Villa Augustus

Villa Augustus

Het Meisje wil graag gevoed worden. Niet alleen fysieke voeding uit haar eigen moestuin halen, maar ook geestelijke voeding opdoen bij andere moestuiniers. Geïnspireerd worden door tuiniers die het anders doen. Niet zozeer om te ontdekken wat ze wil kweken, maar vooral om te zien hoe andere tuiniers een moestuin ontwerpen. Hun tuin inrichten. Dat kan ze zelf natuurlijk ook. Ze richt haar moestuin ieder jaar opnieuw in. Is daar naar haar onbescheiden mening best creatief in. Aan de andere kant wordt ze wordt weinig wijzer als ze steeds in haar eigen kringetje blijft ronddraaien. Ze moet eruit.

Openbare moestuinen

Toch liggen de inspiratiebronnen niet voor het oprapen. Er zijn genoeg moestuinen. Dat is het probleem niet. Maar mooie moestuinen die voor het publiek toegankelijk zijn. Kom daar maar eens om in Nederland. Openbare siertuinen zijn er voldoende. Je hoeft slechts de zoekterm openbare tuinen in te typen en je krijgt bijna 2 miljoen hits. Tik openbare moestuin in en het aantal hits is gereduceerd tot 2000. Bekijk je deze resultaten, dan zie je dat deze tuinen openbaar zijn voor buurtbewoners. Of aan de openbare weg liggen. Tja. Dat ligt elke moestuin in Nederland. Dat maakt hem nog niet openbaar toegankelijk.

Gelukkig brengt het werk van het Meisje haar naar alle uithoeken van het land. Tenminste. Als je Haarlem als het centrum van de wereld beschouwt.

Onlangs werkte ze in de omgeving van Rotterdam. Ze moest lang wachten tussen twee afspraken in en kwam zo terecht bij Villa Augustus in Dordrecht.

Villa Augustus

Ze wist niet wat ze zag. Wat een feest. Op een oppervlakte van 1,5 hectare ontdekte ze prachtige siertuinen, maar ook een boomgaard vol met hoogstambomen en… een moestuin. Een werkende moestuin die het hele jaar groente en kruiden levert aan het bijbehorende restaurant. Een tuin die de keuken inspireert en een keuken die de tuin inspireert. Een moestuin die niet alleen aangelegd is vanuit praktisch perspectief, maar ook aangelegd is om gewoon mooi te zijn.

Het Meisje kan haar geluk niet op. Blijft foto’s maken. Foto’s van groente gecombineerd met eetbare bloemen. Foto’s van klim- en geleide steunen en van prachtige lijnen die de tuin een verrassend aanzicht geven. Buitelend groen dat wordt ingesnoerd door strak geschoren hagen. Ze kan er geen genoeg van krijgen.

Overal ruikt ze kruiden als tijm en rozemarijn. Thaise basilicum wordt gecombineerd met Japanse anemonen. Lavendel tikt zachtjes tegen haar benen, het Meisje bedwelmend met Mediterrane geuren.

Leifruit

Zelfs langs de paden groeit leifruit. Gesnoeid in alle mogelijke vormen die er zijn, waardoor je tevens stilletjes de snoeitechnieken van de hoveniers bewondert.  De tuinlieden die met enorme toewijding en precisie het fruit zo laten groeien als ze van tevoren bedacht hebben. Zo ontstaan er V-vormen, ruitvormen en kandelaars.

Kijk, dat is wat het Meisje bedoelt met inspiratie. Ze kan er weer een tijdje tegen.

Ze leerde bij Villa Augustus ook dat zaaien in rijtjes niet altijd de beste methode is, zoals je in dit blog kunt lezen.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *