winter in de moestuin

winter in de moestuin

Het Meisje heeft een stoere zus die met een rugzak van hut naar hut skiet, in de winter in een piepklein tentje kampeert en heel blij wordt van een ritje in de modder op een mountainbike. Daar steekt zij maar bleekjes bij af. Ze vindt het heerlijk om lekker in de frisse lucht bezig te zijn, maar haar stoerste activiteit is tuinieren in de winter. Ach, er is altijd baas boven baas. Laat haar als onderbaas maar lekker haar gang gaan. De winter in de moestuin kent een hele eigen dynamiek. Ze gaat aan de slag.

De hectiek is weg. Letterlijk omdat het hele moestuincomplex verlaten is in de winter, maar ook omdat er geen druk op het moment van handelen ligt in de winter. De wintergroentes en in de tuin nemen de tijd. Ze zijn flink gegroeid toen het nog warmer was, maar nu blijven ze rustig de hele winter staan. Er zijn nog genoeg klussen te doen. Fruitbomen en klein fruit zijn in de winter in rust en dat is de beste tijd om ze te snoeien, te planten of te verplanten. Niet tijdens vorstperiodes, maar als je het nu niet doet dan kan het in februari ook nog. Februari, dat is pas volgend jaar!

Gelukkig zijn er genoeg stoere wintergroentes die geen enkele moeite hebben met wat vorst. Sommige worden er zelfs lekkerder van, zoals kool bijvoorbeeld. Kolen maken de winter in de moestuin tot een feestje. Vorst zet het zetmeel dat in kool aanwezig is, om in suikers. Jummie.

Kolen

Het Meisje heeft een zwak voor stoere groentes die er appetijtelijk uit zien. Cavolo nero is hier een voorbeeld van. De Nederlandse benaming is palmkool vanwege de groeiwijze van de plant. Palmkool vormt grote, bijna zwaardvormige bladeren aan een dikke steel. Het blad oogst je van onderaf waardoor de steel steeds prominenter in beeld komt. Zo ontstaat de vorm van een palm.

Een andere knapperd is boerenkool. Zeker de paarse variant. Groot, donker en stevig: echt een schoonheid om te zien. Bovendien is boerenkool zo gemakkelijk te kweken dat succes verzekerd is.

Spruitkool ziet er dan weer heel anders uit, maar het Meisje heeft een zwak voor verticale lijnen in de tuin. Het eerste wat je ziet is een klein kooltje, maar langzamerhand wordt de hoofdstengel steeds langer en dikker en zie je in de oksel van ieder blad een minikooltje ontstaan.

Winter is in de moestuin een prachtig seizoen. Zeker met al die krachtige en architecturale groentes. Prei is er ook zo eentje. Prachtig en majesteitelijk in delicaat wit met groen. Het groene deel steekt dapper boven de sneeuw uit. Het witte deel blijft lekker warm onder de grond.

Ondergrondse groenten

Over ondergrondse groenten gesproken gesproken. Die kunnen vaak ook prima tegen Nederlandse vorst. Wat denk je bijvoorbeeld van pastinaken? Dit zijn witte korte wortels met een lichte anijssmaak. Je hebt alleen veel geduld nodig tijdens het groeiproces, tussen zaaien en oogsten zit ongeveer een half jaar!

Koolraap is ook al zo’n held als het om vorst gaat. Deze knol groeit voor een groot deel onder de grond. Je ziet er niet veel meer van dan een gezellig stukje groen, maar onder het oppervlak groeit een supergezonde wintergroente die vol zit met mineralen, vezels en vitamine B en C.

En schorseneren! Goed, ze worden in jouw tuin nooit zo mooi recht als in de supermarkt, maar de smaak, de rozet vorm van het blad en de schitterende paarsblauwe bloemen in de vroege zomer compenseren dat ruimschoots. 

Tegen die tijd ligt de winter alweer ver achter ons, zijn de schaatsen ingevet en is de zus van het Meisje al lang terug van haar skivakantie.

Heb je minder ruimte? Kweek dan kruiden in de winter. Ook daar zijn hele stoere types bij zoals je in dit blog kunt lezen.

winterkruiden
winterkruiden

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *