wasabi in de moestuin

wasabi in de moestuin

Het zou toch niet zo zijn dat haar miskoop in de tuin weg zal kwijnen. Het zou de zoveelste keer zijn. Het Meisje is nogal impulsief. Ze kan het snoepgoed dat bij kassa’s opgesteld staat ter bevordering van impulsaankopen, gemakkelijk weerstaan. Dat lukt haar echter niet met groen. Zet haar in een tuincentrum en ze komt met armen vol de deur weer uit. Ook al had ze niets nodig.

Als het om groen gaat wordt ze hebberig. Er is altijd wel een reden te bedenken waardoor dit ene bijzondere gewas absoluut niet in haar tuin mag ontbreken.

Dit keer liepen de Meisjes in de stad een bloemenzaak binnen. Bij de entree stond een prachtige plant. Indrukwekkende grote ronde bladeren. Bladeren met een piepklein streepje dat de bladrand markeert. Stevige stelen. En om zijn groeikracht alvast te tonen, een prachtige lange nieuwe stengel vol met bloemen in wording. Het was liefde op het eerste gezicht. Wasabi stond op het kaartje. Wasabi in de moestuin. Dat zou toch een fantastisch aanvulling zijn.

De smaak van echte wasabi

De Meisjes zijn allebei gek op de smaak van wasabi. Die van echte wasabi wel te verstaan. De meeste wasabi die te koop is namaak. Vaak is dit gekleurde en gezouten mierikswortel. De echte wasabi is romiger van structuur en heeft een zacht pittige smaak. De intensiteit vlakt snel af en blijft niet hangen. Deze superkrachtige smaakmaker zou ze binnenkort zelf bezitten. Dan had ze wasabi in de moestuin.

Ergens in het achterhoofd van het Meisje sputterde het nog een beetje. Ze had iets gelezen over veel water of opkweken in water en destijds besloten dat wasabi in de moestuin voor haar net iets te ingewikkeld was.

Maar in de winkel verloor de ratio het. Deze wasabi moest en zou er komen. Het Meisje vroeg het voor de zekerheid nog even na, dat van dat water, maar dat bleek niet te kloppen. De plant kon heel goed in een pot onder een terras staan. Twee keer per week water geven en dan zou hij al blij zijn. Dolgelukkig sleepte het Meisje de enorme plant door de stad.

Eenmaal thuis zocht ze nog even op internet om de juiste plek in de moestuin te kunnen bepalen.

Wasabi in de moestuin

Wasabi behoort tot de Brassicacea. Voor deze kolen familie heeft ze een apart moestuinbed. Het is de familie waar ook mosterd en mosterdblad bij hoort, dat verklaart meteen de scherpte. Tot zover nog geen probleem. Ze kan nog wel ergens ruimte maken.

Ze leest verder. Wasabi staat bij voorkeur in de schaduw. Dat heeft ze niet in de moestuin. De plant moet dus naar de achtertuin verhuizen. Daar is schaduw genoeg. Dan ziet ze dat ze wel geduld nodig heeft voordat ze kan oogsten. Wasabi wordt namelijk geraspt van de bovengrondse wortelstok. Deze heeft ongeveer twee jaar de tijd nodig om zich te vormen. Oei. Dat valt een beetje tegen. Gelukkig is wasabi winterhard, dus wie weet is ze over een paar jaar zover dat ze kan oogsten.

Maar hoe zat het nu met dat water? Met het geheugen van het Meisje was niets mis. Het was alleen nog ingewikkelder. De plant groeit in constant stromend water. Nu heeft het Meisje een probleem. Hoe komt ze aan voortdurend bewegend water in haar achtertuin? De Man overweegt om een vijverpomp in een grote teil met water te zetten. Het Meisje weet nog niet of ze dat er allemaal voor over heeft.  

Gelukkig zijn het blad, de stengel en de bloemen van wasabi ook eetbaar. Deze zijn iets lichter van smaak, maar je proeft wel een klein scherp randje. Zeker bij je de stengels. Voorlopig doet ze het daar maar mee.

Houd je van scherpe groente? Lees dan ook dit blog eens. Mosterdblad is vele malen gemakkelijker te kweken dan wasabi.

mosterdblad
mosterdblad
pinterest

9 Reacties

  1. Preuveneers Mia

    Hallo,

    Heb een vraagje. Waar kan ik wasabi kopen? Ik woon in België.

    Groetjes Mia

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Mia, Dat weten we eigenlijk niet. Wij kwamen de wasabi toevallig tegen in een bloemenzaak.

      Reageren
  2. Simone Brus

    Bij Bastin in Nederland zij versturen ook naar Belgie.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ha dank voor je tip!

      Reageren
  3. Esther

    Hoe is het nu, zo’n twee jaar later met de wasabi?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk dat je dat vraagt. Eerlijk gezegd verkeert onze wasabi tussen hoop en vrees. De plant staat in een emmer met potgrond op de aller donkerste plek die we konden vinden. We zorgen ervoor dat de plant altijd onder water staat zodat de wasabi nooit uitdroogt. Vreemd genoeg doet hij het beter in de winter dan in de zomer, dus nu gaat hij weer achteruit. Tot een wasabi wortel komt het niet. We eten nu alleen het blad en de stengels. Ook lekker!

      Reageren
  4. Floor

    ik heb in een soortgelijke opwelling een wasabi plant gekocht. De tuin is schaduwrijk en de plant staat in de grond in de meest donkere hoek. In de zomer heb ik hem samen met de hortensia het meeste extra water gegeven toen zag de plant er iets minder gezond uit ook doordat slakken er erg van lijken te houden (was een goede bliksemafleider voor mijn hosta’s). Nu in het voorjaar is hij flink groter dan hij was en lijkt er een mooie wortel te groeien. Ben benieuwd hoe het in de zomer gaat maar ik hoop dat er over een jaar misschien wasabi op tafel staat.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dat klinkt goed! Wasabi gedijt inderdaad goed bij kou en vocht. De zomer is haar moeilijkste periode.

      Reageren
  5. mieke

    kruiden claus verkopen ze ook

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *