsof het begint te gisten. Enig idee waar dat aan kan liggen? De laatste keer heb ik zelfs niets toegevoegd om er zeker van te zijn dat het niet aan bv. de suikers lag. De glazen fles heb ik voor het gebruik gereinigd met kokend water om eventuele bacteriën te doden. Kan het aan de gember zelf liggen?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   eigenlijk hebben we geen idee. Misschien in de koelkast bewaren voor de zekerheid?

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *