zomerblog: boomspinazie oogsten
Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: boomspinazie oogsten.
Hij staat rechtop als een wachter voor een koninklijk paleis. Waait niet om bij storm. Buigt zijn hoofd niet voor stortbuien. Haar held van de moestuin. De boomspinazie. De grote broer van de spinazie. Hoewel het tuinMeisje voor hem maar 1 plaatsje in de moestuin had gereserveerd, pronkt hij nu in alle bedden. Gewoon. Omdat het Meisje geen weerstand kon bieden aan die prachtige kleurcombinatie van felgroen en fluorescerend roze. Omdat alle zaailingen meteen al zo fier rechtop stonden. Omdat er geen minkukel tussen zat, die ze zonder bezwaard gemoed op de composthoop kon gooien. Daarom dus. Daarom heeft het tuinMeisje veel boomspinazie. Chenopodium giganteum. Giganteum. De naam zegt het al.
Boomspinazie zaaien
Boomspinazie kun je over een langere periode zaaien. Het tuinMeisje heeft haar helden in maart gezaaid. Reken erop dat hij groot wordt. 1,5 Meter is niets voor de boomspinazie. Ook het wortelgestel breidt zich uit, dus gun hem ruimte.
Boomspinazie oogsten
Nu is het tijd. Het Meisje kan haar eerste boomspinazie oogsten. Ze knipt de frisse roze toppen van de jonge planten af waardoor de plant zich steeds meer zal vertakken. En steeds meer blad oplevert. Dat ook weer groen met magenta kleurt. Mooier wordt het in de moestuin niet.
De jonge toppen zijn heerlijk. En dat niet alleen. Ze maken met hun kleur echt indruk op je bord. De toppen zijn zuurstokroze. Evenals de voet van het blad. Meer naar de bladpunt toe wordt het blad groen. Een fantastisch effect. Het oog wil ook wat tenslotte. Eet het blad in de salade. Boomspinazie is super gezond. Het blad is rijk aan vitamine A en C en bevat de mineralen ijzer en calcium.
Als de boomspinazie wat ouder wordt, worden de bladeren iets groter en donkerder groen. Tevens neigt het roze wat meer naar paars. Dan kun je de bladeren gebruiken als spinazie. Wokken met een teentje knoflook of gebruiken in de soep of een stoofschotel.
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan boomspinazie? Ja. Toch wel. Deze plant heeft een vochtige bodem nodig. Je zult hem dus veelvuldig water moeten geven. Voor het Meisje is dat geen probleem. Zij teelt groente op veengrond en dat houdt meer vocht vast dan haar lief is. Haar held staat dus in de juiste bodem. Is dat niet altijd het geval met helden? Dat ze vooral tot hun recht komen in de juiste omgeving?
Wist je dat je boomspinazie ook goed kunt gebruiken in dit recept? Zo reduceer je meteen je overvloedige courgette oogst een beetje.