wildplukken van vlierbloesem
Ze schrokken er zelf een beetje van. Binnenkort vieren de Meisjes hun jubileum. Dan bestaan ze vijf jaar. Vijf jaar al. De tijd vliegt.
Één van de eerste blogs van het tuinMeisje betrof vlierbloesem. Het keukenMeisje maakte vlierbloesemsiroop als één van haar eerste recepten voor de website. Sindsdien leven ze niet meer zonder vlierbloesem. Ze zijn er allebei dol op. Vlierbloesem is de “little black dress” van de Meisjes. Vlierbloesem past altijd, bij elke gelegenheid.
Het is er weer tijd voor. De vlier staat in bloei dus de Meisjes kunnen hun geluk niet op. Ze gebruiken het voor desserts, koekjes, fruit en drankjes. Zelfs als medicijn. Het fijne van vlierbloesem is dat het iedere smaak versterkt. Fruit smaakt fruitiger, desserts worden dieper van smaak. Dat is de kracht van vlierbloesem.
Gewone vlier kweek je meestal niet in je stadstuin. Het is een grote struik die zo een meter of zes de hoogte in gaan. Dan heb je geen tuin meer over.
Een vlier in de tuin
Omdat het Meisje nogal eigenwijs is, had ze deze goede raad zelf in de wind geslagen. In haar voortuin plantte ze een hele bijzondere vlier met bruinrood blad en lichtroze bloemschermen. Sambucus nigra Black Lace. Een plaatje. Diep ingesneden, bijna geveerd blad met zwaar geurende bloemen. Helaas groeide de struik niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte. En hoe vaak ze hem ook in een passend formaat van haar postzegeltuin trachtte te snoeien, het werd geen succes.
Het Meisje behelpt zich nu met het alternatief. Wildplukken van vlierbloesem. Er staan enorme struiken op de route naar de moestuin. Hoe handig. Daar komt ze toch langs.
Wildplukken van vlierbloesem
Als je zelf vlierbloesem in het wild gaat plukken is het wel zaak om de juiste struik te nemen. Meidoorn bloeit op hetzelfde moment, met bloemen die je zomaar voor vlierbloesem aan kunt zien. Als je grote doornen voelt tijdens het plukken, dan ben je de verkeerde struik aan het beroven. Vlier prikt namelijk niet.
Gewone vlier herken je allereerst aan de grote witte bloemschermen, die bestaan uit duizenden verschillende kleine witte bloemetjes. De bladeren van de vlier lijken heel grof geveerd. Het blad is samengesteld uit meerdere kleine bladeren die tegenover elkaar staan en samen een veer vormen.
Het wildplukken van vlierbloesem doe je in de ochtend, als de bloemen droog zijn. De smaak van vlierbloesem zit voornamelijk in het stuifmeel. Dat is ook de reden waarom je vlierbloesem niet wast, dan gaat de smaak verloren. Het stuifmeel is eveneens de reden dat je die bloemen plukt die net open zijn. Als er bloemetjes uit vallen, dan heb je een oudere bloem te pakken.
Hoe verzamel je bloemen van de vlier
Zelf moet ze altijd een zekere schroom overwinnen. Alsof ze op roverspad is. Zo voelt het. Maar ze heeft veel over voor de smaak van vlierbloesem. Ze knipt de bloemen met een snoeischaar. Zo heeft de struik het minste te lijden. Bij het knippen zorgt ze ervoor dat er een steeltje aan de bloemen blijft zitten van een paar centimeter. Dat houdt fijner vast bij het uitschudden van de insecten. De bloemen tot de eerste meter vanaf de grond laat ze staan. Daarboven gaat ze aan de slag. Ze plukt net zoveel bloemen als er in een grote pan kunnen. Meer heeft ze niet nodig. Zo hebben haar buurtgenoten ook nog iets aan de struiken. Bovendien vormen de bloemen later in het jaar vlierbessen. Daar wil ze ook nog van genieten.
Ze kijkt uit naar de vlierbloesem recepten. Voor haar is dit de smaak van de vroege zomer. Wildplukken van vlierbloesem, dat doet ze nu een jaar of vijf. Ze gaat er met heel veel liefde nog zeker vijf jaar mee door.
Wil je weer eens iets anders maken met vlierbloesem? Probeer dan deze vlierbloesem infused gin eens. Heerlijk op een vroege zomeravond op je eigen balkon of terras.
Wat een mooie blog!!
Heb u nog niet zo lang geleden ontdenkt.
Mooie uitleg over het determineren tot op receptjes, gewoon zalig?
you make me happy
grts
the Witch?
Bedankt!