wanneer kun je mais oogsten

wanneer kun je mais oogsten

Het is elk jaar weer een zoektocht. Ieder jaar vraagt ze het zich opnieuw af: wanneer kun je mais oogsten. Dat vergt namelijk nogal wat precisie. Wacht je te lang, dan eindig je met harde melige korrels. Ben je te snel, dan zijn de korrels nog te licht en niet zoet genoeg. Het oogstmoment kun je testen terwijl de maiskolf nog aan de plant zit. Pel voorzichtig de bladeren rondom de maiskorrel af en druk met je nagel op de maiskorrel. Als er een melkachtig sap uitkomt, is de mais klaar voor de oogst.

Dit is alleen een lastige methode. De korrels zitten zo goed verstopt achter de verschillende lagen schutbladeren, dat je die nooit meer goed dicht krijgt als je te vroeg bent. En aangezien geduld niet de sterkste kant van het Meisje is, is ze altijd te vroeg.

Er is nog een andere manier om erachter te komen wanneer je mais rijp is. Daarvoor is het handig om eerst iets te weten over de voortplanting van het gewas.

Voortplanting

Mais is eigenlijk een kolf met zaden. Als je niet zou oogsten zaait mais zichzelf uit. Mais is tweeslachtig en heeft alleen een beetje wind nodig om zichzelf te bevruchten. Aan de plant zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen. Niet dat je ze snel herkent als bloemen, maar als je weet dat mais een graangewas is, zie je het eerder.

De pluim die bovenaan de plant zit, is de mannelijke bloem. De vrouwelijke bloemen zitten in de bladoksels. Dit is een bosje zachte, fluffige haartjes.

Omdat mais zichzelf via de wind bevrucht is het handig om mais niet in een rijtje uit te planten maar in een vierkant. Door de wind belandt het stuifmeel van de mannelijke bloemen namelijk op de stampers van de vrouwelijke bloemen. Als je mais in een rijtje uitplant, hoeft de wind maar even verkeerd te staan en de mais van de buren wordt bevrucht. Jou met lege handen achterlatend. Dat is niet de bedoeling.

Ze is altijd diep onder de indruk van mais. Het ziet er stoer en robuust uit. Mais geeft hoogte aan de moestuin. Mais blaas je echt niet zomaar om. Daarnaast is de groei heel bijzonder. Als de vrouwelijke vruchten bestoven zijn, rijpt de kolf in de bladoksels. Je ziet hem dikker en dikker worden. De fluffige haartjes van de vrouwelijke bloem zijn namelijk lange stijlen. Elk haartje komt uit bij het zaadbeginsel van een maiskorrel. Een enorme stuifmeelnavelstreng dus. Is dat geen wonder?

Mais bemesten

Nu begrijp je ook waarom mais zo’n veelvraat is. Veel zon. Veel water en een enorme hoeveelheid mest. Al die zaadkorrels moeten immers gevoed worden.

Wanneer kun je mais oogsten

Na al die voeding begint het grote wachten. Voelen aan de kolven en weer wachten. Wachten tot de zachte haren van de vrouwelijke vruchten helemaal verdord zijn. Dor tot aan de top van de kolf. Die dorre beharing betekent dat er geen voeding meer door de navelstreng wordt getransporteerd. De mais is klaar om te oogsten.

Mais wordt vaak geteeld als één van de drie gezusters, zoals de Indianen dat vroeger deden. De andere zussen zijn bonen en pompoen. Dan moet je wel de juiste pompoen kweken. Wat het Meisje niet deed, zoals je in dit blog kunt lezen.

gele pompoen
gele reuzenpompoen
pinterest

4 Reacties

  1. Jan Knol

    De draden zijn de stijlen. Hierdoor groeit de stuifmeelbuis naar de maiskorrel. Heeft niets met navelstren en voeding te maken. Als er al een navelstreng is dan zou die tussen de korrel en de kolf moeten zitten. De draden zijn niet groen en maken dus ook geen voedsel

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je technische aanvulling. De lezers van ons blog hebben meestal geen ervaring met moestuinieren en wij willen het tuinieren op een toegankelijke en aanstekelijke manier uit te leggen. Dat de vergelijkingen dan wel eens mank gaan, nemen we voor lief.

      Reageren
  2. Doedina

    Ik wil graag brood van mijn eigengeoogste zoete mais maken maar hoe moet dat

    Reageren
    1. Amber

      je moet eerst meel malen van je mais. Hoe en waar.. we weten het niet!

      Succes!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin