zomerblog: citroenverbena drogen

citroenverbena

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: citroenverbena drogen.

Sinds het tuinMeisje een tijdje in Zuid-Frankrijk verbleef, drinkt ze thee van citroenverbena. Verveine is het veel mooiere en veel chiquere Franse woord. De gewone Nederlandse benaming is citroen ijzerhard. Dat klinkt toch een stuk minder lekker.

Fransen drinken s ‘avonds voor het slapen gaan een tisane van verveine. Voorafgaand aan de nachtrust is dat een logische keuze. Citroenverbena heeft namelijk een rustgevende werking. Op een zomeravond werd het Meisje door vrienden uitgenodigd voor zo’n tisane. Ze had geen idee wat het was maar laat zich altijd graag verrassen. Heeft ze door de verveine thee beter geslapen? Het is haar niet opgevallen. Wel dat het ontzettend lekker was.

Citroenverbena kweken

Sommige gewoontes moet je vasthouden. Bij terugkeer in Nederland is het Meisje zelf citroenverbena gaan kweken. Hoewel het in Frankrijk een vaste plant is, kun je haar in ons land beter als 1-jarige behandelen. Als een echte Française houdt citroenverbena namelijk niet van koude voeten. Bij de eerste de beste nachtvorst legt ze het loodje. Je kunt haar redden door haar in pot te kweken en in de winter naar binnen te halen. Zo oplettend is het tuinMeisje meestal niet. Zij kweekt citroenverbena in een grote kruidenbak. Als ze eraan denkt, dan schermt ze het struikje af.

Nu de winters steeds zachter worden, hoeft de citroenverbena niet langer afgeschermd te worden. Maar houd het in de gaten. Voordat je het weet heeft deze dame het te koud gehad en dan begin je volgend jaar weer van voor af aan.

Citroenverbena is een heel chique struikje. Ze wordt ongeveer een meter hoog en verleidt je met haar lichtgroene smalle blaadjes met decente puntjes. Ze heeft veel verzorging nodig in de vorm van water, zon en af en toe wat mest. Verwaarloos je haar dan laat ze binnen de kortste keren haar hoofdje hangen en wordt het een bosje ellende. Vertroetel je haar dan beloont ze je met haar heerlijke parfum. Citroeniger dan citroen.

Citroenverbena snoeien

Tijdens de groei knip je telkens de toppen af boven een bladerpaar. De topjes zijn de basis voor de thee. Giet kokend water over de blaadjes en je hebt je eigen heerlijke verveine thee. Het afknippen houdt bovendien de plant steviger en sterker. Uit de oksels van ieder blad groeien weer nieuwe takken.

Op een gegeven moment wordt het echter tijd om haar te onthoofden. Soms moet je hard zijn. De takken van het struikje worden dan te lang en buitelen overal overheen. Tijd om in te grijpen. Dit snoeiafval gooi je natuurlijk niet weg. Je wilt in de winter nog steeds van de zomergeur van dit kruid genieten.

Zomerblog citroenverbena drogen

Het tuinMeisje laat je in dit zomerblog zien hoe je citroenverbena kunt drogen. Vroeger deed ze dat in de oven maar ze heeft ontdekt dat het in de magnetron sneller gaat. Het werkt als volgt.

Leg de takjes op een vel bakpapier. De blaadjes mogen elkaar niet raken. Dek het geheel af met een tweede vel bakpapier. Zet de magnetron gedurende 3 minuten op de hoogste stand. Bij het Meisje is dit 900 watt. Nu moeten de blaadjes verkruimelen tussen je vingers. Als dat niet het geval is, doe je er een minuutje bij. Blijf wel in de buurt. Dat is absoluut geen straf want het ruikt heerlijk. Haal de blaadjes van de takjes en stop ze in een luchtdichte pot.

Het droogproces versterkt de geur. Deze wordt zelfs iets kruidiger. Fijn om in een natte Nederlandse winter even terug te denken aan het leven in Zuid-Frankrijk.

Het keukenMeisje maakte heerlijk ice tea van de verse blaadjes. Het recept vind je hier.

ice tea van citroenverbena
ice tea van citroenverbena
pinterest

2 Reacties

  1. Jacques Nuijens

    Beste Meisjes,

    waarom de magnetron?
    Gewoon een bundeltje maken en een dag aan de steeltjes ophangen.
    Gortdroog.

    We doen dit al jaren.
    M’n dochter maakt er likeur van (met vodka). Ben benieuwd naar de smaak.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Jacques, dat heeft bij ons ooit geleid tot een bosje schimmel, maar in deze droge zomer gaan we het gewoon nog een keer proberen. Dank voor de tip.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *